Fietsen in de Bourgogne

IMG_4218fietspad links Canal du Bourgogne en rechts de rivier de Ouche, romeinse brug bij Gissey-sur-Ouche

FIETSEN IN BOURGONDIE

vrijdag 19 juni 2015 vertrekken we richting de Bourgogne om te starten in Dijon met fietsen langs het Canal de Bourgogne. De eerste geplande tussenstop in Trier laten we links liggen, te koud (12 graden) en miezer regen en zo komen we de eerste dag tot Toul, waar we het laatste plekje bezetten op een aardige camperplaats. Onze eerste reisdag wordt vast een dure dag. Op een 100 km weg met veel zijstraten waar je terug moet naar 70 gaat het fout. Iedere keer netjes snelheid terug genomen totdat je een keer te laat reageert en PATS: geflits op 90.  Dat wordt een dure boete. Gelukkig zien we die pas bij thuiskomst.

(09-07-15 de boete binnen gekregen, ik rekende op meer dan 200 euro maar…..het is 30 euro geworden).

20 juni. Geen snelwegen vandaag de laatste 180 km tot Dijon rijden we binnendoor. De camping in Dijon is verouderd maar de plaatsen zijn lekker ruim, het is hier redelijk rustig. Prima voor ons. De camping ligt aan de rivier de Ouche. Op de fiets gaan we het op zaterdag gezellig drukke Dijon in.

IMG_4186

21 juni. We fietsen het eerste gedeelte van het Canal du Bourgogne. Het kanaal kent een lange geschiedenis. De eerste plannen ontstonden al in 1515. En in 1775 begon men met graven. De lastigste klus werd voor het laatst bewaard. Tussen 1826 en 1832 werd de 3333 meter lange tunnel uitgehakt bij Pouilly-en-Auxois. Wij fietsen vandaag tot Pont de Pany, waar we een lekkere zondagslunch gebruiken in zo’n typisch Frans familie hotel/restaurant. Ik had een salade met gerookte zalm vooraf en daar werd geserveerd een driehoekje ontbijtkoek met kaviaar. Aparte combinatie. Onderweg zien we een aantal van de 189 sluizen van dit kanaal.

image
Totale afstand vandaag 40 km. Meer zit er niet in want met een voet in het gips en het zadel laag zodat ik met de voeten bij de grond kan, fiets wat minder makkelijk.

maandag 22 juni. Eerst boodschappen doen en dat kost veel meer tijd dan waar we zin in hebben. Tomtom bracht ons naar een Leclerq maar tot onze grote ergernis hangen er hoogte barrières bij de ingang. Dat zie je steeds vaker. Erg vervelend. Dan maar naar de Lidl daar kunnen we wel parkeren. Ons doel vandaag is een camping municipal in Sainte Marie sur Ouche, slechts 23 km van Dijon. Een kleine camping nagenoeg aan het Canal du Bourgogne. Nu we toch de hele ochtend kwijt zijn besluiten we er maar een luie dag van te maken en trakteren we ons zelf op een heerlijke lunch met stokbrood en grote garnalen en een leesmiddag op de super stille camping.

Dinsdag 23 juni. Weer online beloofd ons steeds warm weer maar het was toch weer aan de frisse kant, maar prima fietsweer. Vandaag van Pont de Pany naar Pont d’Ouche. Volgens ons fietsboekje het mooiste stukje van de route.

IMG_4196

We zien vandaag nogal wat commerciële aken. Even gevraagd aan een kapitein hoeveel mensen er mee kunnen. Zes kunnen er mee en zo als we zien worden die dan ook in de watten gelegd. Heerlijk lunchen op het voordek op luxe stoelen en mooi gedekte tafel waar het wijntje natuurlijk ook niet ontbrak. Je kan de reis boeken voor vier of zeven dagen. Bij een van de sluizen lag een boot uit Amsterdam. Wel een privé boot. De vrouw vertelde dat zij al 375 sluizen hadden gehad vanaf het begin van hun tocht via de Maas. Het is super rustig fietsen langs het Canal de Bourgogne.

IMG_4199

Het traject vanaf Dijon tot Pont d’Ouche loopt het kanaal op met de rivier de Ouche. In Pont d’Ouche moeten we even zoeken naar het aquaduct. De rivier loopt hier onder het kanaal door en het kanaal verlaat de loop van de Ouche.

Woensdag 24 juni .
Vandaag gaan we middenin staan met de camper. In Vandenesse en Auxois is een camperplaats 12 km voorbij Pont d’Ouche en 12 km voor Pouilly en Auxois. De camperplaats ligt direct aan het kanaal. We fietsen eerst naar Pouilly en even voorbij Vandenesse zien we een van de mooiste sluiswachtershuizen.

IMG_4233 image

De eigenaar moet heel wat tijd aan zijn tuin en erf besteden, het ziet er prachtig uit bij sluis nummer vier. De sluizen volgen elkaar steeds sneller op en dan verdwijnt het kanaal onder de grond. De waterscheidingstunnel van Pouilly, 3333 meter lang en supersmal! Er kan maar een boot tegelijk doorheen.

IMG_4231We fietsen nu dus even niet naast het kanaal maar over het kanaal op de Allee des Plantanes. We zien wel de grote betonnen ventilatie torens. We fietsen weer terug naar Vandenesse, en wel handig dat de camper daar staat. Lekker even koffie maken en vervolgens naar Pont d’Ouche. Bij Gissey-sur- Ouche een mooie romaanse brug over de Ouche.

Vanaf de camperplaats zien we het kasteel van Chateauneuf al liggen. De weg ernaar toe is behoorlijk steil en die nemen we maar niet. Ik kan met mijn gebroken voet niet voldoende kracht zetten.

IMG_4237
We genieten van een warme avond op de camperplaats met uitzicht vanuit de camper op het verlichte kasteel en de verlichte kerk van Vandenesse
Donderdag 25 juni parkeren we de camper in Pouilly en fietsen vandaar naar Pont Royal en weer terug. Bij Pouilly zien we een grote glazen kap over de eerste elektrische sleepboot die in bedrijf was tussen 1893 en 1987. Zeven km verder een middeleeuws kasteel. We overnachten weer in Vandenesse waar het nu veel drukker is. Gisteren stonden we alleen, nu met vier campers en meer boten. Voor ons ligt een aak van de European Waterways : http://www.gobarging.com

Vrijdag 26 juni, 50 km verderop naar een camping in Venarey-les-Laumes. Van hier uit fietsen we terug naar Pont Royal. In het begin van het traject volgen de sluizen elkaar snel op. Lastig fietsen want het zijn iedere keer steile hellingen met veel losse gravel. Wel mooie natuur hier maar we hebben alle aandacht nodig voor het fietsen, veel kuilen slecht pad. In de loop van de middag klimt de temperatuur op naar dertig graden. Bekaf bij thuiskomst.

Zaterdag 27 juni. Vandaag fietsen we het laatste stuk van route 1 uit het boekje “Fietsen in Bourgondie” . Montbard is het eindpunt en daar fietsen we eerst heen. Drinken koffie op een terras in de winkelstraat “Au bon Coin”. De koffie was lekker maar toen ik even naar het toilet moest en dus het cafe in, schrok ik me dood! Wat een ongelofelijke zwijnenstal binnen. Prop en propvol. Overal onuitgepakte dozen met drank en een vieze keuken. Dat dit mogelijk is bij een horecabedrijf. Montbard heeft weinig te bieden. We fietsen weer terug en nemen de afslag naar de Abdij van Fontenaimage Deze abdij, gesticht in 1139, staat op de Unesco werelderfgoedlijst. De smederij heeft gereconstrueerde hydraulische hamers die via een molenrad door waterkracht worden aangedreven en naar verluidt de eerste ter wereld. De abdij ligt prachtig en bijna alle originele gebouwen zijn bewaard gebleven. Een bezoek meer dan waard. Echt een prachtig complex en heerlijk vertoeven in de mooie tuinen.

fontena abdijZondag 28 juni. Ons bezoek aan het dorpje Noyers maakt dat deze dag heel ander verloopt dan gepland. Het dorp ligt op een soort schiereiland in de rivier de Serein. En ligt heel rustig in een mooie omgeving. Zoekend naar een parkeerplaats kwamen we bij een grote picknickplaats voor de camping. Het beviel ons zo goed op dat plekje dat we er de hele dag zijn gebleven. Op ons gemak het dorpje bezocht en daarna gerelaxed. Heel gezellig met franse families aan de picknick tafels. Prima overnachtingsplek.

IMG_4351 IMG_4357Achter deze gevel van dit huis uit 1545 zit een luxe B&B.

CANAL DU NIVERNAIS

Maandag 29 juni. We gaan verder naar traject 3 uit het boekje “Fietsen in Bourgondie” en rijden daarvoor naar de camping in Vincelles, 20 km onder Auxerre. Vincelles ligt aan het Canal du Nivernais. We fietsen dus eerst naar Auxerre. Het is compleet anders fietsen langs het kanaal du Nivernais. Het fietspad is geasfalteerd. Je fiets eigenlijk langs de rivier de Yonne die op bepaalde stukken gekanaliseerd is om de doorvaart mogelijk te maken. Het is hier ook veel drukker op het water, vooral huurboten. Het landschap is een rivierenlandschap en mooi!! Aan het eind van het pad een prachtig gezicht op Auxerre. Bij de kathedraal raken we in gesprek met een Belg die te voet naar Santiago is geweest. Hij zat al twee uur te wachten op de pastoor die hem zijn stempel kon geven. Hij liet ons zijn stempelboekje zien, dat was inmiddels een dik boekje geworden. De man had nog maar 27 euro en wilde zo graag naar een camping van 7 euro. Heb hem maar een tientje gegeven, misschien had hij het helemaal niet nodig maar goed, een groot verlies voor mij is het ook niet.

auxerreDe camping in Vincelles is druk en vol, de bedoeling was twee nachten maar nu besluiten we toch om naar een camping te gaan 20 km verderop: de camping in Mailly le Chateau. Direct aan de rivier en heel veel schaduw. 80 plaatsen en slechts drie bezet. Mooi en rustig, zo hebben we het graag. De schaduw hebben we inmiddels wel hard nodig want het is warm, erg warm.

Om het fietspad te bereiken (ligt aan de overkant) kan je links of rechts de camping af en 1,5 fietsen voor een brug. We genieten van het traject naar Vincelles. Bij Cravant gaan we van het pad af voor een kijkje bij dit mooie dorp en een kopje koffie.

sluiswachtershuis canal du nivernaisOok hier weer mooie sluiswachtershuisjes.

Woensdag 1 juli. 20 km de andere kant op. Maar wat is het warm vandaag. We hebben de wekker gezet om vroeg te kunnen fietsen. Ook de huurboten waren vroeg.

IMG_4434Hier bij Merry sur Yonne.

Om 12 uur terug bij de camping en helemaal niets meer gedaan. Weer 39 graden en het blijft tot laat warm. Omdat er zo weinig mensen op de camping zijn kunnen we de camper steeds het beste schaduwplekje geven.

Donderdag 2 juli verkassen we naar de camping in Breves. Ook hier is het uitgestorven. Grote camping slechts twee plekken bezet. Weer vroeg fietsen maar toch weer erg warm. Clamency fietsen we maar gewoon verder langs het kanaal, te warm om de stad even in te gaan. Op de terugweg dikke pech, een pedaal valt van de fiets en zonder pedaal kan je niet ver komen. Maar groot geluk: er schieten andere fietsers te hulp: Fransen die we al vaker tegen waren gekomen en die hadden een kleine baco bij zich. Echt bijzonder want zoveel fietsers kom je hier niet tegen.

Vrijdag 3 juli willen we het laatste stukje van traject nummer drie fietsen maar na tien km geven we het op. Het is negen uur maar echt te warm om te fietsen. Terug naar de camper, die al helemaal klaar stond voor vertrek, en rijden met de airco hoog op. Op naar huis, rijden is nu heerlijk.

We hebben genoten van de twee weken fietsen langs de beide kanalen, heerlijk in de natuur 360 km autovrij en meer dan genoeg goedkope campings aan de route. Meestal betaalden we 12 euro zonder stroom.

Over marianne

73 jaar. Ging graag samen met mijn man met de camper op stap. Vind het leuk om te fotograferen tijdens die reizen. Ben graag buiten voor nordiccen en fietsen. Ik lees en bridge graag. Daarnaast zit ik heel wat uurtjes achter de computer. vanaf mei 2020 ga ik helaas, ivm overlijden van mijn man, alleen op stap of met solo groepsreizen.
Dit bericht werd geplaatst in 2015 Bourgondie met de fiets en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.