Schotland

Reisverslag Schotland 12 mei tot 16 juni 2009.

Klikken op de paarse plaatsnamen in het verslag geeft u meer informatie. De beschreven plaatsen kunt u terug vinden op onderstaande google map.

Schotland weergeven op een grotere kaart

We varen van IJmuiden met de DFDS naar New Castle.  Dit keer een hut met zeezicht en dat maakt de reis enorm veel plezieriger. Een vorige keer hadden we een binnenhut en ik voelde met erg opgesloten in die donkere ruimte en dit was een stuk plezieriger. De heenreis was met de veerboot “KING of Scandinavia”, een prachtig schip. Van de straffe wind was zittend weinig te merken maar lopen gaf komische taferelen. Het eten in het buffetrestaurant was heel goed verzorgd en smaakte erg goed.
Bij aankomst eerst lekker een stuk gereden om weer te wennen aan het links rijden. Iets wat ons nu, na diverse vakanties in Engeland, heel goed afgaat. Het voelt vertrouwd. Ons plan is om eerst de westkust van Schotland te doen (tot eind mei schijnen de midges zich nog koest te houden) en dan via de noordkant en de oostkant weer terug.
Dus rijden we richting Glasgow, waarbij we wel de toeristische route langs de Hadrian’s Wall nemen. We bezoeken New Lanark een world heritage village, een prachtig gerestaureerd katoenspinnersdorp uit de achttiende eeuw. De heer Lanark had zeer vooruitstrevende ideeen en maakte daarmee grote omzetten.
Het volgende uitstapje is Craignethan Castle een zestiende eeuws kasteel ruine.

Op de foto is wel te zien dat we somber en koud weer hebben.
Er zullen nog vele ruines volgen. We laten Glasgow liggen en rijden door voor de  overnachting bij Loch Lomond. Aan de rustige kant van het meer ligt bij Balmaha een mooie CL. Gartfairn Farm is vol maar de boer neemt het niet zo nauw en we mogen blijven. Gelukkig maar. We hebben een mooi uitzicht over het meer.

De volgende dag rijden we even door tot het einde van de weg waar het visitor center van Balmaha is. Je kan hier mooie wandelingen maken en boottochten op het Loch Lomond. We rijden weer terug en onze weg vervolgend komen we langs Balloch Castle. Het kasteel kan je niet bezoeken maar ook hier kan je weer mooie wandelingen maken in de tuinen en de omgeving.

Het is zaterdagochtend en van de tuinen wordt druk gebruik gemaakt door de families uit de omgeving. Dat recht op overpad in Engeland is toch wel mooi. Waar kan je nu je zaterdagochtend wandelen in de tuinen van een kasteel. We raken in gesprek met een familie en de vrouw vertelt ons dat er een Pipe Band Championship is in Dumbarton. Dat lijkt ons wel wat. Het terrein was niet moeilijk te vinden en werd duidelijk bewegwijzerd.  We mochten parkeren op een groot grasland. In Nederland was het prachtig weer maar hier had het veel geregend en we vroegen de parkeerwachters dan ook of het wel verstandig was om daar op te rijden. Geen probleem was het antwoord maar het was wel een probleem. Bij het afrijden kwamen we vast te zitten en moest er een tractor aan te pas komen. Het championship was voor ons natuurlijk heel leuk om te zien. Meer dan honderd Pipe Bands.

En niet allemaal doedelzakken, ook trommels en deelnemers die met stokjes aan de vingers zwaaien. Van de buien had niemand last. Elke groep had regenjassen met veel bewegingsruimte. Voor de overnachting rijden we maar weer terug naar Gartfairn farm. En dat is nu zo leuk als je niet reserveert van te voren. De dag is compleet anders verlopen dan we gepland hadden.

De volgende dag rijden we verder naar het noorden over de A82 aan de andere kant van het Loch Lomond.

We stoppen bij Luss een aardig dorpje en kijken een tijdje bij een trouwerij in het kerkje. De bruidegom is een Schot en trouwt in een kilt. Het is hier gebruikelijk dat de bruidegom en de familie al in de kerk zijn voordat de bruid arriveert.

De wandeling rond het dorp duurt een uur en is leuk om te doen.
Campings zijn er niet veel in dit gebied en CL’s al helemaal niet. Bij de toeristen informatie hebben we een kaart met campings gekregen en daar staan er meer op dan in de boekjes. We nemen de camping bij Inveruglas. Een stacaravanpark met een kleine afdeling voor “Tourers” en een mooi uitzicht op het meer. We genieten nog een drie kwartier van de zon en dan regent het al weer.

We rijden weer terug naar de A83 richting Inverary. Vlak voor die plaats zien we een kuifduiker op het Loch Fyne.  Met de paraplu op lopen we door het kleine plaatsje, een winkelstraat en dan heb je het wel gehad. Het kasteel bezoeken we niet. In de middag bezoeken we de Crarae gardens. Prachtige rhododendron soorten en veel bomen en planten uit de Himalaya. En de plu weer mee in de tuinen.
We verlaten de A83 voor een uitstapje naar Crinan.

Langs deze B841 ligt het Crinankanaal met  een stuk of twintig sluizen. Dat kost de boten wat tijd maar heel wat minder tijd dan helemaal om varen. Mooie weg en leuk om het “sluiswerk” te bekijken. We besluiten een campingbordje te volgen en komen uit in Tayvallich, een leuk havenplaatsje.

We rijden inmiddels op de “single track” wegen. Geen enkel probleem met de camper. Passeerplaatsen genoeg, weinig verkeer en hoffelijk rijgedrag. Ook hier weer een gecombineerde camping en dit keer plaats genoeg.

De volgende dag terug lang het Crinankanaal en we vermaken ons nog een tijdje bij de sluizen. Om de ander kant te bereiken mag je over de sluizen lopen. Iets wat ik dan een beetje griezelig vind maar ja, ik wil wel naar de overkant.
Weer terug op de hoofdweg komen we langs Kilmartin. In de omgeving van Kilmartin veel velden met cairns.

Het plaatsje heeft een begraafplaats met stenen uit de Middeleeuwen. Veel bezoekers en lastig parkeren. Dan maar op de naastgelegen parkeerplaats van een museum waar we eigenlijk niet mogen staan. Het is inmiddels mooi weer geworden en de Arduaine Gardens die aan de A816 boven Kilmartin liggen kunnen we zonder plu bezichtigen.

We willen overnachten op een Cl maar krijgen op beide plaatsen te horen dat ze vol zitten. Dan maar terug naar een camping van de Caravan Club in Ledaig even boven Oban. Een mooie camping aan het water. Ook hier vol, we kregen het laatste plekje.

Het wordt tijd om weer eens boodschappen te doen dus vragen we Tom Tom ons de weg naar de Tesco in Oban te wijzen. Inkopen doen is heel wat plezieriger dan drie jaar terug in Engeland. Toen betaalden we voor een pond nog euro 1.50 nu 1.05 euro. Een groot voordeel. Oban is een drukke plaats met een ferry naar het eiland Mull.  ’s Middag zijn we wezen golfen op een heel aparte plek. We kwamen terecht bij een kasteelachtig huis wat een welness resort bleek te zijn. De oprijlaan er heen was zo lang dat we echt dachten helemaal fout te zitten. De 9 holes baan bleek in praktijk maar 6 onderhouden holes te hebben. De andere drie waren zo ruig dat we liever de eerste zes nog eens liepen. De baan lag prachtig aan het water op het Isle van Eriska en had mooi uitzichten. We hebben er van genoten. We overnachten weer in Ledaig

Het is inmiddels 21 mei en de dag beloofd weinig goeds mbt het weer. Donkere wolken en hevige regen. We wilden eigenlijk vandaag naar het eiland Mull. Als voetpassagier over met de ferry en op het eiland de bus. Maar met dit slechte weer heeft het geen zin. We rommelen de ochtend wat rond in de camper en vermaken ons met een spelletje “Kolonisten van Catan”. ’s Middags bezoeken we een single malt whisky stokerij in Oban. Een prima bezigheid met slecht weer. Natuurlijk moet whisky liefhebber Gradus wel een lekker flesje meenemen.

En zo overnachten we voor een derde nacht op dezelfde camping. Dat komt niet vaak voor.

Van Ledaig rijden we weer een stukje naar beneden en volgen de A85. We bezoeken de Bonawe Ironworks

Nu een vredige plek maar dat zal wel anders geweest zijn in 1800 toen er een produktie van van 700 ton door 600 werknemers werd gemaakt.

We kijken even rond bij het Chruachan Powerstation (je kan een boottochtje maken) en rijden dan door naar Kilchurn Castle.

De foto is gemaakt vanaf de A819 maar er is een parkeerplek aan de A85. Goed opletten want je rijdt hem zo voorbij. Bij Tyndrum nemen we links de A82. Een mooie weg vooral daar waar de weg weer links afbuigt richting Glen Coe. Met dit traject zijn we de hele dag bezig geweest en het valt ons dan ook tegen dat de camping bij het visitor centrum van Glen Coe vol is. We vinden een mooie camping, waar voor 1 nachtje een plek vrij is, bij Invercoe. Een klein plaatsje dat op onze kaart niet vermeld wordt.

Zaterdag 24 mei. Omdat het droog is maken we eerst maar een wandelingetje naar het dorp. De rest van de dag is het koud (negen graden) veel wind en regen. In Fort William doen we alleen even boodschappen bij de Morrison, hierna rijden we door naar Banavie. Bij deze plaats ligt Neptunes Staircase een sluizencomplex van acht sluizen. In de sluis ligt een reddingsboot die op weg is van Glasgow naar Aberdeen. Vanuit Banavie moet je een mooi uitzicht hebben op de Ben Nevis, maar niet vandaag. De wolken ontnemen ons ieder zicht op de hoogste berg van Schotland.

Het weer wordt steeds slechter als we richting Glenfinnan Monument rijden. Het visitor center kunnen we wel in maar het monument zelf niet. Het hoost!!

Het weer is te slecht om op zoek te gaan naar een camping dus rijden we terug richting Fort William naar een camping die we hadden gezien. Ook hier weer nagenoeg vol. Nog 2 plekjes.

De volgende dag weer regen en kou. We willen de ferry nemen bij Mallaig. Helaas gaat die op zondag alleen om 16.00 uur. En we staan er al om elf uur. We rijden terug naar de B8008 om een aardig plekje te zoeken en doden de tijd met de Kolonisten van Catan. Regen, regen en nog eens regen en dan ook nog die gure wind erbij. Wij blijven in de camper maar de Schotten zie je schaal- en schelpdieren zoeken op de rotsen. Als we aankomen op Skye is het iets droger en piekt de zon een beetje door de wolken. Het is mooi hier.

We rijden naar Elgon, een mooie weg. We wilden overnachten in Elgon op een gedoogplek maar het waaide veel te hard om boven te blijven staan en helemaal beneden bij het haventje kon je beter ook niet gaan staan volgens een vriendelijk restauranthouder. Hij verwees ons naar een carpark vlak bij Torrin daar waar de wandelingen beginnen naar de berg Blaven. Als je richting Elgol rijdt dan passeer je Torrin, je ziet een grote hangar die op een vliegtuig hangar lijkt. Dan neem je nog de bocht om het water en als je uit de bocht komt zie je een groen bordje met “carpark”. ’s Nachts ging het behoorlijk te keer. Felle windstoten, wij stonden heerlijk beschut.

Het wordt eentonig weer regen en wind. Toch viel de dag erg mee, af en toe zon. We gaan weer terug naar de A87 en rijden via Slichachan naar Portree. Portree is een mooi dorp en gezellig druk op deze zondagmorgen. Buiten de haven ligt een groot cruiseschip, de passagiers lopen rond in het plaatsje waar alle winkels open zijn. De huizen die aan de haven staan zijn vrolijk gekleurd. Een welkome afwisseling. De meeste huizen zijn gebouwd van een grijze steensoort.

In de winkels weinig spannends. Veel geweven spul en van alles met ruiten. We rijden de 855, mooie uitzichten die met mooi weer ongetwijfeld nog mooier zouden zijn geweest. Van de “Old Man of Storr” en de ander toppen zien we niet veel.

We overnachten op een camping naast de haven van Idrigill en hebben zowaar een beetje zon ’s avonds. Koud blijft het. Alle zomershirts liggen nog ongebuikt in de camperkastjes.

Dinsdag 26 mei begint met regen, eindigt met regen maar daar tussen een “lovely day” zoals een oude dame tegen me zei. We gaan naar Dunvegan, bezoeken niet het kasteel dat tussen de bomen verstopt ligt maar nemen het smalle weggetje langs het water naar Claigan. Hier parkeren we, met veel moeite vanwege de drukte, de camper voor een wandeling. Schitterend!

Die donkere dreigende zee van gisteren is vandaag in de zon een mooi blauw tapijtje.

Daarna via Colbost met een van de beste Schotse restaurant “The Three Chimneys” naar Neist point. De wandeling naar de vuurtoren kost wel even wat inspanning. Steil naar beneden en weer omhoog. We overnachten op de camping in Sligachan. Dit zou volgens de Expert reisgids de mooiste camping van Schotland moeten zijn, wij zijn het daar niet mee eens. Volgens ons is de schrijver dan nooit in Scourie geweest.

Woensdag 27 mei is weer een dag met veel regen. We verlaten Sky  en rijden richting Balmacara. Bij de Lochash woodland garden stoppen we. Regenbroek en jack aan en de paraplu mee en lopen. Anders zitten we veel te veel in de camper. Al met al was het een heerlijke wandeling in een prachtige tuin. We rijden verder naar het Eilean Donan Castle. Het meest gefotografeerde kasteel van Schotland. Het valt echter niet mee om van onder je pluutje een foto te maken. Kijk maar even op deze site voor een betere foto.

Na het kasteel nemen we de A 890 naar Lochcarron een leuk, lang gestrekt dorp langs het meer. Het plan is naar Applecross te rjden. De weg is erg smal en als na tien kilometer rijden het weer nog slechter wordt besluiten we terug te rijden en de A896 te volgen naar Torridon. In Torridon bezoeken we het Countryside Centre van de NTS waar een aardige film draait over de omgeving. Zo hebben we de bergen, die voor ons aan het zicht waren ontrokken door de wolken, toch gezien.

Het is een mooie weg van Torridon naar Kinlochewe. We overnachten in Kinlochewe op een camping van de Caravanclub. We zagen in deze plaats overigens ook een geschikte camperplaats toen we gingen wandelen. Een parkeerplaats aan een riviertje. Als je van de A896 de plaats binnenkomt, rechts afslaan en dan ligt links de parkeerplaats een beetje lager dan de weg.

Donderdag 28 mei is een speciale dag. Ik ben vandaag zestig geworden en loop daar de hele dag een beetje over te giechelen. Zestig jaar volgens mij gaat dat over een ander in ieder geval niet over mij. We brengen veel tijd door in Inverewe Garden. Een schitterende tuin met veel doorzichten naar Loch Ewe. In een van de bomen zien we enorme nesten van reigers. We gaan door naar Ullapool. Onderweg stoppen we geregeld bij mooie plekken. Bij voorbeeld bij de Falls of Monarch.

Ik vind de omgeving steeds nog mooier worden. Hier kom je echt in de rustige streken van Schotland. In Ullapool kiezen we voor de camping aan het einde van de winkelstraat. Kunnen we lopend een lekker restaurantje opzoeken voor een verjaardagsdiner. Vlak bij de camping was een restaurant. We hadden een tafeltje bij het raam met een prachtig uitzicht over de baai. Heerlijk gegeten, we keken wel op van het gepocheerde ei dat bij de gebakken zalm werd geserveerd. Gradus koos als toetje zijn onvolprezen sticky toffeepudding.

Tip: ga ook eens naar de delicatessenafdeling in restaurant “The Arch”. Zit halverwege de winkelstraat die langs het water loopt. Ze hebben de heerlijkste dingen voor weinig geld en hun brood……..geen woorden voor, zo lekker.

De volgende ochtend vroeg wakker en het is mooi weer. De temperatuur is ook een stuk aangenamer. We zien een zeehond zwemmen in de baai waar de camping aan ligt. Altijd leuk. We halen het heerlijke brood bij The Arch en vervolgen onze reis naar het Noorden. We passeren de ruine van kasteel Ardvreck; een mooi plekje! Een plek vol historie zoals op het info bord staat te lezen.

Nemen de A837 naar Lochinver. De plaats heeft een goede supermarkt en we vinden hier de bodylotion skin so soft van Avon, helpt prima tegen de midgets en ruikt lekker. Bij Lochinver nemen we de single pass road B869 naar Stoer en vandaar de kustweg naar “The Old Man of Stoer. We lopen naar de vuurtoren. Bij de parkeerplaats staat een dame met een versnaperingenwagen. Hier helemaal in de middle of nowhere. We vinden dat de dame wel wat omzet verdient en we kopen twee heerlijk grote stukken van haar homemade taart. We moeten dezelfde weg weer terug rijden om verder te kunnen. Bij Clashnessie liggen mooie zandstranden. De B869 is erg mooi om te rijden.

We overnachten in Scourie op een fantastisch mooi gelegen camping aan de Scourie Bay. Er is een speciaal verhard terrein voor campers en de tentjes en lichte campers staan op de grasvelden van de terrassen. Wij nemen een plek zonder stroom en vinden dat we mooier staan dan tusen de campers. Mooie zonsondergang op deze plek. Het is de hele dag al prachtig weer en dat belooft het de komende dagen te blijven. Hebben we wel verdiend na 2 weken kou, regen en wind.

Een nieuwe dag met stralend weer. Nu moet eerst de camper uitgemest worden van binnen. Met die regen kwam het er niet van. Na de lunch rijden we naar Tarbert waar je met een klein bootje overgezet wordt naar Handa eiland. In de prijs voor de overtocht zit ook de toegangsprijs voor het eiland. Handa heeft de grootste vogelkolonie in Europa. Wij hopen vooral de papegaaiduiker te zien en worden niet teleurgesteld. We zien ook alken, zeekoeten, de grote jager, de middelste jager, en een jonge watersnip.

 

Jammer genoeg moet je om 17.00 uur van het onbewoonde eiland. Het is een mooie avond en we waren graag langer gebleven. De wandeling duurt ongeveer drie uur. Het is echt genieten op het eiland. Grandioos. We overnachten weer in Scourie waar we met alle campinggasten een mooie zonsondergang kunnen bewonderen. ’s Avonds drinken we met de Nederlandse camperaars naast ons een wijntje respectievelijk een whisky.

Het is zondag en mooi weer en eigenlijk zouden we gewoon een dagje van de zon moeten genieten. Maar we willen nog veel zien, het is hier zo mooi. Bij Laxford Bridge nemen we de A838 en even later linksaf de B801 naar Sheigra. Al weer zo’n mooie weg met links aftakkingen naar mooie stranden.Bij Sheigra (het pad langs de begraafplaats inrijden) is een “wild camping” plaats. Een hemelse plek. Wij nemen de afslag naar Pollin en wandelen daar een stuk. We hebben uitzicht op Handa en de bergen. Pollin is nauwelijks een dorp te noemen. Hier en daar verspreide huizen in de traditionele stijl. Twee schoorstenen, en drie dakkapellen. Wit gepleisterd. En een prachtig wit zandstrand.

Weer  terug op de A838 zien we bij Kyle of Durnes een apart schouwspel. Je ziet het water verdampen en wolken vormen.

Even voorbij Durness lig bij Balnakeil een oogverblindend wit zandstrand. De wandeling naar Faraid Head is te ver, die slaan we over. We parkeren om het oude ruine kerkje even te bekijken. Die Schotten hadden mooie begraafplaatsen met zeezicht. Het is hier wel veel kouder er staat een straffe zeewind. Helaas krijgen we bij het wegrijden schade aan de camper. Onze Knaus is nogal laag en het wegdek had een hoge rand. Gevolg: achterkant kiept en raakt de grond. Kost ons weer een paar centen.

We rijden verder langs Loch Eribol en zien ter hoogte van Laid een prachtige CL. Het is nog vroeg maar we voelen er wel wat voor om nu te stoppen en te genieten van de zon en het schitterde uitzicht dat deze CL heeft.

We houden van trekken maar soms overvalt ons toch een gevoel van spijt dat we weer verder trekken. Deze CL ligt zo mooi dat we ons afvragen waarom we nu in hemelsnaam verder willen. We vervolgen de A 838 langs Loch Eribol. Aan de andere kant zien we de bunkers uit 40-45. Als we verder langs de noordkust rijden verandert het weer totaal. Op een gegeven moment nemen we de afslag naar Strathy Point. We wandelen naar de vuurtoren.  Aan het landschap kan je nog duidelijk zien dat hier turf wordt afgegraven.

Verderop willen naar het visitor centre van Dounreay kerncentrale maar het centre is gesloten en dus rijden we verder naar de ruine van St.  Mary’s Chapel. Het laatste stuk moeten we lopen en ook hier weer zo’n mooie begraafplaats aan zee.

Het wordt steeds kouder. We melden ons op de CL in Scafkerry waar we willen overnachten. De eigenaresse spreekt goed Nederlands. Zij heeft een paar jaar in Rijnsburg gewoond vanwege het werk van haar man.  Het wordt steed kouder en dichte mist trekt het land binnen vanaf de zee. Toch willen we nog even naar Duncasby Head. We komen dan eerst langs John o’Groats, de plaats waar de ferry naar de eilanden gaat. De eerste ferry lijn is geopend door de Nederlander. Bij Duncansby Head is het zo koud dat we de warme winterbroek weer aantrekken en toch de wandeling langs de kliffen gaan doen. Dichte mist en straffe wind…..koud!!! Maar weer heel apart en de vogelkolonie is weer indrukwekkend.

Ook de volgende dag weer koud. We hebben drie dagen mooi weer gehad maar nu komt het fleecevest en het windjack weer van pas. We gaan naar Wick om boodschappen te doen en kijken even bij het Castle of Old Wick. Natuurlijk weer een ruine. Die Schotten hebben zoveel gevochten dat weinig bewaard gebleven is. We zitten nu op de A9 en deze kustweg is niet zo interessant.  Het Dunrobin Castle bij Golspie ziet er heel indrukwekkend uit en is mooi aan zee gelegen. Doet een beetje Frans aan.

Bij Loch Fleet nemen we het mooie kleine weggetje dat vlak langs het water loopt. Een vogelrijk gebied en op de zandbanken liggen veel zeehonden. Dornoch is verrassend. We hebben nog niet veel echt mooie plaatsjes gezien maar Dornoch is beslist de moeite waard. De golfbaan van Dornoch noemt men de St. Andrews van het Noorden en daarom zijn we even gaan kijken. Een prachtig complex en een schitterende baan. We willen overnachten op de CL ( Davochfin Farm) even voorbij Dornoch maar krijgen weer eens te horen dat het vol is. De eigenaar is allervriendelijkst en staat ons toe te overnachten op de parkeerplaats van zijn recreatieterrein. Hij heeft daar een drivingrange, een korte golfbaan, visvijvers en picknickplaatsen. We staan daar geweldig en hebben een mooi uitzicht.

Woensdag 4 juni: koel maar droog weer. We gaan naar Tain een plaats met een mooi oud centrum. En kiezen daarna voor de B817, die bij Dalmore weer op de A9 komt. Dan trekken we even door via de A833, een mooie weg door heuvelachtig landschap, naar Urquart Castle. Het monster van Loch Ness zullen we niet zien maar je moet toch wel even bij het meer geweest zijn.

We gaan weer terug naar de kust en komen voor de  overnachting terecht op een mooie ommuurde CL (Geddes House) nadat we bij een eerdere plaats en op de camping weer “vol” te horen kregen.

De volgende dag bezoeken we wat plaatsen in de buurt. Eerst Nairn, niet zo bijzonder. Erg leuk vind ik het grote grasveld aan de kust, iets wat je veel vaker ziet, waar families kunnen recreeren. En een leuk winkeltje met glasobjecten. Ik heb een mooi engeltje voor in de kerstboom gekocht (in mijn kerstboom hangen al wel 50 engeltjes).

Bij Brodie Castle hebben we pech. Het kasteel bleek gesloten ondanks de info in ons National Trust boek dat aangaf dat het kasteel open zou zijn. Een bus met een speciaal gezelschap werd wel toegelaten. Zo heel erg vonden we dat ook niet. We hebben lekker rondgelopen in de tuin en vroegen ons af, wat is er nu mooier is, die prachtige boom of het kasteel.

’s Middags zijn we gaan golfen bij de golfbaan in Kinloss. De baan van Nairn was mooier maar die vonden we te duur : 85 pond. Bij KiInloss betaalden we 25 pond. Een prima baan en vanwege de hoge luchtvochtigheid gingen de ballen veel verder dan gewend. Het leek zowaar of ik kan golfen. (Helaas thuis bleek het tegendeel)

We overnachten weer op de CL Geddes House.

Vandaag hebben we een dagje kustplaatsjes kijken. Eerst Elgin en vervolgens de plaatsjes aan de A942. Leuke route. Bij Portknockie wandelen we ook even naar de ‘Bow Fiddle Rock”

Terug op de A98 doen we Cullen aan, een aardige plaats. Na Banff nemen we de A947 naar Fyvie Castle.

Geachte lezer, mocht je nog trouwplannen hebben. Dit kasteel kan je huren voor trouwpartijen. Wel mooi hoor!! Maar ook dit kasteel was gesloten. Weer kwam er een groep die er wel in mocht. We zijn toen maar brutaal geweest en hebben gevraagd of we mee mochten. En zowaar: het was goed. We mochten zelfs foto’s maken wat normaal niet mag. Het interieur van dit kasteel was beslist de moeite waard. Mooi ingericht en leuke objecten. De eigenaar had het nog niet zo lang gelden van de hand gedaan aan de National Trust. Overal familiefoto’s. De trap was opmerkelijk. Zeer breed. De gids vertelde dat de jongste zoon van de laatste eigenaren het presteerde om met zijn paard de trap op te gaan. Veel leuke details in het kasteel zoals de eerste telefoon.

En dan beleven we weer een mooi avontuur. We rijden naar een CL even voorbij Fisherford, zien 4 caravans staan en denken daar kunnen we nog wel bij en rijden het (gras) terrein op. Ik zeg nog “moeten we dat wel doen na al die regen” en ja hoor, we zitten zo vast als een huis. Naast de CL ligt een restaurant en daar komt een boze eigenaar uitlopen “I can’t believe you did this” . Nee, wij achteraf ook niet. Gelukkig draait de man weer bij en hij belooft ons een trekker te regelen. We mochten op de parkeerplaats van het restaurant gaan staan nadat we weer los waren en de trekkerchauffeur een fles whisky hebben gegeven. Dan van de nood maar een deugd maken en gaan eten bij het restaurant. Echt heel erg lekker gegeten; zeebrasem met witte en groene asperges en sauce hollandaise. Verwacht je niet in zo’n klein afgelegen restaurant. Echt een aanrader om te gaan eten bij  “The Fjord Inn” .

We hebben goed geslapen op de parkeerplaats.

De volgende dag stond Pitmedden Garden op ons lijstje. De tuinen waren echter ps om 13.00 uur open dus zijn we doorgereden naar Aberdeen. De stad heeft meerdere Park&Ride plaatsen en de bus brengt je voor 2 pond naar de stad. Ideaal. Ik weet niet goed wat ik van deze stad moet zeggen. Hij komt grijs en donker over, weinig interessante gebouwen. De sfeer is wel plezierig. Vervolgens naar een CL in Banchory gereden maar helaas weer vol,  en ook de camping zat vol. Toen doorgereden naar een tweede CL. Ook vol maar deze CL had een “nood”plekje waar we mochten staan. Overigens een prachtige CL:  Greenpark Glassel Banchory. Deze streek is zeer geschikt als uitvalbasis voor de kasteeelroute.

Zondag 7 juni: een wisselvallige dag. Buien en felle opklaringen. Dit weer is prima te doen. We bezoeken Crathes Castle. Voor kasteel en tuinen moet je apart betalen. Tenzij je lid bent van de National Trust for Scotland, zoals wij. Mooie tuin met nu volop bloemen.

Het kasteel wordt drukbezocht en je krijgt een tijd toegewezen waarop je naar binnen mag. Wij waren vroeg en konden met de eerste groep mee. Binnen mochten geen foto”s gemaakt worden. Dan weer naar de kust en naar Stonehaven waar de camping gelukkig wel plaats had. Op advies van zoon Robert, die vaak op Aberdeen vliegt voor zijn werk, gegeten bij een leuk restaurant in Stonehaven. Eerst een leuke wandeling van de camping langs de boulevard naar het historische haventje waar het restaurant is. Het is zondag en de Schotten staan gezellig met hun biertje op de kade terwijl de kinderen grote pret hebben met elkaar. We eten in het “Tolbooth” visrestaurant een luxe restaurant. Eten van zeer goede kwaliteit. We kiezen voor een chardonnay uit Franschenhoek omdat we daar geweest zijn. Gewoon leuk.

Maandag 8 juni: We maken een prachtige wandeling bij het vogelreservaat Fowlsheugte. De kust hier is erg mooi maar vooral als je de moeite neemt om op de kliffen te gaan wandelen. De vogels hoor en ruik je al ver voordat je ze ziet. Hier zitten veel Kittiwakes, alken en zeekoeten. Wij menen ook de rotsduif te zien.

We zakken verder af langs de kust. Bij Carnoustie liggen mooie golfbanen. en even verder ligt Barry Mill een nog geheel intacte watermolen van de NTS. Wel aardig om even te gaan kijken. De molenaar kan zeer enthousiast vertellen. De molen ligt in een mooi stukje natuur. Via de Taybridge komen we bij de CL in Taybridge. Leuk plekje, zonder beheerder. ’s avonds kwam wel iemand langs voor het geld.

9 juni 2009. Gradus jarig en we maken er een mooi dag van. Het weer werkt mee, er komt al een klein zonnetje door het wolkendek. Eerst naar de Morrisson om inkopen te doen voor een verjaardagmaaltijd. Thuis zou er chocolademousse gekocht worden maar nu moet het sticky toffeepudding zijn. Voor de lunch lekkere broodjes meegenomen. We bezoeken St. Andrew’s. Een gezellige oude plaats en die kathedraal is niet te geloven. Nu een grote ruine maar met een beetje fantasie kan je je wel voorstellen wat een enorm bouwwerk dat geweest moet zijn. Natuurlijk lopen we ook naar ge “Old Course” DE golfbaan van St. Andrews. We staan met plezier een tijd te kijken bij hole 18, het publiek klapt enthousiast als een speler een hele lang put vlak bij de hole neer legt. De meeste spelers lopen met een caddy.

Later rijden we nog  langs Crail, een leuk dorpje met een mooi haventje

en we overnachten op een Cl bij St. Monans. Nooit gedacht dat hier een CL zou zijn dus in eerste instantie zijn we weer weg gereden. Maar we zaten toch goed. Je moest betalen bij een boederij aan de doorgaande weg en mocht gaan staan aan de kust bij een kasteelruine. Een schitterende plek.

De volgende dag rijden we nog even terug naar Pittenweem, een aardige plaats, veel kunstwinkeltjes en met een stinkende haven. Daarna naar Falkland Palace aan de A912 boven Muirhead. We overnachten op caravan en camping park Morton Hall. En boeken meteen voor drie dagen. De camping is een prima uitvalbasis voor een bezoek aan Edinburgh, met de bus ben je in 25 minuten in het centrum. We hebben 2 dagen uitgetrokken voor de stad en ik moet zeggen, Edinburgh is inderdaad een mooie gezellige stad. Het kasteel staat helemaal in het teken van alle oorlogen dus dat hoeft van mij niet zo nodig. We stonden ’s morgens met fleece en windjack op de bus te wachten maar om een uur liepen we in een shirtje. De bewoners van de stad genoten ook van het mooie weer en vermaakten zich op de grasvelden van Princess Park.

De tweede dag zijn we eerst naar de National Gallery gegaan waar oude Hollandse Meesters  hangen als Rembrandt, Frans Hals, Rubens en Maes. En we dronken er koffie met de onvolprezen worteltjestaart. Het was ons in Schotland nog niet gelukt om die taart een keer te pakken te krijgen. We gebruiken onze NTS kaart om een huis, Gladstones’s land , aan de Royal Lane te bekijken en een in het “nieuwe” Edinburg aan de Charlotte Square nummer 28. Natuurlijk moest Marianne even naar een speciale hoedenwinkel aan de Grass Market. Ik had een prachtige hoed op maar vond hem te duur en heb nu natuurlijk spijt. Het lopen in deze stad vraag wel wat van je want er zijn behoorlijke hoogteverschillen. Deze stad is beslist de moeite waard en winkel liefhebbers kunnen er zeker hun hart ophalen.

Zaterdag 13 juni. Via Musselburgh rijden we naar Dirleton. Aardige kerk en een van de oudste kastelen. Weliswaar een ruine maar je krijgt toch nog een heel aardig beeld. Leuke cottages.

Daarna naar North Berwich waar we een wandeling omhoog maken voor een goed uitzicht op Bass Rock en de stad. Op Bas Rock moeten veel Jan van Genten zitten, het eiland lag toch te ver weg om een vogel te kunnen zien.

In Preston gaan we even kijken naar een oude watermolen. Een rustiek plekje.

Bij de CL in Coldingham krijgen we weer eens “vol” te horen. Gelukkig ligt er verderop een caravanpark met camping waar we nog een laatste plekje kunnen vinden.

Zondag 14 juni: we zijn vroeg op pad om een wandeling te maken bij St. Abbs. Gelukkig heeft de NTS hier een parkeerplaats waar wij als lid mogen staan.Het havenstje van St. Abbs is heel klein en op deze zondagmorgen grote drukte met scubadivers. De wandeling over de kliffen is heerlijk, wat is het toch mooi op die kliffen. We bezoeken Eyemouth. De zeehonden liggen hier in de haven te bedelen om voedsel. Het is weer moeilijk om een overnachtingsplek te vinden. Uiteindelijk lukt het op een CL in Guysance op een mooi groot terrein. Ook deze plek was in principe vol maar we mochten er nog bij. Dit was ons laatste nachtje in Great Brittain. De volgende dag vanuit NewCastle weer naar huis gevaren.

Het was een fijne vakantie, mooi land, rust, ruimte, aardige mensen, heel veel gezien en ik zou er wel een keer terug willen gaan in de herfst.

Over marianne

73 jaar. Ging graag samen met mijn man met de camper op stap. Vind het leuk om te fotograferen tijdens die reizen. Ben graag buiten voor nordiccen en fietsen. Ik lees en bridge graag. Daarnaast zit ik heel wat uurtjes achter de computer. vanaf mei 2020 ga ik helaas, ivm overlijden van mijn man, alleen op stap of met solo groepsreizen.
Dit bericht werd geplaatst in 2009 Schotland. Bookmark de permalink .