Sicilie

Dit deel van onze Italie 2007 reis gaat alleen over Sicilie.

De ferry van Villa S. Giovanni in Zuid-Italie naar Messina Sicilie is in 20 minuten aan de overkant. Enkele reis 30 euro en een retour 50 euro.

Om 13.00 uur zitten we op een leuke kleine familie camping uit de asci gids lekker in het zonnetje te lunchen. PELORITANO CAMPING RODIA  Is zeer gastvrij en op loopafstand van de zee.

Maandag 16 april Wasdag en een beetje regenachtig. In Nederland is het heel warm. Volle stranden.

Dinsdag 17 april

Doel Cefalu . We nemen de SS113. Een en al lintbebouwing en druk. Het schiet niet op en we nemen een stukje de tolweg met zijn vele tunnel. Onderweg regen. Waar de tolweg stopt draaien we de SS113 weer op. Nu een rustige mooie weg. Al met al doen we er wel ruim 3 uur over om 160 km verder op te komen. Inmiddels stralend weer. We zetten de camper op camping Rais Gerbi in Finale di Pollina en gaan met de bus naar Cefalu en met de trein terug. De camping eigenaar is zo vriendelijk om ons van het treinstation op te halen. Rais Gerbi is een grote camping maar nu in het hoogseizoen heerlijk rustig en een mooi uitzicht op zee. Cefalu ligt erg mooi tegen een hoge rots.

Een gezellige plaats om door te wandelen.

de domkerk

Woensdag 18 april

Vandaag gaan we de bergen in. We nemen bij Cefalu de weg naar Isnello en hebben een mooi uitzicht op Cefalu. Via Mongerati naar de pas Piano Zucchi. Op de pas liggen twee hotels die nu gesloten zijn. Vanaf het terras van het hotel rechts heb je een schitterend uitzicht over de bergen en de kustlijn. Naar mijn smaak begint hier het mooiste stuk. Veel parkeerplaatsen met wandel mogelijkheden. Foto’s maken heeft geen zin, het is te heiiig. Via Piano Battaglia (hier vochten in 1059 de Normandiers tegen de Arabieren) komen we bij Petralia Sottane. Aan de voet van het dorp geparkeerd en via lange trappen naar het dorp gelopen. Steile straatjes brengen ons naar een zeer barokke kerk.

We overnachten bij een Fattore boer in Geraci Siculo. Althans dat was de bedoeling maar de boer blijkt een restaurant en er is echt geen plaats voor een camper, laat staan 2 zoals in het boekje vermeld wordt.


De eigenaar ziet ook in dat we hier niet kunnen staan en verwijst ons naar een hoger gelegen parkeerplaats bij een gesloten hotel. We hadden een mooi uitzicht op het dorp en zijn hier maar blijven staan voor de nacht. We balen dat die FA adressen iedere keer zo tegen vallen.

Donderdag 19 april 2007

We vervolgen de bergroute weer terug via Petralia Sottana, Sicula , Polizzi Generosa en via Cerda weer terug naar de kust en naar een FA boer in Pioppo even boven Monreale. Een mooie boerderij met een veldje waar 10 campers zouden moeten kunnen staan. De eigenaar begroet ons niet bepaald vriendelijk en wijst een beetje boos het terrein aan waar we mogen staan. Het perceel is vreselijk ongelijk, we nemen maar voor lief dat we totaal niet waterpas staan, weer verder rijden hebben we geen zin in.

Vrijdag 20 april. MONREALE

We proberen of we met de camper naar Monreale  kunnen. Vergeet het maar, geen parkeerterrein te vinden en de toegangsweg is voor campers verboden. Dan maar door naar Palermo. We gaan staan bij de Freesbee parking. Een terrein van een camperbedrijf. Service, douches en toilet aanwezig. ‘Via Imperatore Frederico 116’. Voor een stadscamping een prima adres. Merkwaardig genoeg is de plek rustig ondanks het feit dat hij aan een drukke weg ligt. Kennelijk staan we ver genoeg weg. Door de rotsen rondom heb je geen last van andere wegen. Met de bus (halte direct voor) 603 tot het stadion en bus 101 naar het centrum, lopen naar Piazza Indepenze en daar bus 389 zijn we twee uur later in Monreale. Een prachtige kathedraal en een mooie kruisgang.

Mozaieken verbeelden verhalen uit het Oude Testament. Alle wanden zijn er mee bedekt. Prachtige marmeren vloeren ook met mozaiek. De Kathedraal is gesticht door een Normandische koning. De kruisgang heeft prachtige gebeeldhouwde pilaren met mozaiek versierd. De toeristen blijven gewoon de kerk in en uit lopen als er een trouwerij begint.

Zaterdag 21 april.

PALERMO verkennen. Palermo is een heel oude aparte stad. We treffen het. Een keer per jaar adopteren de kinderen van de scholen een monument. Alles is open en de kinderen geven uitleg. We krijgen in de Universiteit een jongen van een jaar of twaalf met een Schotse moeder.

Echt makkelijk gaat het niet maar zijn Engels is redelijk te verstaan.

Er is veel te zien in deze stad.

Veel oude gebouwen

Mooie fonteinen

grote markt in het oude stadsdeel

Maar ook veel verwaarloosde panden

We lopen van 9 tot 3 door de stad en hebben er dan genoeg van hoewel we lang nog niet alles gezien hebben. We pakken ons boeltje op en rijden naar een Asci camping zo’n 100 kilometer verder aan de kust bij Vito lo Capo. Zo’n 1800 meter voor de afslag naar de camping zien we op het strand van de Golfo del Golfana campers staan op een wonderschone plek.

Het besluit was snel genomen en 5 minuten later zitten we in de stralende zon met een kopje koffie voor de camper, die zo is neer gezet dat we geen last hebben van de zeewind.

Een stukje verderop staan 4 Italiaanse campers in een carré. De dames wandelen quasi nonchalant even bij ons langs. Even later komt een van de dames ons ieder 2 paaseitjes brengen. Omdat we ‘Belle Persone’ zijn. Geweldig toch!!

zondag 22 april 2007.

Heerlijk geslapen op het geruis van de zee en wakker worden met prachtig weer in een prachtige omgeving. Beter kan echt niet. We gaan er vandaag maar even van genieten. Rustdag. Wel te midden van de italiaanse gezinnen die ook naar de kust trekken.

(Later hoorden we van anderen dat ze daar gestaan hadden toen de Sirocco opstak. Ze zijn ’s nachts nog weggevlucht, bang dat de camper zou omslaan)

Maandag 23 april.

Via de mooie kustweg naar het Riserva Zingaro. Hier gewandeld. Het ging nog net, je loopt steeds in de zon en komt nauwelijks in de schaduw. Hoe mooi het park ook is, het lijkt me later in het seizoen volstrekt ongeschikt voor een wandeling. Wij hebben er nog van kunnen genieten. Het park is ook te bereiken via Scopello.

Terug op de parkeerplaats het luifeltje uitgezet en nog genoten van het mooie uitzicht. We overnachten weer op ons mooie plekje.

Dinsdag 24 april.

Met pijn in het hart nemen we afscheid van de mooie camperplek, 2 km voor Capo S. Vito. Voor vandaag staat Enrice op het programma. Een middeleeuws dorp hoog op een berg. De weg naar het dorp toe is mooi. Enrice kan me niet bekoren. Heeft weinig sfeer. Van anderen horen we dat ze het een fantastisch plaatsje vinden. We overnachten bij de zoutpannen op een particuliere camperplaats 10 km boven Marsala bij Nautisub Club, Contrada Birgi, Zona San Teodore. Een mooi terrein bij een particulier maar wel lawaai (hoewel het heel erg meevalt) van het dichtbijzijnde millitair vliegveld. Vanaf de S115 staat de plek aangegeven en dan helemaal doorrijden tot aan de zee.

Woensdag 25 april.

Helaas zijn er veel muggen op de camperplek dus snel naar de verzorging en vertrekken. Langs de zoutwinning rijden we naar een plak waarvandaan de bootjes naar Mozai vertrekken. Mozai is een eilandje waar de resten van de Fenischische stad Moyte, die al in de 8ste eeuw voor Christus werd gesticht, liggen. In het museum staat een levensgroot standbeeld van een jonge man, een marmeren beeld uit de 5de eeuw voor Christus.

Bootje kost 3 euro en entree eiland 6 euro. De wandeling over het eilandje is leuk, vandaag zijn er vanwege de vrije dag, veel Italianen die er komen picknicken.

Opgravingen Mozai

Dan rijden via de kleine, ongenummerde, witte weggetjes naar Segesta. De tempel ligt hoog op een heuvel maar helaas staat de zon net achter de tempel. Wil je een mooie foto maken dan moet je dus ’s morgens vroeg gaan kijken. Via de S119 rijden we tot Gibelina en nemen daar de afslag naar Montevago. Dit traject is echt prachtig om te rijden. Veel bochten en hoogteverschillen. Jammer genoeg heeft het geen zin om foto’s te maken, hetis erg heiig. In Montevago komen we al zoekend naar de camperplaats van Therme Aqua Pia terecht in een totaal verlaten geruineerd dorp. De oorzaak kennen we niet, later maar eens opzoeken op internet. Het doet ons denken aan Ouradour, het door de Duitser in WO II uitgebrande dorpje, in Frankrijk. (Ik lees later in een reisverslag van Agnes dat het dorp in 1968 verwoest is door een aardbeving. Men besloot een heel nieuw dorp te bouwen. (Trouwens een afschuwelijk lelijk dorp)

Met hulp vinden we de camperplaats. We moeten weer tien km terug rijden, richting Partanna. We hadden het bordje gemist. Naief als we zijn zoeken we een plekje op de parkeerplaats van de Terme Aqua Pia. Het is inmiddels half acht en we gaan eerst maar even lekker een glaasje drinken en eten klaar maken. Om tien uur melden we ons bij de receptie en dan blijkt dat de camperplaats achter de gebouwen ligt. Prijs: 16 euro per camper en dan nog eens 16 euro p.p. Dat is ons veel te gek. Onderhandelen heeft geen zin. De portier is veel te bang dat hij van zijn baas op zijn kop krijgt en ook de bemiddeling van een Duits sprekende ober mag niet helpen. Gelukkig is de ober zo vriendelijk om ons te vertellen dat er in het dorp een plekje, bij de tweede benzinepomp aan de weg, is waar we wel kunnen overnachten. Overigens hebben we ook nog gezocht naar een Agriturismo Serafino die er volgens Facile en Route zou moeten zijn.

Donderdag 26 april.

Moe van de vorige dag rijden we vroeg weg naar camping in Mazara del Vallo.Wasdag.  Een slecht onderhouden camping met waardeloos sanitair. Veel vaste plaatsen en sta-caravans. Een treintje rijdt elk half uur langs de camping. Aan het eind van de dag op de fiets nog even naar deze drukke plaats.

Vrijdag 27 april.

We nemen de kustweg naar Selinunte waar Griekse tempelruïnes zijn. Het is er enorm druk en we geloven het wel. Later hoorden we van anderen dat we iets gemist hebben en dat we er echt in hadden moeten gaan. Het zij zo.We rijden op ons gemak tussen de wijngaarden en de olijfbomengaarden naar Torre Salsa. Volgens de verhalen zou hier een erg mooi camperplaats liggen. De weg er naar toe loopt inderdaad door mooie natuur maar de plaats zelf valt zwaar tegen. Hoge afdaken waaronder de campers staan en een heg er om heen. Het komt meer over als een gevangenis. Dan moeten we ook nog minimaal 3 dagen blijven en 16 euro voor de camper betalen en daar komt de stroom, douche etc nog overheen. Later bleek dat er beneden aan het strand ook plaatsen zijn maar die mogen kennelijk nu niet gebruikt worden. We lunchen bij Bovo Marina. Dan maar eens even kijken bij Capo Rossello, afslag Realmonte. Prachtig plekje achter een restaurant. Alles is nog dicht in dit dorp dat enkel en alleen uit vakantiewoningen lijkt te bestaan. Maar wij staan hier prima, direct aan zee met een mooi zandstrand en een erg mooi witte rotskust Scala dei Turchi(de witte rotsen zijn door de erosie van de zee uitgesleten als schalen). Hier blijven we maar een dagje extra. Tegen de avond komt er een mannetje een praatje maken in de deuropening. Hij kijkt al pratend rond wat we zoal in de camper hebben. Jammer dat we toch een beetje achterdochtig zijn. Gisteren nog hoorden we van onze buren op de camping dat ze overvallen waren, dat maakt dat wij nu argwanend zijn. Om 9 uur in de avond is onze Siciliaan weer terug met een 1,5 liter fles Rosado. Zelf gemaakte wijn met 17% alcohol. We geven hem de helft van ons stuk Hollandse kaas.

Zaterdag 28 april 2007. Luierdag. Het waait lekker aan zee en de zon schijnt dus waag ik me aan het wassen van de lakens. Natuurlijk maken we een strandwandeling, je mag hier ook met de auto op het strand en we zijn blij dat daar nauwelijks gebruik van wordt gemaakt. Tussendoor een gezellig praatje met een Belgisch echtpaar uit Brugge.

Zondag 29 april.

We wagen het erop, zondags is meestal erg druk, toch gaan we om 8 uur op pad naar de Valle dei Templi. Per ongeluk nemen we bij de rotonde vlak bij de Valle, een afslag te vroeg. Komt prima uit, aan deze weg is ook een ingang. De bussen zetten hier hun passagiers af en rijden dan verder. Wij parkeren in de berm (niemand in Italie trekt zich iets aan van een parkeerverbod) en kunnen nu ook de hoog gelegen ingang nemen. We lopen nu van boven naar beneden met de zon in de rug. Volgens het reisboek gaat de Valle dei Templi om negen uur open maar wij zijn er om half negen en er lopen al veel mensen.

Later hoorden wij van anderen dat zij Selinunte indrukwekkender vonden dan de Valley dei Tempi. Wij vonden het hier erg mooi.

We zijn weer terug gegaan naar ons heerlijke plekje bij Capo Rossello en hebben samen met de Belgen de wijn van de Siciliaanse meneer gedronken. Zeker niet slecht!! ’s Avonds op het journaal hoorden we dat PSV tegen alle verwachtingen in landskampioen in geworden.

Maandag 30 april.

Vandaag staat Enna en Villa Romane bij Piazza Armerina op het programma. Onderweg bij het koffie drinken nog even naar de beelden van Koninginnedag gekeken. Enna ligt hoog en dat was goed te merken, we hadden er een trui bij nodig. Verder naar Villa Romane. We waren van diverse kanten gewaarschuwd: een ellendige smalle drukke weg naar de villa. Maar wij dachten. We proberen het gewoon. En inderdaad een ellende, we hebben het er toch nog goed van af gebracht. We zijn gewoon helemaal naar boven gereden (vaak stil gestaan) en vonden zowaar een plekje langs de weg. Er was wel een parkeerplaats maar die stond helemaal vol met stands en alleen de bussen werden toegelaten. De villa zelf heeft prachtige mozaiken. Ik vond het jammer dat er zoveel zand op de vloeren  ligt waardoor de kleuren flets zijn.Het is hier druk, je loopt in de rij onder een glazen dak, langs de vloeren.

Overnacht bij de Agriturismpo Volpe Rossa. Goed met bordjes aangegeven maar wel 6,5 km via een smalle weg waar je liever niet een mede camperaar tegenkomt. De Agriturismo ligt in een mooie omgeving, helaas is het terrein slecht onderhouden. De grote camping was nog gesloten.

Dinsdag 1 mei.

Weer een vrije dag in Italie. We rijden naar Caltagirone. De S124 is een smalle erg mooi weg. Direct rechts als je de plaats in rijdt is een camperplaats met verzorging. De plek ligt niet gek, wel veel zwerfvuil en tekenen van vandalisme. Wij parkeren verderop bij de stoplichten en zijn dan dicht bij het centrum. Natuurlijk beklimmen we de trap van de Scala di Santa Maria del Monte. Een prachtige met keramische tegels beklede trap en denk nu niet dat ik die 142 treden in een keer neem.

Gelukkig zijn er links en rechts veel winkeltjes die me een excuus geven even stil te staan. We lunchen maar gewoon op de parkeerplaats. De S 514 die ons weer naar de kust moet brengen is uitgestorven. We overnachten tussen Marina di Modica en Pazallo (als je van de Pozallo komt rijd je twee km verder en neemt na de afslag Porto de tweede afslag) direct aan het strand in het gezelschap van nog 4 campers. Water op het strand.

Woensdag 2 mei.

Een tegenvaller vandaag. De kustweg richting Siracusa is waardeloos. Voor het parkeren bij het natuurgebied Vendicari vragen ze 6 euro. De smalle weg wordt slecht bijgehouden, de bramenstruiken krassen langs de camper. Maar door naar Siracusa waar we overnachten op de Von Platen CP, via Augusto Von Platen nummer 38. Voor 15 euro inclusief stroom en douche sta je op een veilige plek. De archeologische bezienswaardigheden (wij gaan er niet naar toe) liggen op loopafstand en de oude stad Ortigia  op het schiereiland, bereik je makkelijk met de bus die voor de CP stopt. ’s Middags gaan we even kijken bij de nieuwe Domkerk. Een indrukwekkend zeer modern gebouw. En als je er bent vergeet dan vooral niet ook de catacombe in de gaan.

Verrassend!

Donderdag 3 mei. Een heerlijke ochtend door gebracht in Siracusa/Ortigia. Eerst naar de vismarkt en ons weer verbaasd over de vele vissoorten, zelfs een vis met tijgerprint. Via sfeervolle oude straatjes naar de oude Domkerk. In De straatjes vallen mij vooral de balkonnetjes op. Je ziet ze overal maar hier zijn ze leuker. De Duoma is mooi.

De gevel is barok, binnen staan nog de oude zuilen van de tempel van Apolla (500 jaar voor Christus).

In het verlengde van de Dom vind je een deur in de muur die toegang geeft tot de catacombes. Hier schuilde de bevolking in de tweede wereldoorlog voor de  luchtaanvallen. Er is nu een museum ingericht. Gewoon even gaan kijken! Je komt aan de andere kant bij het water weer bovengronds en ziet dan in de verte de nieuwe Domkerk.

’S Middags rijden we verder en overnachten op camping Junio in Catania. Kleine benauwde camping.

Vrijdag 4 mei.

Eindelijk ‘DE ETNA’. Ook vandaag bewolking altijd jammer voor de foto’s. Via de zuidelijke weg via Nicolosi rijden we naar de refugio Sapienza. Eerst door drukke dorpjes en dan een brede weg naar boven. Je kan de versteende lava stroom goed van de berg zien komen. Ik vond dat heel indrukwekkend. Voor het parkeren op de speciale camperplaatsen betaal je 2 euro en je mag er overnachten. Stroomkasten in de muur en wateraansluitingen. Toen wij er waren kon je die niet gebruiken. We waren vast van plan boven te overnachten maar het is gewoon geen leuke plek. Het waait hard en het zwerfvuil waait je  om de oren bij de camper. Links en rechts kun je een wandeling om een krater maken. Vooral de hoge wandeling is de moeite waard.

Voor 48 euro kan je met kabelbaan en jeeps naar boven.

Hadden wij gezien de prijs geen zin in. Overnacht op camping Mokambo in Mascali. De CP in Giardini Naxos vraagt ook tien euro en daarom kiezen we voor de camping. De camping heeft aan het eind van de oprijlaan waar je links en rechts plak hebt een groot veld. Vanaf dit veld zou je zicht moetenhebben op de Etna. Jammer maar het is zwaarbewolkt en dus geen Etna. Zaterdag 5 mei. We hebben Sicilie gezien en zetten meteen koers richting Messina waar we de boot weer nemen.

Over marianne

73 jaar. Ging graag samen met mijn man met de camper op stap. Vind het leuk om te fotograferen tijdens die reizen. Ben graag buiten voor nordiccen en fietsen. Ik lees en bridge graag. Daarnaast zit ik heel wat uurtjes achter de computer. vanaf mei 2020 ga ik helaas, ivm overlijden van mijn man, alleen op stap of met solo groepsreizen.
Dit bericht werd geplaatst in 2007 Sicilie. Bookmark de permalink .