frankrijk / routes des grandes alpes

Zondag 14 september.

We vertrekken dit keer vanuit Bilthoven voor onze Frankrijk reis. Doel is Annecy en van daar uit bekijken of het weer een beetje redelijk is en dan de “Route des Grandes Alpes” rijden. De eerste pleisterplaats is de camperplaats in Charmes waar we nog makkelijk een plaatsje kunnen vinden. In veel reisverslagen wordt deze camperplaats als super omschreven. Misschien heb ik er daarom te veel van verwacht want het viel mij een beetje tegen. Natuurlijk ligt de plek wel mooi aan een kanaal maar is ook een beetje onrustig. Persoonlijk vind ik Baumes-les-Dames veel mooier omdat ik dat dorp ook veel aantrekkelijker vind.

Maandag 15 september

Binnendoor via o.a. de N5 rijden we langs Geneve naar Annecy. Even voor Gex heb je een prachtig uitzichtpunt over het meer van Geneve en het Mont Blanc Massief op de achtergrond. Het weer is al een paar dagen redelijk maar erg koud. De camperplaats in Annecy is helemaal vol. Campers staan zelfs dubbel geparkeerd. Op een lantaarnpaal staat een briefje van een kleine camping 2
km verderop aan de N508 en omdat het al laat is besluiten we niet verder te zoeken en daar heen te gaan (wel eerst het sani-station gebruiken). We staan in een grote tuin voor 10 euro op camping Le Verger.

Dinsdag 16 september

Bij de camping de weg even oversteken en een paadje naar het meer nemen en we kunnen via een fietspad naar Annecy waar we het oude gedeelte bekijken. Het is marktdag. Je zou kunnen zeggen dat we het treffen, dat is natuurlijk ook zo maar alle heerlijkheden die
Frankrijk heeft worden hier erg aantrekkelijk uitgestald. Niet kopen valt niet mee. Heerlijke kaas, mooie worst, de meest aparte paddestoelen en meer.

We beperken ons tot de dingen die we nodig hebben. Groente, fruit en vlees. We raken aan de praat met mensen uit Twente en drinken gezellig met zijn vieren koffie in een heerlijk warme conditorei. Terug fietsend naar de camping was er de aarzeling “gaan we nu wel of niet de bergen in”. Het was nog steeds koud, elf graden, en het meer lag rondom in donkere wolken. We kozen toch voor de bergen onder het motto: we zien wel. Een goede keuze want hoe hoger we kwamen hoe beter het werd. De bedoeling was eerst naar La Clusaz te rijden en daar te overnachten. De camperplaats in het boekje van Facile was er gewoon niet. Doorrijden bracht ons op de Col des Aravis, vanwaar je een prachtig zicht hebt op de witte toppen van de Mont Blanc.

We zijn doorgereden tot Les Saisies waar we hebben overnacht op een lege camperplaats. In het dorp, waar alle blinden gesloten zijn, is het uitgestorven. De etalagepoppen hebben witte t-shirts aan en de winkel is leeg.

Woendag 17 september.

Een prachtige heldere dag en…de temperaturen waren weer heel aangenaam. We vervolgen onze route. Bij Beaufort stoppen we om het dorpje te bekijken, ook hier markt en dat maakt het altijd wel gezellig. Bij het stuwmeer van Roselend nemen we vlak voor het meer de weg naar rechts en vinden daar een prachtig plekje om een paar uur te verblijven. Na 500 meter op die ingeslagen weg zie je links een
parkeerplek en een pad naar beneden. Er stonden 2 campers die er ongetwijfeld de nacht hebben doorgebracht. Een prachtig plekje!!.

Wij rijden maar een paar uur verder naar Bourg-St. Marice en overnachten voor 9 euro 40 op de Acsi camping Le Versoyen.

Donderdag 18 september.

Via de D 109, een drukke weg en niet bijzonder, rijden we naar Val d’Isere. Ook hier is alles dicht. Geen aardigheid aan dus snel door. Na het dorp wordt de weg weer rustig en erg mooi. Volgens de kaart is op dit stuk “de Belvedere de la Terentaise”. Maar een bordje om dit punt aan te geven zien we niet. Kijk geregeld terug en zoek zelf even een plekje om te stoppen want het uitzicht hier is prachtig.

In de diepte het dorp, omringd door de majestueuze bergen en achter het dorp het Lac du Chevril. De Col d’Iseran zelf is minder spectaculair. Overigens dit seizoen schijnt wel in trek te zijn bij motorrijders, die zijn er genoeg. Na de Col weer mooie uitzichten. We dalen af naar Bonneval een leuk dorpje om even door te lopen.

We overnachten in Bramman op een erg mooi gelegen camping municipal.
De omgeving nodigt zonder meer uit tot wandelen.

vrijdag 19 september.

Het heeft de hele nacht geregend en dat doet het ook nog bij het opstaan. We blijven maar lekker in de camper en wachten af of het weer wat beter wil worden. Tegen half elf is het droog en beginnen we met een korte wandeling. Lang genoeg in de camper gezeten.
Met steeds beter wordend weer vervolgen we de route naar de col de Telegrafe. Veel fietsers op deze goed te rijden weg. Daarna de col de Galibier en dat wordt andere koek. Hoe dichter bij de col hoe smaller de weg. Vooral bij het punt, waar je kan kiezen tussen de tunnel en de col, wordt de weg erg smal en voor mensen met hoogtevrees een beetje griezelig. Het rijden gaat goed maar we
verzuchten wel dat we blij zijn dat het rustig is en op dit smalle stuk geen tegenliggers hebben. En we hebben diepe bewondering voor de mensen die met de fiets naar boven zijn gekomen. De Col de Lauteret passeren we eigenlijk ongemerkt. En voor we het weten zijn we in Villeneuve waar we overnachten op de camperplaats “Parking des Charmettes”. Twee giga grote parkeerterreinen en dit
keer eens verboden voor auto’s en alleen voor campers.

Een prima plek met rondom mooie natuur en een prachtig uitzicht op de bergen.

Zaterdag 20 september

Wandelen, boodschappen doen in Briancon (de stad is de moeite waard maar die laten we voor wat het is) en de D902 weer volgen naar de Col d’Izoard. We rijden door de smalle kloof naar Cervières. Bij het verlaten van het dorp moet je besliste even achter uit
kijken de besneeuwde top van de Barre des Ecrins is hier mooi te zien en steekt vandaag scherp af tegen de helderblauwe lucht.

In het dorpje St. Michel zien we links een houten bruggetje naar een perfect plekje om te lunchen. De weg naar de col is dit keer niet lastig en eenmaal boven moet je beslist de moeite nemen om nog even verder naar boven te lopen. Het uitzicht bij de informatietafels is
zeer de moeite waard. Na de top kom je in het Parc Regional de Queyras. Na een nauwe kloof bereiken we Guillestre waar we overnachten voor 10 euro op camping St. James les Pins waar we onder de pijnbomen nog een zonnig plekje kunnen vinden.

Zondag 21 september

Vandaag via de Col de Vars naar Barcelonette. Geen problemen op dit traject. We stoppen even bij de Refuge de Napoleon en zien hier weer de fietser voorbij komen die we de afgelopen dagen ook steeds gezien hebben. Knap werk! Vars is weer zo’n typisch wintersportdorp waar niets te beleven valt. We merken op dat nu de kleuren beginnen te veranderen. De grassen op de toppen kleuren al een beetje oranje.
Wat ook opvalt is de in onze ogen lelijke daken op de huizen in deze regio. Golfplaten (nog van asbest) en aluminiumdaken. Barcelonette is uitgestorven dus maar snel vervolgen de D902 maar zien borden staan dat het traject verboden is voor voertuigen langer dan 7 meter, hoger dan 3 meter en breder dan 2,40. We kiezen ervoor niet verder te rijden omdat we geen zin hebben in problemen en/of schade aan de camper. We rijden terug en overnachten op camping du Lac nog aan de rivier Ubaye maar met uitzicht over het Lac de Serre Poncon.

Een grote camping, maar nu staan er slechts 2 tenten en wij. We zoeken een mooi plekje aan het water en vinden het eigenlijk heel uniek dat we hier voor 12 euro inclusief stroom mogen staan. Een aanrader!

Einde van onze tocht over de Route des Grandes Alpes.

Maandag 22 september.

Plannen aangepast en via de D900 en de N85 naar Castellane. Bij Barreme nemen we de afslag naar St. Andre-les-Alpes. Het centrum van de parapenters. Je rijdt het dorp uit en ziet rechts van de weg een groot veld met een
parkeerplaats. Hier landen de parapenters. Het is koud maar we vinden dit toch te leuk om te zien en parkeren de camper en gaan kijken. Al gauw wordt ons duidelijk dat op deze plek ook wordt overnacht en we besluiten niet verder te gaan en ook hier te over nachten. Later zagen we ook campers staan bij het recreatiegebied. Je rijdt tussen de parapentschool

en het parkeerterrein door en al snel zie je dan rechts een mooie open plek aan de rivier. St. Andre heeft ook een officiële camperplaats met sanizuil.

Dinsdag 23 september.

Zusje Annelies staat in Rocquebrun sur l’Argent ( Lei Suves) op de camping en we hebben wel zin om te gaan buurten. We rijden eerst nog op ons gemak naar Castellane en de route langs de Gorge du Verdon en dan langs het Lac de Sainte Croix naar beneden. Een mooie route. Het laatste stuk is gewoon even doorrijden. En om zes uur zitten we gezellig aan de borrel met Gijs en Annelies. De volgende dag hebben we een rustdag voor de was en schoonmaak en Rocquebrun (de moeite waard) te bezoeken.

Donderdag 25 september.

Vandaag met zijn viertjes in de auto een tochtje gemaakt langs Lorques, de abdij van Thoronet (maakte een
verwaarloosde indruk), Carces,

Cotignac (rotswoningen). Foto boven vanuit een rotswoning. Vrijdag 26 september.

We gaan weer verder met zijn tweetjes en willen langs de “Corniche” de kustweg van Frejus naar Cannes rijden. Het kost ons veel tijd om eindelijk op die weg te komen. Erg druk overal. Op het eerste uitkijkpunt zien we bordjes dat je uit moet kijken voor dieven. Dus blijven we om de beurt bij de camper en de ander loopt het pad naar beneden af.

Drie uitkijkpunten verder slaat het noodlot toe. We eten een broodje op een bankje vlak bij de geparkeerde camper en dan besluit ik nog even een foto te maken. Terug bij de camper blijkt het keukenraam opgengebroken te zijn en mijn handtas met alles erin en mijn fototas met lenzen en de camera van Gradus zijn gestolen. We kunnen onze ogen niet geloven want we zijn maar even weg geweest en hadden de camper in het oog. We zoeken in Cannes een politiebureau maar dat lukt niet dus nemen we maar de dichts bijzijnde acsi camping om te overnachten. De volgende ochtend zit ik twee uur bij het politiebureau in Cagnes sur Mer om een ‘declaration de vol’ op te maken. We hebben veel schade. Telefoon, lenzen,
contant geld, fototoestel van mijn man…allemaal weg.

Zaterdag 27 september

IN de middag naar St. Paul de Vence, een zeer druk dorp. Eerst maar even het museum bezoeken. Voor foto’s maken moet je extra betalen.

Van het dorp zijn niet onder de indruk, alleen kunstwinkeltjes. De weg daar verder rijdend kom je in de Gorges du Loup. Verder naar Vence waar een gezellige drukte heerst maar geen parkeerplek te vinden is. Omdat de weg door Vence is afgesloten, rijden we verkeerd en komen in de heuvels terecht. We hebben we ruim 3 kwartier rond moeten dolen voor we weer op de goede weg naar camping Domaine de la Bergerie vanwaar we zondag op de fiets naar een feestvierend Vence zijn gegaan. Geen makkelijke weg!

Maandag 28 en dinsdag 29 september
kijken we even rond in de omgeving en kiezen voor een France Passion adres in La Motte. Chateau Desmoisselles.
Heerlijke wijn en een prachtige ruime plek in de natuur. Je kan er heerlijk wandelen, er zijn zelfs routes uitgezet. De plek bevalt ons zo goed dat we vragen of we een tweede nachtje mogen blijven.

Woensdag 30 september
Camperplek Tamaris bij Ramatuelle

Een gecombineerde parking
voor autos en campers. Direct aan het strand en St. Tropez per fiets goed te
bereiken. Wij vinden het geen leuke plek en gaan

Dinsdag 1 oktober even verderop naar de camper-camping aan de Chemin de la Moutte (richting Salin
PLage)Saint Tropez. Hier bevalt het ons beter. Niet ver van het strand, met de fiets in 8 minuten in Saint Tropez, en dicht bij het kustpad. Je kan een mooie rondwandeling maken van 2,5 uur. Er zijn zeilwedstrijden in St. Tropez en er is veel te zien. Het is prachtig weer maar wel heel veel wind. We blijven hier 6 nachten en hebben een geweldige avond met andere campergasten.

Ieder kookt wat hij wilde koken en we hebben het met elkaar opgegeten, geproefd van elk gerecht. En alles smaakte heerlijk!

Donderdag 9 oktober.

Camperplaats Ramatuelle : Bonne Terasse. Weer pech, we kijken ’s avonds nog even naar Paul en Witteman en opeens beeld weg. Blijkt dat het inmiddels zo hard is gaan waaien dat de schotel naar achteren is geklapt. De volgende dag zijn we met behulp van handige mannen op de camperplaats tot 12 uur bezig om de schotel van het dak te monteren. Hij draait niet meer en zo kunnen we niet rijden. Dan de hele dag maar aan het werk. Vlak bij Bonne Terasse is een Sparwinkel met een wasserette. De camperplaats is erg groot en heeft ons weinig te bieden.

Vrijdag 10 oktober.

Vanmorgen rond gelopen in Ramatuelle, een heel mooi dorpje. Via de kust naar Sanary-sur-Mer.

En zaterdag met de fiets naar het station (daar moet je even wat moeite voor doen) en met de trein naar Marseille. We beperken ons tot het oude havengebied. Bij de toeristeninfomatie is een folder te krijgen met een wandelroute van 2 uur.

Zondag 11 oktober: een thuisreis van 7 dagen

Over marianne

73 jaar. Ging graag samen met mijn man met de camper op stap. Vind het leuk om te fotograferen tijdens die reizen. Ben graag buiten voor nordiccen en fietsen. Ik lees en bridge graag. Daarnaast zit ik heel wat uurtjes achter de computer. vanaf mei 2020 ga ik helaas, ivm overlijden van mijn man, alleen op stap of met solo groepsreizen.
Dit bericht werd geplaatst in 2008 Route des Grandes Alpes. Bookmark de permalink .