FRANKRIJK

IMG_0846

Emmen-Nevers-Brive-Sarlat-Perigueux

In twee dagen rijden we naar Nevers. We overnachten op een parkeerplaats bij het “Hellend vlak” in Ronquires, Belgie Deze camperplaats hebben we uit Campercontact, het boek van de NKC. Hoewel we hier prima hebben gestaan vind ik toch dat dit soort plaatsen niet in het boek vermeld zouden moeten worden. Het is duidelijk geen camperplaats maar een gewone parkeerplaats. Kom je hier laat aan dan moet je er wel blijven want in de verre omtrek is geen camping of echte camperplaats te ontdekken. Het “Hellend Vlak” is wel leuk om te zien. Grote vrachtboten varen in een grote bak met water en worden dan vervolgens omhoog gehesen om boven weer verder te varen. Indrukwekkend!

IMG_0624

Heb je de fietsen bij je dan is een fietstocht langs het kanaal naar de andere sluizen erg leuk om te doen.

De volgende dag overnachten we op de camping van Soissons. Ook hier eerst naar de camperplaats gezocht. Ook deze plek op de kade is geen camperplaats. Wat is het trouwens een afgrijselijk weg via Mons en Maubeuge.

In Nevers komen we om half drie aan, camping tot drie uur gesloten! We staan met vijf campers voor de poort en blokkeren zo voor het verkeer hinderlijk de doorgang. De camping ligt direct aan de Loire en bij de toegangsbrug naar de stad Nevers. Ideale ligging voor een stadsbezoek.

IMG_0633

Vanuit de camping een mooie fietstocht gemaakt naar Apremont sur Allier. Hiervoor ga je vanaf de camping direct links, langs de haven, einde weg links en de brug over en het jaagpad op.
Een leuke fietsroute langs het “canal laterale”met mooie sluizen en verderop langs de rivier de Allier. Vlak voor Apremont sur Allier fiets je nog langs een ronde keersluis en je realiseert je dat de grootte van deze sluis wel heel erg uit de tijd is.

IMG_0660

Je fiets zelfs over een “waterbrug”. Een kanaalbrug over de rivier. Apremont is een prachtig plaatsje met mooi onderhouden middeleeuwse woningen en een kasteel.

IMG_0688
Op de fiets zien we een verwijzing naar een mooie camperplaats in Neuvy le Barrois waar we de de volgende dag heen gaan. Prachtige plekken achter een boerderij en heerlijk rustig na de drukke camping in Nevers.

26-09-13 Onze leidraad voor deze reis is het boekje “fietsen langs oude wegen en oude steden”. We volgen de route door stukjes te fietsen en stukjes te rijden met de camper. Leuk om te doen.  Vandaag fietsen we door een heel rustig glooiend landschap naar Sancoins.  Zoals altijd zijn de koeien heel nieuwsgierig.

IMG_0699

27-09-13 Met de camper komen we langs de middeleeuwse versterkte hoeve van Laumoy

IMG_0710

Onderweg naar St Amand Montrond komen we door Vernais waar nog Romeinse opgravingen zijn en daarnaast een Romaans Kerkje.

IMG_0722

We wijken van de route af om weer een kijkje te nemen bij de La basilique Notre-Dame-des-Enfants in Chateauneuf-sur-Cher. Een opmerkelijk gebouw in een klein lelijk plaatsje. De camping waar we ooit hebben overnacht was verdwenen. Het lijkt een bedevaartsoord geweest te zijn speciaal om te bidden voor kinderen.

IMG_0729

De camperplaats in Saint Amand Montrond valt ons tegen. Een mooie camperplaats aan een meer en groot park, dus eigenlijk alles wat je wil, maar erg veel verkeerslawaai. Wij zijn naar de camping La Roche gegaan en hebben vandaar gefietst langs het canal du Berry. Aan de overkant van het kanaal wordt vrij staan nog gedoogd.

28-09-13 Tijdens de fietstocht van Chateaumeillant naar Le Chatelet. beleefde ik een leuke grap. Ik werd in de bil en bovenbeen gestoken dus hup van de fiets, broek omlaag om te kijken welk beest mij plaagde. Niets te zien. Op de fiets en weer een felle steek in het andere been. Maar opnieuw niets te zien. Zien jullie het voor je : in de onderbroek midden op straat, weliswaar op een doodstil weggetje en geen hond te zien maar toch. Op de terug weg gebeurde hetzelfde en toen pas drong tot me door wat er aan de hand was. Ik fietste onder een hoogspanningskabel door!! Op de camping de l’etang Merlin in Chateaumeillant waren we de laatste gasten en stonden er alleen. We betaalden maar 8,50. Camping ligt aan een meer, het was heerlijk weer en net als alle voorgaande avonden buiten gegeten, nu met uitzicht op het meer.

29-09

La Chatre ligt aan de oever van de Indre. Ziet er niet zo mooi uit, veel achterstallig onderhoud aan de woningen langs het water.

IMG_0752

De fietsroute cq Santiago route loopt direct naar Crozant maar er is een andere route over Gargilesse Dampierre, een schilderachtig dorp. De schrijfster George Sand heeft hier gewoond. Op het grote plein voor het kasteel is een boekenmarkt. De kerk is hoogst merkwaardig. De steen is groen uitgeslagen binnen. Deze schrijfster waar ik nog nooit van had gehoord schijnt in veel van haar boeken deze omgeving te beschrijven. Op wikipedea lees ik dat zij een zeer bekend schrijfster is en een van de eerste die van het schrijven kon leven.

IMG_0761

Van de route naar Eguzon hadden we meer verwacht. Weinig vergezichten over het water. De cp’s bij de stuwdam zijn helemaal niets. Wij zijn uitgeweken naar de camping La Garenne. Het dorp heeft weinig te bieden.

30-09-13 Crozant ligt hoogt boven de rivier de Creuze. De plaats heeft achter de kerk een groot plateau met een mooi uitzicht over de rivier en de ruines van de burcht van de graven van de Marche. La Souterraine heeft een mooie stadskern. Wij komen op de fiets aan bij de kerk de Notre Dame en de bewaakster vraagt plechtig aan ons of we de Santiagoroute fietsen. Ja dat doen we maar nog geen 10%.  De stad kende zes stadspoorten waar er nog twee van bewaard zijn, dit is de Porte St. Jean.

IMG_0778

De camping Suisse Ocean bevalt ons wel. Helemaal bovenin vinden we een vrije zonnige plek (waar we nu met twee staan maar waar negen plekken zijn) met uitzicht op een toren. Daar zijn we op de fiets even heen gegaan en het bleek een onderdeel van een openlucht theater. De Tour Bridiers.

Voor de camping betalen we weer slechts 8,50. Maar de beloofde wifi werkt niet. De volgende dag fietsen we naar Benevent l’Abbaye en overnachten nog een keer op dezelfde camping.

Het complex is gesticht in de twaalfde eeuw.

IMG_0797

Een kopje koffie op een terrasje kost hier slechts 1,25 p.p. Ook in de grote plaatsen betaalden we niet veel voor een kop koffie.

2-10-13 Via een mooie weg de D 5 komen we in Chatelus-le-Marcheix. Een leuk plaatsje met een prima camperplaats. We besluiten hier maar te blijven. De zon schijnt, genoeg boeken op de reader, een prachtig uitzicht. Lekker relaxen. In de namiddag toch maar een rondje fietsen, mooie omgeving maar behoorlijk steil. Zelfs met onze e-bikes is het pittig fietsen. Het plaatsje heeft slecht een winkeltje dat alleen ’s morgens open is. Deze dorpen raken uitgestorven.

IMG_0805

03-10-13 In Saint Léonard de Noblat parkeren we op een groot plein vlak bij de office du tourisme. Daar kregen we een mooie rondwandeling op papier, de moeite waard. De kerk telt zeven kapellen:

IMG_0809

Er was waarschijnlijk een soort processie/treffen geweest. In de kapellen stonden maquettes van kerken uit de hele wereld waar onder die van Beek en Donk uit Nederland. Omdat we er toch langs liepen brachten we een bezoek aan het museum van Gay Lussac. Een bekend natuurkundige op het gebied van gassen.

We rijden verder naar Uzerche. De camperplaats ligt bij een oud stationnetje, een leuk plekje. De plaatsen zijn erg krap maar je hebt uitzicht op de rivier en Uzerche. Aankomen, lekker door de stad dwalen en slapen en dan heb je ruimte genoeg. ’s Nacht lekker rustig.

Uzerche is een mooie plaats, mooi gerenoveerd.

IMG_0835

04-10-13 Om een uur of twaalf zijn we op de camperplaats bij Donzenac. Ons bevalt dit plekje wel. Nu rustig, de camping is gesloten. Fijne plek om even alle water te verversen en de camper weer een beetje op orde te brengen. ’s Middags wandelen we naar Donzenac, best een steile klim naar het kleine dorp maar de moeite waard.

05-10-13 Met de fiets naar Brive. Een lastige route. Brive kan je op zaterdag maar het beste tijdens de lunch bezoeken. Op de markt zijn de heerlijkste gerechten te vinden. Jammer genoeg kregen wij alleen maar regen op de kop. Terug bij de camper besluiten we dat volgen van de fietsroute ons niet meer bevalt Het zelfde stuk terug rijden is te saai, rondje rijden is leuker. We gaan richting de Dordogne. Met enorme hoosbuien rijden we om Brive heen, de tomtom stuurt ons heel ongelukkig over lastige wegen. We willen via de N89 naar de D704 langs de rivier Vezere. Bij Montignac begint het mooi te worden en zo komen we bij St. Leon-sur-Vezere. Een prachtig dorp.

IMG_0843

De camperplaats bevalt ons ook wel dus blijven we. Het was wel een modderige toestand na die hoosbuien maar de ondergrond bleek stevig genoeg. In het dorp gegeten.

06-10-13 Een mistige zondagmorgen maar het beloofd mooi weer te worden. We hebben geluk. Door het dorp gaat een fietswedstrijd en het traject voert over de landerijen van het kasteel. De hekken staan open en ook wij kunnen even een kijkje nemen. We willen naar Sarlat en rijden een prachtige route via de D706 over Les Eyzies,

IMG_0863

langs rotswanden, grotwoningen en langs Château de Puymartin

IMG_0862

In Sarlat parkeren we onze camper op de camperplaats. Hier zouden we echt niet graag overnachten maar ideaal om van hier naar het centrum te lopen. Sarlat verrast ons! Een indrukwekkende stad. Erg mooi! Het is ook gezellig in Sarlat. Meestal zijn steden op zondag uitgestorven maar hier zijn alle terrassen druk bezet. De straten zijn smal en de huizen hoog.

IMG_0869

We steken de rivier de Dordogne over naar het hooggelegen Domme. Een prachtige plaats, zeer toeristisch. De weg naar Domme is erg smal, het is gelukkig rustig en we hebben geen tegemoet komende campers of vrachtwagen. De camperplaats ligt op loopafstand. Wat een luxe! Een echt apart gedeelte op een parking. De plekken zijn aan de kleine kant maar daar hebben we in oktober geen last van. Plaats genoeg om dwars over drie plekken te gaan staan. We gaan meteen maar even het dorp in om op een terras iets te drinken.

07-10-13 Nog weer een vroege wandeling door Domme. De plaats en vooral ook de omgeving is schitterend in het ochtendlicht.

IMG_0893

Boven een van de toegangspoorten en aan de andere kant van het dorp het fenomenale uitzicht over de Dordogne.

IMG_0896

Ik had een foldertje ergens meegenomen met een fietsroute langs de rivier de Ceou. Er zou een camperplaats zijn in Daglan. Daar rijden we dan maar heen. Om de plaats in te rijden moet je even slikken, je denkt er echt niet door te kunnen. Maar naast de Salles des Fetes is een grote parkeerplaats aan een watertje. Er is een tennisbaan en een aangelegd park over het bruggetjes. Verder geen voorzieningen. De mevrouw van de VVV bevestigd dat er overnacht mag worden. Toch niet verkeerd in dit mooie plaatsje. We parkeren eerst de camper en fietsen langs de rivier weer terug naar Castelnaud. Een aardige niet te lange fietsroute. Het kasteel torent hoog boven het dorp uit. Met de felle middagzon in de lens geen foto van te maken.  Weer terug op plek hebben we strijd. Mijn man wil wel in Daglan blijven staan maar we staan er alleen en ik vind het maar ongezellig en heb La Roque in mijn hoofd. Na goed overleg rijden we naar het mooie La Roque.

IMG_0912

De camperplaats is klein maar ligt wel aan de Dordogne en onder de rotswanden. De stoeltjes kunnen buiten. Ik denk vanavond in het donker een prachtig uitzicht te hebben. En dat was ook zo. De wand en de omgeving van de cp was mooi aangelicht. Ik heb genoten van de avondwandeling door de verlichtte straatjes naar de kerk.

IMG_0918

08-10-13 Een dag om boodschappen te doen en eindelijk weer eens op internet te gaan. Dus rijden we terug naar Sarlat naar een centre commercial om de was te doen, te internetten bij Mac Donalds en boodschappen bij de Carrefour. Het valt niet mee met internet, op de meeste campings die beweren dat ze wifi hebben lukt het ons niet om online te komen en ook bij Mac Donalds is het maar matig, het lukt niet eens om de krant te downloaden. In tussen tijd heeft de meneer van de Laverie mijn was mooi in de droger gestopt. De dag is aardig gevorderd, we willen niet te ver meer rijden en gaan terug naar Les Eyzies-de-Tayac. Een grote camperplaats geeft ons alle gelegenheid om een mooi plekje uit te zoeken. En we maken een leuke wandeling langs de rivier.

09-10-13 ’s Morgens eerst een wandeling door het dorp

IMG_0939

en een bezoek aan het PIP museum (gratis) . Daarna rijden we naar Le Bugue en de camperplaats hier bevalt ons zo goed dat we besluiten hier te blijven. Onvoorstelbaar, alle voorzieningen, veel ruimte en gratis! Op de fiets gaan we naar de grotten van Rouffignac. Een pittig tochtje op de e-bikes. We waren bang dat onze battererijen niet genoeg capaciteit zouden hebben. Omdat de terugtocht voornamelijk naar beneden ging kwam alles goed. De grotten waren de moeite waard, de gids spreekt alleen Frans dus huur ook een vertaling bij de entree anders heb je er niets aan. Deze grotten bezoek je aan boord van een treintje. Hier is nog veel prehistorische kunst bewaard gebleven.

09-10-13  Onze laatste dag brengt ons naar Perigieux. En weer een mooie camperplaats. Perfect voor een overnachting en stadsbezoek, prima sani. Als je aan komt rijden dan denk je “wat moet ik hier tussen de flats” en dan zie je de ideale ligging. Chapeau voor de stad om deze plek aan te leggen.

Perigueux is tussen de middag uitgestorven. Alles dicht, pas om drie uur begon de stad weer te leven. Er loopt een wandelroute direct over de brug die met bordjes op de muren wordt aangegeven.

IMG_0953

10-10-13 De thuisreis gaat via de camperplaats in Lamotte Beuvron en bij Parijs hebben we de tol genomen naar Antwerpen. Vooral met camperpark Vogelzang in Antwerpen waren we erg blij. Voor ons vanuit Emmen een prima plek, ook om als eerste plaats aan te doen na vertrek uit Emmen (280 km).

De Limousin vinden we wat saai, de Dordogne erg leuk.

TERUG NAAR HOME

bar1

Over marianne

73 jaar. Ging graag samen met mijn man met de camper op stap. Vind het leuk om te fotograferen tijdens die reizen. Ben graag buiten voor nordiccen en fietsen. Ik lees en bridge graag. Daarnaast zit ik heel wat uurtjes achter de computer. vanaf mei 2020 ga ik helaas, ivm overlijden van mijn man, alleen op stap of met solo groepsreizen.
Dit bericht werd geplaatst in 2013 Nevers-Brive-Sarlat. Bookmark de permalink .