FRANKRIJK NAJAAR

Een camperrondreis door de zuidelijke Aveyron, de Haute Langedoc, Ardeche en Haute Loire

We hadden het leuk uitgedokterd: op Zaterdagavond 25  september 2010 op pad en overnachten in het vertrouwde Nordhorn en dan gebruik maken van de zondagochtendrust om een flink eind te kunnen rijden en vroeg aan te komen op de camperplaats van Lac du Der de Chantecoq in Giffaumont zodat we daar nog een leuke fietstocht konden maken. De reis verliep uitstekend, we waren er mooi op tijd maar het regende pijpestelen. Niks fietsen dus. Ook de volgende dag de hele dag regen. We schieten totaal niet op vandaag. De route is niet boeiend en kost veel tijd. We overnachten 80 km boven Clermont Ferrand op camping Deneuvre in Chatel-de-Neuvre. Prima voor een nacht maar om de camping heen is weinig te doen. Je zal op de rivier wel kunnen kanoeen of zo maar  een klein wandelingetje zit er niet in. Ons plan om de omgeving van Clermont te ontdekken laten we vanwege het slechte weer vervallen en we rijden de volgende dag door naar Millau waar we om 4 uur ‘s middags in een lekker zonnetje zitten. De camperplaats, waar toch aardig wat campers kunnen staan, is om zes uur helemaal vol. De camperplaats ligt dicht bij het centrum zodat we de volgende morgen gezellig op de markt onze boodschappen kunnen doen.

Natuurlijk rijden we ook even naar de spectaculaire brug van Millau. Het is inderdaad een indrukwekkend bouwwerk. Onder  de brug is een bezoekerscentrum met info over de brug.

Vervolgens beginnen we aan een rondtour door de zuidelijke Aveyron. We rijden eerst naar Roquefort-s-Soulzon, het hart van de productie van de gelijknamige kaas. Wist u dat de schimmel van deze kaas vroeger op brood gekweekt werd. Diverse fabrieken geven een rondleiding. Voor het toeristeninfo is een camperplaats met een mooi uitzicht. Sanizuil aanwezig. Buiten de kaas heeft het dorpje weinig te bieden. We rijden verder naar St Afrique en vervolgens de D25 naar St Izaire en Brousse le Chateau. Een aardige rustige omgeving.

We overnachten in Coupiac op een opmerkelijke camperplaats. Mooi aangelegd veld met boompjes achter een benzinepomp en naast een fabriek. De fabriek heeft grote ventilatoren maar daar wen je snel aan. Leuk uitzicht op het kasteel van Coupiac. We vervolgen via de D33 naar Praisance en Pousthomy waar we de menhirs bekijken. De originelen staan in een museum en de replica’s op de oorspronkelijke vindplekken. We kijken ook even rond in St Sernin s-Rance.  St Sernin is vanaf de rivier omhoog gebouwd. Geen gezelllige plaats. Veel leegstand. We lunchen op de leuke camperplek van Belmont s-Rance. Een verzorgde plek met een aardige tuin en bankjes. Via Lacaune en La Salvetat komen we bij Fraisse s-Agout. Het is zeker 9 jaar geleden dat we hier op een camping hebben gestaan met de caravan en een wandeling maakten naar dit leuke plaatsje. We zagen toen de camperplaats en zeiden tegen elkaar: als we ooit een camper hebben dan komen we hier terug. De plek stelt ons niet teleur, ligt leuk aan het riviertje de Agout. Allen jammer dat een egoïstische fransman gewoon met zijn camper de barriere negeert en tussen ons en de rivier gaat staan. De beheerder die het geld ophaalt durft er niets van te zeggen.

In de omgeving van dit dorp kan je goed wandelen. We blijven hier 2 nachten. Zaterdag 2 oktober trekken we weer verder. Eerst  naar het Lac de Vesole voor een wandeling rond dit stuwmeer, dan naar Olarques. Het is uitgestorven in dit mooie dorpje. We rijden door een beboste streek en met dit sombere weer een beetje saai. Nog geen herfstkleuren.

Sommige zaken al gesloten tot voorjaar 2011. Dat maakt zo’n plaatsje ook niet erg leefbaar. Via Bedarieux rijden we naar de cp van Lunas voor een overnachting. We worden wakker met regen maar maken toch eerst een wandelingetje voor we verder rijden. In dit geval maar goed ook: Lunas is een prachtig plaatsje om door te lopen en ziet er vanonder de paraplu ook erg mooi uit.

De abdij van Sylvanes wordt aangeprezen in de reisboeken dus daar maar even een kijkje nemen. Valt heel erg tegen. Byzonder dat het gelukt is deze abdij weer op te bouwen maar verder niet spectaculair.

Het regent nog steeds en we besluiten richting kust te rijden. We willen overnachten op de camperplaats bij het Lac de Salagou.  De camperplaats is klein en met 5 campers vol zodat we moeten uitwijken naar de camping met zeer verouderd sanitair. De temperatuur is redelijk maar het blijft regen en harde wind.
Maandag wandelen we door Sete.

Een levendige plaats met brede kanalen. De camperplaats hier is in mijn ogen totaal ongeschikt. Een parkeerplaats lang een zeer drukke weg. De parkeerplek langs het kanaal wordt bezet door permanente caravans. We kiezen voor een camperplaats in Agde: les Peupliers en zowaar hier is ook wifi. De camperplaats ligt voor een paardenbedrijf en een camping. Niets bijzonders, je staat op gravel. Het  lukt weer om buiten te zitten, het blijft wisselvallig. Dreigende luchten. Dinsdag fietsen  we langs de rivier de Heraut naar Agde en aan de andere kant van de rivier van Agde naar le Grau d’Agde (na 1 oktober mag je hier op de parkeerplaats direct aan het strand staan) . Als je in Agde niet de  brug naar het centrum neemt maar door fietst langs de Herault kom je bij de enige ronde sluis ter wereld.

Een aansluiting op het kanaal de midi. De sluis kan van drie kanten benadert worden. Terug naar de camperplaats fietsen we nog even naar la Tamarissiere.
Woensdag 6 oktober via Marseillan naar de Abbye de Valinghe. De abdij kan je alleen bezoeken inclusief een wijnproeverij en daar hebben we geen zin in.

Het zit tegen vandaag. We proberen een parkeerplaats te vinden in Pezenas maar het lukt totaal  niet. Ik rijd argeloos een parkeerplaats op maar daar blijkt iedereen dubbel geparkeerd te hebben en ik kom er met geen mogelijkheid door. Sta helemaal klem en raak in paniek. Maar gauw weg achter het stuur  en de moeilijke situatie door Gradus laten oplossen. Op naar Villeneuve les Beziers naar de camperplaats aan het kanaal. Aan de linkerkant(richting zee) kunnen na de camping ongeveer 6 campers parkeren. Er staat een bord vanaf waar je mag parkeren. In het kanaal liggen veel woonboten en zo te zien ook boten van mensen die waarschijnlijk nergens anders meer terecht konden. Villeneuve is een levendige plaats.

We fietsen langs het kanaal tot aan Beziers en komen verschillende sluizen tegen. Op een moment worden we opgeschrikt door een explosie op een van de boten. Wij zijn maar door gefietst. Je weet maar nooit. In een van de sluizen ook groot spectakel. Een van de boten in de sluis had het touw niet los toen het water in de sluis ging zakken. De voorplecht bleef hoog hangen en dat gaf veel kabaal. Kastjes vlogen open en het serviesgoed vloog door de boot. Al  met al een leuk fietstochtje. Achteraf bleek dat we nog verder iets voorbij Beziers hadden moeten fietsen voor de 9 sluizen (neuf ecluses). Die hebben we de volgende dag met de camper bezocht.  In het totaal moet hier met behulp van de 9 sluizen 1315 meter hoogte overwonnen worden.

Daarna bezoeken we de abdij Sainte-Marie de  Fontfroide (koude bron). Helaas kan je deze abdij alleen met een gids bezoeken. Het compex is zeker een bezoek waard. De gids spreekt alleen frans en je krijgt een electronische nederlandse gids mee. De abdij werd vroeger draaiende gehouden met behulp van lekenbroeders.

Maar ook deze mannen mochten het terrein niet af en moesten op zondag naar de kerk. We overnachten bij een France Passion adres in Bizanet: Domaine Gaussan-Kozine.

Vrijdag ( weer regen) willen we naar Narbonne en rijden maar meteen naar de camperplaats want vandaar kan je met de bus naar Narbonne. Het is een nieuwe goed verzorgde plek maar je kan er niet parkeren. Sta je langer dan een uur dan betaal je voor 24 uur. Narbonne is een mooie gezellige stad waar we een paar uurtjes rond lopen.Het  is inmiddels droog en er komt zelfs een zonnetje bij. We kunnen dus lekker buiten op een bankje ons gekochte overheerlijke broodje opeten. Narbonne heeft een prachtige kathedraal.

Alleen die ondergrondse graanopslag bekijken had voor mij niet gehoeven. Akelige donkere gangen en dan hebben ze ook nog onmogelijke muziek. Eng! Terug op de camperplaats besluiten we niet te blijven. Veel te veel last van verkeers lawaai en dus rijden we naar Narbonne plage een plek direct aan zee. Veel wind maar wel een lekker zonnetje.
De volgende dag weer dreigende zwarte luchten maar aan de kust nog een beetje zon. Weten niet goed wat we moeten doen. Veel wind, wel fietsen niet fietsen. Uiteindelijk toch maar op de fiets naar Gruisson. Best een leuk plaatsje en zeker een leuke markt waar we de boodschappen hebben gedaan. We hebben stroom nodig en rijden naar de dichtstbijzijnde camping: La Nautique. Ongezellige plekken tussen hoge hagen en iedere plek zijn eigen toilet en doucheruimte. Inmiddels hoost het en de hele nacht door komt het met bakken uit de hemel. De bewoners van de caravan naast ons kan de volgende dag alleen met laarzen zijn deur uit. Zondag de hele dag regen en we hebben niets anders te doen dan maar vast een stuk in de richting van de Ardeche te rijden waar we nog naar toe willen. We overnachten op de camperplaats in le Grau du Roi . Tussen de buien door kunnen we een kleine wandeling maken.

Maandagochtend nog steeds regen en we besluiten maar richting  huis te rijden. Zijn die regen meer dan zat (elke avond horen we op het weerbericht dat het weer in Nederland zo mooi is). We rijden binnendoor richting Montpellier. Bij een MacDonald lukt het zowaar een wifi verbinding te krijgen. Volgens weer online moet het morgen beter weer worden in Frankrijk. De plannen weer gewijzigd en zo dicht mogelijk  naar de Gorges de Ardeche gereden en overnacht bij Domaine la Favette. 5 euro inclusief een flesje zoete likeurwijn. En ze verkopen er heerlijk fruit. De pruimen zijn erg lekker. Na het avondeten wandelen we met droog weer door de wijngaarden van La Favette naar het dorp St. Just. Leuk plaatsje.
Dinsdag. De zon!! Dat was leuk wakker worden. Weer een mooie blauwe lucht! Prachtig weer om de D209  te rijden en steeds weer bij mooie uitzichtspunten de camper parkeren en eruit. Eerst de brug over naar Aigueze. Gelegen op een klif boven de Ardeche. Wat een prachtig plaatsje!

En dan weer terug naar de D209. We doen er de hele dag over en proberen natuurlijk een zo mooi mogelijke foto te maken van de bekende boog over de rivier de Ardeche.

We  overnachten op de camperplaats  van Vallon Pont d’Arc. Leeg als we erop rijden maar een uurtje later staan er tien campers. De cp ligt 500 meter van het centrum op een rustige plek.
Woensdag langs Joyeuse,

Balazuc en Vogue naar Aubenas. Omdat in de beschrijving van de camperplaats van Aubenas staat dat de cp achter de Marie ligt denken we dicht bij het centrum uit te komen. Maar de camperplaats ligt in Aubenas le Pont en nergens staat dat je hier mag overnachten. Dan wil ik er ook niet blijven. Er staan ook geen andere campers. France Passion brengt uitkomst we verblijven bij Propriete Casimir Gascon in Rochecolombe.
Donderdag binnendoor van Aubenas richting Puy le Dome. Vanuit Aubenas nemen we de N103 maar verlaten die al snel bij  Meyras voor de D 536. Een mooie weg en hier zie je goed dat je in het hart bent van het gebied van de tamme kastanje. Langs de weg alleen tamme kastanje bomen.  Gelijdelijk aan verandert de natuur , we komen steeds hoger bij de Suc de Bauzon (1471) en zien meer naaldbomen en beukenbomen. We stoppen in St Eulalie een dorp waar ‘s winters veel wordt gelanglauft.

De Loire ontspringt even boven deze plaats en we rijden langs en over de hier nog kleine rivier.

We nemen de D122 naar Lac -d’Issarles waar we een wandeling maken om het vulkaanmeer en ook overnachten op de mooie camperplaats. Hier is zelfs een douche!
Weer zware bewolking de volgende dag. De rit maakt veel goed. De natuur is hier prachtig. We volgen de Loire  en rijden de D37  die hoog boven de Loire loopt. Even voorbij Salettes kruisen we de Loire rijdend op de D500 . Ongelooflijk dat deze stroom uit zal groeien naar zo’n machtige rivier. En na een bocht in de rivier ligt daar plotseling het Chateau d’ Arlempdes. Een prachtige plek.


Het kasteel staat bovenop een vulkanische bergtop op 80 m hoogte. De muren gaan over in de grillige vormen van de rots. Niet te vergelijken met de machtige kastelen voorbij Orleans maar het plekje is werkelijk magnifiek.Als je het dorpje even voorbij rijdt  ligt er links een mooie picnic plaats met uitzicht op dorp en kasteel.

In Brignon staat een  mooi voorbeeld van de kerken met de open klokkentorens die je in dit gebied veel ziet. De St. Martin kerk.

We overnachten in Vorey op een camperplaats aan de Arazon. Een prima plekje maar op deze tijd wel een beetje eenzaam. De naastgelegen camping is dicht.

Op Zaterdagmorgen doen we eerst wat boodschappen in Vorey, niet veel te krijgen. Slager is dicht in het naseizoen en de groenteboer is ook niet denderd. Bij Retournac krijgen we opeen een brede Loire te zien, een klein voorpoefje. Hoe het komt weet ik niet maar de rivier komt hier smal  binnen en verlaat het stadje ook weer als een snelle smalle rivier. Het is heel leuk om de Loire van zijn oorsprong te volgen. De natuur is heel wisselend.

In Beauzac staat een heel sfeervol kerkje uit de 12e eeuw. Even binnenwippen!

En hier is ook een slager. Hebben we dat ook weer geregeld. De weg vervolgt hoog boven de loire en even voor Aureac liggen een paar mooie pic-nic plaatsen met uitzicht op de Loie en sommige ook op Aureac. We maken even een omweggetje om te overnachten op de mooie camperplaats van St Victor sur Loire. De plaatsen lliggen aan het Base Nautique, 4 km voorbij St. Victor. ‘s Zomer ongetwijfeld erg druk maar nu rustig. Parking met een apart gedeelte voor tien campers.

Zondagmorgen: het heeft weer de hele nacht geregend en ook nu veel wind en regen. We geven de moed op. We hadden graag de Loire nog verder gevolgd maar het is nu al te lang koud geweest. Baumes les Dames ,ligt op een redelijke afstand voor vandaag. Altijd een leuke plek voor een tussenstop op weg naar huis. Je kan er leuk wandelen en fietsen. Trouwens er wordt druk gebruik gemaakt van die camperplaats en daarom is hij nogal eens vol. Even een stukje doorrijden en je staat op een gemeentecamping voor tien euro.

Helaas nog nooit eerder naar huis gegaan. In oktober hebben we altijd prachtig weer. Dit keer een keertje pech.

Onze volgende reis: je gelooft het niet of we koud leuk vinden: IJsland!

Over marianne

73 jaar. Ging graag samen met mijn man met de camper op stap. Vind het leuk om te fotograferen tijdens die reizen. Ben graag buiten voor nordiccen en fietsen. Ik lees en bridge graag. Daarnaast zit ik heel wat uurtjes achter de computer. vanaf mei 2020 ga ik helaas, ivm overlijden van mijn man, alleen op stap of met solo groepsreizen.
Dit bericht werd geplaatst in 2010 Frankrijk najaar. Bookmark de permalink .