MET DE CAMPER LANGS DE RIVIER DE MAIN

September 2012. We hebben dit jaar slecht 2,5 week voor een najaarsreis en daarom kiezen we voor een bestemming niet ver van huis. We willen de rivier de Main gaan volgen van oorsprong tot Aschaffenburg. Eerste traject is Hunfeld even boven Fulda waar we overnachten.
19-09-12. Geen snelwegen meer vandaag, via mooie binnenwegen rijden we naar Sesslach ten zuidwesten van Coburg. Een erg mooi nog volledig ommuurd plaatsje, ook de vier poorten zijn nog volledig in tact.

In Coburg lopen we na bekijken van het centrum met zijn mooie marktplaats naar het Slot Ehrenburg.

Ten oosten van het slotplein begint de mooie Engelse hoftuin. Via deze tuin loop je bergopwaarts naar de Vesting van Coburg. Een leuke wandeling van een dik half uur. De vesting is zeer de moeite waard.

We overnachten op de cp van Coburg. Grote parkeerplaats, rustige hoek. Te doen omdat het nu ’s avonds vroeg donker is en er zeker tien campers staan. Vroeger in het seizoen, als je lekker buiten wil zitten,  waren we daar beslist niet gebleven.
20-09-12. Op zoek naar de oorsprong van de Witte Main. Daarvoor rijden we naar Bischofsgrün in het Fichtelgebergte. Voorbij deze plaats nemen we aan de 303 de afslag naar Neubau. We parkeren op de P plaats rechts aan deze weg en nemen het bospad naar de Fichtelnaabquelle en voorbij deze bron krijg je dan de bordjes naar de Weissmainquelle.

IMG_0009

Een pittige wandeling van 6 km. De wandeling loopt ook langs de “Witte Rotsen”
Om nu ook nog de oorsprong van de rode Main te gaan zoeken is ons een beetje teveel van het goede dus rijden we naar Bayreuth waar de rode Main dwars door loopt. We bezoeken het Markgräfliches Opernhaus, een barok theater dat op de Unesco werelderfgoedlijst staat. Binnen is alles van hout.

Het enige theater uit die tijd, 1748,  dat nog geheel in tact is. Het moet wel hoognodig gerenoveerd, een klus die vijf jaar zal gaan duren. Voor de overnachting rijden we naar de cp van Kulmbach.
21-09-12. De Plassenburg een grote burcht ligt hoog boven Kulmbach. Een beste klim naar boven. Er wordt druk gewerkt aan het gebouw. De binnenplaats is rijk versierd met beeldhouwwerk maar als geheel kan het gebouw me niet bekoren. Kulmbach ligt aan de Witte Main en zeven km verder stroomafwaarts komt de Rode Main erbij. Natuurlijk gaan we dat punt ook even opzoeken. Vanuit de plaats door goede bewegwijzering voor fietsers makkelijk te vinden. Je moet echt wel op de fiets, anders kan je er niet komen. Op weg naar Bamberg bezoeken we de Basiliek Vierzehnheiligen.

Wil je een mooi voorbeeld van overdadige barok zien, gaan kijken ! Je weet niet wat je ziet als je door de kerkdeur loopt.

We willen overnachten in Bamberg maar de cp is niet te vinden. Later lezen we dat er een nieuwe camperplaats is. Dan maar door naar Eltmann waar een cp is op een mixparking direct aan de Main.
22-09-12 We willen toch nog wel naar Bamberg en vanuit Eltmann is er op zaterdag geen bus. Omdat we in Hassfurt toch hebben afgesproken met vrienden rijden we daar heen en gaan met zijn vieren met de trein naar Bamberg. 34 euro met de Beieren Karte of 15 euro pp.

Je bent er zo en lekker makkelijk. Hassfurt heeft een fijne cp met toiletten, douche en stroom. Vooral in het weekend sta je er lekker rustig omdat het naastliggende parkeerplaats dan nauwelijks wordt gebruikt.

Bamberg is een prachtige stad en heel erg druk op zaterdag. De stad is gebouwd op zeven heuvelen en elke heuvel heeft zijn kerk. Klein Venetie is een plekje waar je ook echt even moet kijken.


23-09-12 Zondag rustdag. We blijven vandaag in Hassfurt en fietsen een stuk van de mainradweg, loopt langs de cp.
24-09-12 Een bezoek aan Schweinfurt staat op het programma, vonden we niet echt de moeite waard. In Wipfeld nemen we de cp. Ligt erg mooi aan de Main, leuk uitzicht. In het dorp kan je alles krijgen wat je nodig hebt. We fietsen weer een stuk van de Mainradweg en daarvoor ga je bij Wipfeld met het pontje naar de overkant.
25-09-12 Slechts 20 km verderop zoeken we een plekje op de camperplaats van Obereisenheim. Een mooie plaats die volgend jaar nog mooier moet worden, zo vertelde wijnboer Reich waar wij wijn gingen proeven.

We kochten daar heerlijke witte wijn van een druivensoort die we niet kenden: Kerner.
Op de fiets gaan we even kijken bij de camperplaats in Fahr, een mooie plek bij de veerpont.. Rustige ligging.
26-09-12 Met mooi weer rijden we naar Volkach een mooie plaats, leuk om even door te lopen maar de camperplaats vinden we helemaal niets. Uitzicht op industrie.

Wij rijden verder naar Dettelbach, weer een cp bij bij een veerpont,mooie plek. Op de fiets naar Kitzingen waar het nog gezellig druk is en de terrasjes nog goede zaken doen.

27-09. Naar de camperplaats in Kitzingen.  Parkeren en fietsen. We zijn al langs heel veel leuke plaatsen gekomen maar Sulzfeld an Main wist ons toch weer te verrassen. Geen touristentrekker maar een mooi plaatsje met stadsmuren waarvan de torentjes aparte daken hebben.


Terug in Kitzingen de bibliotheek opgezocht. Wij waren al een tijd niet op internet geweest en in een bibliotheek kan je bijna altijd terecht. Zat trouwens in een prachtig gebouw.
De overnachting in Kitzingen viel tegen. Veel treinlawaai en lawaai van de brug. Slecht geslapen.

28-09. Würzburg. We vonden een prima parkeerterrein langs de Main. Als je van Kitzingen komt en langs de Main rijdt dan is het ongeveer een kilometer voorbij de oude brug.

.
In Würzburg kan je maar het beste eerst naar de touristeninfo lopen en een plattegrond met rondwandeling kopen voor 50 eurocent. Een prachtige stad met veel bezienswaardigheden. Loop je langs het de Stiftung Julius Spital ga dan vooral door de poorten. Ook de achterkant, de tuin en de orangerie zijn zeer de moeite waard.


.

Het was even zoeken maar we hebben het gevonden: de werkkamer van Wilhelm Conrad Röntgen. Gradus wilde daar natuurlijk beslist naar toe.


En natuurlijk brachten we een bezoek aan de Residenz, wij vonden het wel erg jammer dat je alleen met een groep de spiegelzaal mocht bekijken. Dat hebben we dus gemist.

Overnachten doen we in Thüngersheim, een prima cp niet ver boven Würzburg.

29-09 Eerst naar Karlstad. Het centrum is nooit moeilijk te vinden want al die plaatsen lang de Main hebben wel een “Historisches Rathaus”.


Dan naar Gemünden en vervolgens naar Lohr an Main waar we hebben overnacht. We kwamen ergens in de middag aan in Lohr. De camperplaats ligt op een drukke parkeerplaats bussen vol toeristen, toch zijn we daar maar gaan staan en gaan fietsen. ’s Avonds nadat de bussen weg waren bleef het een onrustige plek en met donker begon de jeugd rondjes te rijden. Spijt dat we op deze plek zijn blijven staan. Te onrustig. Zondagmorgen Lohr bekeken en dan merk je hoe toeristisch deze plaats is. Overal liepen al weer groepen met gidsen. Dat het een mooie plaats is, daar valt niet aan te twijfelen.

Wij probeerden de bordjes “Stadswandeling” te volgen maar kennelijk zijn wij daar niet goed in, we liepen  steeds fout. Gelukkig is de markt altijd wel weer te vinden.

Daarna zijn we naar Marktheidenfeld gereden om te fietsen en te overnachten. Deze plek beviel ons heel wat beter!

01-10 Wertheim. Parkeren kan je het best op de P4 Tauber Parkeerplaats waar ook een camperplaats is. Op de camperplaats zou ik niet willen staan. Wertheim staat natuurlijk alom bekend als een mooie plaats. Met de rondwandeling van de toeristeninfo zie je alle hoogtepunten. Dat ze hier nogal eens last hebben van hoog water staat op de muren aangegeven. In 2011 nog stond het water 40 cm hoog.

De Stiftskirche is van een opvallend rode steen. Als je Wertheim voorbij rijdt dan zie je langs de Main opeens rode rotswanden.

.
We overnachten in Klingenberg.

02-10 We hadden Miltenburg overgeslagen dus op de fiets langs de Main terug naar Miltenburg. Dit was een mooi stukje Main.

Mooie uitzichten.

Ook in Miltenburg domineert de rode steen.

Terug op de camperplaats besluiten we vanwege de drilboor die de oude brug in Klingenwerk moest afbreken, verder te gaan naar Aschaffenburg. Het einddoel van onze reis. De camperplaats hier is prima. Schloss Johannisburg domineert de skyline van deze plaats.

We hebben een mooie reis gehad, leuk gebied, lekker fietsen langs de rivier, lekkere wijn, mooie camperplaatsen kortom een aanrader voor camperaars. En heel veel leuke plaatsjes, volop terrasjes.

KITZINGEN BIJ NACHT

TERUG NAAR HOME

LIJN

Over marianne

73 jaar. Ging graag samen met mijn man met de camper op stap. Vind het leuk om te fotograferen tijdens die reizen. Ben graag buiten voor nordiccen en fietsen. Ik lees en bridge graag. Daarnaast zit ik heel wat uurtjes achter de computer. vanaf mei 2020 ga ik helaas, ivm overlijden van mijn man, alleen op stap of met solo groepsreizen.
Dit bericht werd geplaatst in 2012 Rivier de Main en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.