Thuringen Sachsen Tsjechie

Maandag 7 september 2009. Een cultuurreis is het dit keer geworden. We willen een aantal plaatsen bezoeken in voormalig Oost Duitsland en starten onze reis in Thuringen in Eisenach de Wartburgstad. Voor de overnachting hebben we de camperplaats van camperbedrijf Waldhelm gekozen. We zijn er lekker vroeg en kunnen nog op de fiets naar Eisenach. Een drukke weg maar het is niet ver.

Eisenach (de plaats waar Luther als kind opgroeide) is een gezellige plaats met dit mooie weer. De terrasjes zitten vol, het was marktdag vandaag.

De volgende dag rijden we met de camper naar de Wartburg. Het kasteel de Wartburg ligt hoog boven Eisenach en is volgens de verhalen omstreek 1067 gesticht. Parkeren met de camper kost 5 euro en het kasteel is alleen te bezichtigenen met een gids. De enthousiaste gids vertelt in rap duits van alles maar we hebben er niets van verstaan. Vraag een Nederlandse vertaling mee bij de kaartverkoop als je dit kasteel wilt bezoeken.

’s Middag golfen we op een baan die vermeldt staat in het VVV krantje. 25 euro zou de greenfee zijn en dat leek ons wel wat. Foute informatie de greenfee was 50 euro. Omdat men bezig was met de greens mochten we voor de helft van de prijs golfen. Maar wat een saaie baan! Geen aanrader. We overnachten weer bij Waldhelm.

De Residentsstad Gotha  is het volgende plaatsje op onze route. De historische stadskern ligt aan de voet van Slot Friedenstein, het grootste vroegbarokke kasteelcomplex van Duitsland. Gotha is niet groot en een ochtend bezoek volstaat dus bezoeken we die middag nog Erfurt de hoofdstad van Thuringen. De oude stadskern heeft weinig oorlogsschade opgelopen en wordt gedomineerd door de romaans gotische Dom waaraan men gebouwd heeft van de 12de tot de 15de eeuw. De Dom heeft als het ware twee verdiepingen en het bovenste gedeelte is voor bezoek geopend. Vanaf de trappen van de Dom heb je een mooi uitzicht over het Domplein met zijn prachtige huizen.

Erfurt heeft heel veel bruggetjes en mag zich graag “Kleinvenedig” noemen. De bekendste is de Krämerbrücke met leuke winkeltjes.

We overnachten voor 15 euro op camping Mittleres Ilmtal in Oettern, een kleine camping in een bosrijke omgeving niet ver van Weimar.

De volgende dag rijden we de camping af naar links om via een mooie weg naar Weimar te gaan maar eerst nemen we een kijkje bij Schloss Belvedere.

Dit barokke slot ontstond rond 1724. We zijn er niet in gegaan, wel even gewandeld in de tuin en de orangerie met zijn leuke beeldjes. Vanaf de parkeerplaats van het Slot kan je met mooie oude bussen naar Weimar en krijgt daar dan een rondleiding. Niets voor ons en wij rijden verder met de camper. We vinden met moeite nog een parkeerplaats op de Herman Brillplatz omdat er veel auto’s geparkeerd staan op de voor campers bestemde plaatsen, overigens hadden alle auto’s een bekeuring onder de ruitenwisser. Van hier loop je in ongeveen tien minuten naar de stad. We  vinden het eigenlijk opvallend rustig in de stad van Goethe, Schiller, Bach en Listz. Op het plein met de rug naar het Nationaal Theater en het gezicht op het Bauhaus museum staat een grote beeldengroep van Goethe en Schiller. Als grapje ter gelegenheid van de opening van het nieuwe theaterseizoen heeft men er een beeld van Listz tussen gezet.

Volgende doel is Jena en vroeg in de middag komen we aan op camping Jena. Het is steeds prachtig weer en we gaan maar eens lekker rustig met een boek in de zon zitten. Even genoeg van de stad.

Vrijdag 11 september op de fiets van de camping naar Jena. In deze plaats was het erg druk. Markt en volop voorbereidingen voor feesten in de stad. Jena sttat bekend als centrum van de optische industrie bv de Carl Zeiss fabriek. Wij hebben het planetarium bezocht. Even heel wat anders.

’s Middags rijden we door naar de camperplaats op het terrein van de firma Rossol in Naumburg. Je staat er op een grasveld voor het bedrijf midden tussen de nieuwe caravans en campers. Prima voor een nacht en op de fiets waren we zo in Naumburg. We zijn inmiddels in Sachsen Anhalt.

Naumberg is verrassend. Leuke sfeer, mooi marktplein, leuke straatjes en een bijzondere Dom. Deze laat romaanse-vroeg hoog gotische Dom St. Peter en Paul heeft levensgrote beelden. Maar er is veel meer te zien in deze Dom die een bezoek meer dan waard is.

Zaterdag 12 september. Leipzig ligt in de buurt maar deze stad laten we voor wat het is. We willen een beetje natuur en omdat we tot nu toe de omgeving niet erg aantrekkelijk vinden kiezen we voor Torgau aan de Elbe in de hoop daar wat te kunnen fietsen. Met veel moeite vanwege weer eens een omleiding  vinden we camping Seebad am Neumühlenteich (Schildau)gelegen aan een meer. Lekker rustig hier. En Torgau waar we op de fiets heen gaan blijkt een leuke plaats met Renaissance kasteel: Schloss Hartenfells. Het is feest(modefest?) in Torgau en gezellig druk. De volgende morgen regent het en komt er niets van fietsen langs de Elbe. Als het ’s middags een beetje opklaart fietsen we nog even naar het kasteel waar een feestelijke opening is van een gerestaureerd deel is. In de slotgracht wonen een paar beren. Op het binnenplein voert een groepje oude middeleeuwse dansen uit.

    

Het trapportaal voor het slot is heel apart. De wenteltrap loopt buiten het gebouw.

We nemen een kijkje in de slotkerk, de eerste protestante kerk naar de ideeen van Luther. De kerk is in 1544 door Luther persoonlijk ingewijd en zijn vrouw ligt er begraven.

Maandag 14 september. Eerst even mijn jarige zusje bellen en dan zo dicht mogelijk langs de Elbe rijdend naar de porseleinstad Meissen. Zo’n 25 km voor Meissen begint de natuur weer veel mooier te worden. Natuurlijk willen we koffie drinken langs de Elbe en we parkeren de camper (een beetje brutaal) vlak bij een fietspontje.

We rijden naar de camperplaats van Landhaus Nassau een ongezellig klein terrein dicht bij een drukke weg dus verkeerslawaai. Er mogen 15 campers staan maar je mag hopen dat dat niet het geval is als jij er bent. Maar je kan per fiets naar de stad. En dat doen we nog diezelfde middag in de regen.

Ondanks de regen hebben we  een uitgebreide wandeling in Meissen gemaakt en de trappen genomen naar de Albrechtsburg. Een zaal van het museum mag je alleen betreden met enorme vilten sloffen die je over je eigen schoenen aan doet. Zo wordt de parketvloer beschermd en meteen gepoetst. In de Meissner Dom vinden we dit aantrekkelijke beeld

Dinsdag 15 september rijden we via kasteel Moritzburg naar Dresden. Het weer begint weer aardig op te  knappen. Het kasteel wordt nog volop gerestaureerd. Het ligt prachtig aan het water een heeft een grote tuin. Leuk om te wandelen naar het Fasanenschlosschen.

Op de foto kan je, als je goed kijkt, zien dat de entree nog niet klaar is. Tegenwoordig hangen ze dan van die mooie fotodoeken op met de afbeelding hoe het moet worden.

In Dresden hebben we gekozen voor de camperplaats aan de Wiesentorstrasse. Zonder stroom en verzorging betaal je daar 14 euro. De camperplaats ligt onder de bomen, niet gezellig maar…..de hoek om en je loopt langs de Elbe. Even verder ligt de Augustusbrug, steek je die over dan kom je in de Altstad en ga je naar rechts dan kom je in de Neustad met heel veel mooie winkels. Deze camperplaats lig gewoon ideaal en vind je het niet gezellig dan ga je toch gewoon op een bankje langs de Elbe zitten met je boekje of wat dan ook. We gaan meteen de Altstad in voor een eerste kennismaking en komen meteen in het Zwinger terecht. Een prachtig complex. We wandelen op ons gemak rond en stellen het museum bezoek uit tot de volgende dag. Nu maar even genieten van het lekkere weer.

Ik zou graag naar het historische Grunes Gewolbe dus gaan we even kijken hoe het zit met de kaartjes. Er is maar een manier als je niet van tevoren via internet gereserveerd hebt. Om 9 uur in de rij gaan staan voor de kassa die om tien uur opengaat. We sluiten het eerste bezoek af met een lekker wijntje op een van de gezellige terrassen. ’s Avonds te moe om nog echt de stad in te gaan maken we nog een wandelingetje langs de Elbe en genieten van de verlichtte skyline.

De volgende dag sta ik vroeg op om in de rij te gaan staan voor een toegangskaartje voor  de historische Grune Gewolbe. Met mijn man spreek ik af dat hij er dan uiterlijk om vijf voor tien zou zijn zodat als het mij zou lukken om kaartje te krijgen we meteen naar binnen konden gaan. Geen man natuurlijk op die tijd. In het reisboek stond dat het museum in het Albertinum was gevestigd en dus was hij daar heen gelopen. (we waren toch de dag daarvoor een kijkje wezen nemen). Maar vanaf 2006 liggen de schatten weer in hun oorspronkelijke locatie: het Residentie Slot.. Maar goed, we waren overweldigd door wat we te zien kregen. Wat een ongelooflijke rijkdom verzameld door August de tweede. Ivoren kunstwerken, sieraden, objecten met enorme edelstenen, zilver, goud, kristal, prachtig bewerkte struisvogeleieren en nog veel meer. Je gelooft het niet. Eigenlijk is het ongehoord!

Na zoveel moois wordt het tijd voor iets anders. Met tram en bus gaan we naar Het Pilnitz Slot. Ligt prachtig aan de Elbe, achteraf hebben we spijt dat we er niet met de fiets heen gegaan zijn.Dat was waarschijnlijk vanaf de camperplaats prima te doen geweest.

Weer terug in Dresden bezoeken we het museum in het Zwinger met schilderijen van Oude (oa Hollandse) Meesters. Op de terugweg naar de camping gaan we een lekker biertje drinken in de Biergarten, net over de Augustusbrug aan de kant van de Elbe waar ook de camperplaats ligt. Je hebt hier een mooi uitzicht en zit er lekker.

Derde dag Dresden. De betaling van de camperplaats gaat echt op het uur en we hebben nog tot een uur de tijd dus bezoeken we de volgende dag nog de Dom, de neues Grunes Gewolbe en de Frauenkirche. Deze laatste kerk was volledig verwoest in de oorlog en is helemaal opnieuw opgebouwd.

Helemaal moe van alle indrukken rijden we ’s middag naar een camping in Koningstein, in het hart van de Sachsische Schweiz. De camping ligt erg mooi direct aan de Elbe maar het prijsbeleid doet je steigeren. En de trein rijdt strak langs de camping. De camping kost 20 euro per nacht maar als je maar een nacht blijft krijg je een toeslag van 2 euro. Je betaalt een vast bedrag voor een aansluiting op de stroom en daar bovenop een vergoeding voor het verbruik, de douches moet je munten voor kopen. We hebben de neiging rechtsomkeer te maken maar de camping ligt ideaal voor wat fietsen dus blijven we. En ja, dan word je de volgende ochtend wakker met dit uitzicht.

Vrijdag 18 september fietsen we langs de Elbe naar Rathen waarvoor we door het pontje overgezet moeten worden. In Rathen maken we een wandeling naar de Bastei waarvoor we 770 trappen op moeten lopen. Kom je boven zie je een parkeerplaats!

168

Zaterdag 19 september. We  kunnen op de fiets boodschappen doen in Konigstein. Later fietsen we langs de Elbe en via Bad Schandau richting Tsjechische grens. We genieten volop van het prachtige weer.

’s Maandag gaan we weer verder met onze cultuurreis en bezoeken we Bautzen. Vanwege Umleitungen komen we daar bijna 2 uur later aan dan gepland. In Bautzen blijkt de camperplaats aan de Muhlstrasse vervallen. Er is een nieuwe camperplaats op een parkeerterrein langs een drukke weg. Je loopt wel in 5 minuten naar de Altstad. We hebben ruim drie uur rondgelopen in het middeleeuwse centrum van Bautzen en genoten van een lekker wit biertje op een terras. Het interieur van de kathedraal is in 2-en gedeeld. Een altaar voor de katholieken en een voor de protestanten.

Na een onrustige nacht vroeg wakker door het verkeerslawaai zodat we op tijd op pad zijn richting Gorlitz. Deze stad ligt aan de Neisse die de grens met Polen vormt. Gorlitz en Zgorzelec(Polen) hebben afgesproken samen een Europeesche stad te vormen en je kan dan ook zo de brug over lopen naar Polen. Omdat we zo vroeg zijn lukt het zowaar om de camper op de markt te parkeren. Lekker makkelijk. Aan het marktplein nog renaissance huizen. Al snel komen er groepen toeristen die de rondleidingen met de gidsen meelopen. Vooral de portalen vallen op in Gorlitz.

 

De oude stad is grotendeels bewaard gebleven, er wordt nog wel druk gerenoveerd. Wij hebben niet overnacht in Gorlitz maar we hoorden dat er een prima camperplaats was op de parkeerplaats bij de Altstad. ’s Nachts rustig. Wij reden tegen lunchtijd naar het Kloster Mariental een 14 km onder Gorlitz. Het klooster is mooi gelegen in het dal van de Neisse en het kleurrijke van de barok staat prachtig bij het groen van het dal.

Nu is het een oord waar je terecht kan voor rust en bezinning. Zowel groepen als families of alleen.

In de tuin staat een groot bronzen beel van Paus Johannes Paulus II. Het is heel gerelaxed om hier even rond te lopen tussen de gebouwen en langs de Neisse. Ik maak graag mijn eigen kerstkaartjes en vond hier een mooi plaatje om te fotograferen voor het kaartje van 2009.

Weer terug bij de camper moeten we ons even instellen op een stuk rijden. We willen naar het reuzengebergte en hebben Vchrlabi gekozen als pleisterplaats. Op de kaart lijkt het of we hele smalle weggetjes moeten rijden om bij Zittau de grens over te gaan. Maar dat valt erg mee. Het schiet alleen niet op. Als je de grens overgaat valt wel meteen op dat hier nog meer armoede is. In het stuk voormalig Oost-Duitsland was al duidelijk te zien dat het nog erg achter blijft bij West-Duitsland maar hier is het erger. Ook veel grote panden die zwaar verwaarloosd zijn. Om half zeven zijn we op de Euro-Air-Camping waar we aller vriendelijkst ontvangen worden en we maar 11 euro hoeven te betalen met het Acsi kaartje. Tot mijn grote verbazing hebben ze ook nog free wifi. We  kunnen nog net even lekker in de zon een wijntje drinken.

Dinsdag 22 september. We willen lopen naar de oorsprong van de Elbe. De taal is echter een groot probleem, we hebben de aanwijzingen niet goed begrepen. Niet erg we hebben evengoed een stuk gelopen. Wij zijn met de camper naar Spindleruv Mlyn gereden. Geparkeerd op de eerste parkeerplaats die je ziet want verderop hangen lage barrieres. Je moet dan nog wel een stukje naar het dorp lopen. Daar de stoeltjeslift genomen naar Medvedin en dan lopen naar Vrbatova. Van daar is het nog eens drie kilometer en dat werd ons teveel. Het is wel treurig om te zien hoe de zure regen de bomengroei hier heeft aangetast.

Woensdag 23 september. We willen richting Praag maar niet in een keer. We bezoeken Trutnov, een plaats met een leuk plein. De panden hebben galerijen en er zijn veel terrasjes hier. Winkelen hoef je er niet te doen. Wat hier te verkrijgen is spreekt ons helemaal niet aan. Wij hebben een bakker nodig en die is weer niet te vinden.

We rijden verder naar Kuks. Dit was vroeger een kuuroord maar de Elbe heeft aan de rechteroever de meeste gebouwen in 1740 weggevaagd een watertrap staat er nog. Aan de overkant van de Elbe staat nog een groot kasteel, de bordjes verwijzen naar “Hospital”. Dit kasteel heeft een groot bordes met aan weerskanten 11 levensgrote beelden, aan de ene kant de deugden en aan de andere kant de ondeugden.

Even terzijde het is 23 september en het is vandaag 28 graden!

We overnachten bij Kutna Hora bij Autocamp Transit. Keurig verzorgd, mooi tuintje maar ook hier weer veel verkeerslawaai. We staan er helemaal alleen tot om zes uur een andere nederlandse camper komt aan rijden en dan is de verrassing groot! Het blijken Rinus en Willemien te zijn waar wij vorig jaar in St. Tropez zo gezellig mee hebben gegeten. Wij hadden die avond op de camping met een stuk of zes echtparen alle avondeten op een grote tafel gezet en geproefd van ieder gerecht. Wat ongelooflijk dat wij die hier weer treffen en wat gezellig!

De volgende morgen bezoeken we met zijn vieren Kutna Hora, drinken gezellig koffie op een terras en lunchen nog samen. Kutna Hora heeft het stempel Unesco werelderfgoed en een grote kathedraal die druk bezocht wordt.

’s Middags rijden wij door naar camping Sunny Camp in Praag. We schrikken een beetje als we daar aankomen. De camping ligt bij drukke wegen en we zijn bang voor veel verkeerslawaai. We besluiten er wel op te rijden en het maar even aan te zien. We kunnen altijd de volgende dag een andere plek zoeken. Maar dat is niet nodig! De camping ligt een beetje verdiept met flats er omheen en we hebben prima geslapen en geen last gehad van lawaai. Het sanitair is uitstekend. Naar Praag kan je met de metro die op 500 meter van de camping ligt of je neemt eerst de bus ( op 200meter) en rijdt een halte mee naar het metrostation. Bus 174 brengt je meteen naar de Burcht in Praag.

In Praag is het vreselijk druk. De Paus komt op bezoek die zondag en wellicht heeft dat nog meer toeristen getrokken. Praag is een prachtige stad waar heel veel te zien is. In het hoge gedeelte ligt de Loreta (tram 22) en hoewel ook daar veel mensen lopen het is er toch een oase van rust.

Na twee dagen Praag waren we helemaal afgeknoedeld en besluiten we op ons gemak naar huis te rijden. Het was veel heel veel. We zoveel gezien dat je haast niet meer weet wat je waar gezien hebt. We hebben eigenlijk te veel gedaan. Het is heel vermoeiend om zoveel steden te bezoek. Volgende keer weer veel natuur graag.

Over marianne

73 jaar. Ging graag samen met mijn man met de camper op stap. Vind het leuk om te fotograferen tijdens die reizen. Ben graag buiten voor nordiccen en fietsen. Ik lees en bridge graag. Daarnaast zit ik heel wat uurtjes achter de computer. vanaf mei 2020 ga ik helaas, ivm overlijden van mijn man, alleen op stap of met solo groepsreizen.
Dit bericht werd geplaatst in 2009 Thu Sachsen Praag. Bookmark de permalink .