heen en terugreis sicilie

2007 Reisverslag Italie. Ons doel is Sicilie. Voor dit verslag zie onder 2007 Sicilie.

De heenreis

Duitsland: snelweg naar Ulm, Kempten, Füssen
Oostenrijk: Reutte – Fernpass – Imst – Landeck – Reschenpass
Italië: Merano – Bolzano – Padua – Napels

Dinsdag 3 april Emmen – Giengen

Om half negen vertrokken en zoals gewoonlijk waren we het tegen een uur of 5 meer dan zat en namen de dichts bijzijnde camperplaats. Even hebben we nog overwogen om naar Blaubeuren te rijden, een camperplaats die ik in verschillende reisverlagen ben tegen gekomen, en die zo mooi zou liggen. Maar kom je van het noorden dat is het erg omrijden. Dus werd het Giengen, 25 km boven Ulm. Bordjes Charlottehöhe volgen, Lonetalstrasse 60.Een mooie camperplaats met voorzieningen. Een hoger gelegen picknick tafel, fietspaden en de kinderen kunnen er prima uit de voeten. Ligt slechts 4.5 km van de autoweg maar wel lekker rustig. Prima als doortrek plek maar je kan er ook lekker een dagje relaxen.

Woesdag 4 april Giengen – Nave s.Rocco. Door Oostenrijk vandaag.

Bij Memmingen staan we nog in de sneeuw en voorbij de Resiapas is het 18 graden. Het is een mooie weg door Oostenrijk en heel makkelijk te rijden.

De Resia pas bleek afgesloten voor verkeer onder de 3,5 ton. We kregen echter toch toestemming om door te rijden. Anders hadden we helemaal om moeten rijden over Zwitserland. (bleek erg mee te vallen, op de terugreis moesten we wel omrijden). Eenmaal in Italie wordt de weg een stuk drukker en van Merano naar Trento is het ellendig rijden. Veel verkeerslichten en grote kans op files. Tegen vijven waren we bij Nave S.Rocco waar we bij Mas del Gusto hebben overnacht. Gelukkig lag de boederij een beetje in de diepte en het complex hield de meeste herrie van de snelweg en de trein tegen zodat we heerlijk geslapen hebben. Hoe hier 5 campers moeten staan is me een raadsel. We stonden naast de appelboomgaard.

donderdag 5 april 2007 Nave S.Rocco – Padua

Het is heerlijk weer vandaag. De hele dag in de auto zitten zou zonde zijn, we gaan Padua bezoeken.

Een mooie stad met veel Venetiaanse invloeden . We staan op de stadscamping en staan er beslist niet alleen. Het is druk en vooral overdag veel verkeerslawaai. Grote voordeel: je loopt zo via het mooie park Prato della Valle (Piazza Rabin) naar het oude stadscentrum.

Het wordt een onrustige nacht. De politie moet erbij komen om ruziënde zigeuners uit elkaar te houden.

Vrijdag 6 april ’07 Padua – Bosco di Mesola

Per ongeluk komen we op de S516 terecht en besluiten deze kustweg maar verder te volgen. Na ruim een uur rijden passeren we de Abdij de Pomposa en na die druilerige winter in Nederland trekt het mooie weer zo sterk dat we er gewoon weer uit moeten,

we bezoeken de Abdij en rijden daarna door de Po delta op zoek naar een mooie plek. We komen uit bij Bosco di Mesola een beschermd natuurpark waar een aantal wandelingen zijn uitgezet. De parkeerplaats ligt mooi en de parkeerwachter geeft aan dat we daar best mogen overnachten. Naast de parkeerplaats ligt een grasveld waar al een paar campers staan. Een heerlijk rustig plekje, fietsen door het natuurpark en genieten met een boek van het mooie weer. 24 graden, kom daar maar eens om in Nederland op 6 april.

Zaterdag 7 april Bosco di Mesola – Spello

Terug naar de S309 zijn we van plan nu eens door te rijden vandaag. We veranderen al snel weer van gedachten. We zijn verbaasd hoe ontzettend veel campers hier rijden. Ik overdrijf niet als ik zeg dat we binnen een half uur zeker 50 campers waren gepasseerd. We stoppen bij Punta Albereto zo’n 35 km boven Ravenna en maken een mooie wandeling door dit natuurgebied. De weg van Ravenna naar Assisie is erg slecht. De glazen rammelen in het keukenkastje. Een wegomlegging van 7 km hoog langs de heuvels kost ons erg veel tijd. In Assisie is het druk op deze Paaszaterdag. Het Fattore Amici adres in Assisi kunnen we niet vinden. Dan maar naar Spello.
Prima plekje voor een camper. Wel wat verkeerslawaai van de snelweg in het dal. De volgende dag zagen we de camperplaats in Spello. Een parkeerplaats langs de parallelweg met service. Tegenover de plek is een weggetje omhoog naar het centrum van Spello.

Zondag 8 april Spello – Narni

We parkeren op de camperplaats en hebben een heerlijke zonnige Paas zondagmorgen in Spello. Er zijn meer kerken en de klokken luiden vrolijk.

Zelfs de Italianen zijn rustiger vanmorgen en kuieren zachtjes pratend door de straatjes van Spello. Door het dorp loopt een kruisweg die waarschijnlijk is gemaakt door de dorpsbewoners. Verder naar Speleto. We willen hier even lunchen en parkeren op de camperplaats en kijken recht op de blote billen van een poepend zigeunermeisje. Hier hebben we niet zo’n zin in en we zoeken een andere plaats. Speleto heeft een kerk met wat de mooiste kerkgevel in Italie zou zijn. Oordeel zelf maar een keer. Je moet in ieder geval een aardig eind naar boven lopen om deze kerk te kunnen zien. Het wordt alweer tijd om een overnachtingsplek te zoeken. Terni heeft een camperplaats maar hier wil je voor je verdriet nog niet staan. Omdat we de volgende dag een stuk de snelweg willen nemen besluiten we naar een Asci camping in Narni te rijden waar we allerhartelijkst ontvangen worden met een fles rode wijn omdat we de eerste Nederlanders zijn van dit jaar en de eerste met een Asci kaartje.

Maandag 9 april Nardi – Vico Equense

We nemen dus de snelweg naar Napels en de weg is leeg. Voor we het weten zijn we bij Napels maar daar begint de ellende. De laatste 15 km moeten we stapvoets afleggen. Heel Napels wil kennelijk naar het schiereiland. De Italianen zijn in onze ogen hartstikke gek als ze in de auto zitten. Ze rijden gerust met twee naast elkaar op een baan en beginnen een gesprek. De rij voor de tol is drie rijden dik en tot het laatste moment switchen ze van rij. Op camping Seiano Spiaggia hebben we geluk. We hebben nog een, zij het zeer klein, plaatsje. De volgende camper wordt weggestuurd: vol. Het is ook maar een kleine camping.

Dinsdag 10 april Pompei

Voor het station moeten we 600 meter omhoog lopen langs een vervelende smalle weg. Met het treintje voor 2,70 euro retour in 20 minuten in Pompei. Ideaal. Pompei is druk. Niet te geloven dat ze zo’n heel dorp onder het lava uit hebben kunnen halen.

Woensdag 11 april Amalfi

De weg langs de Amalfikust is voor campers en autos met caravan gesloten. Je kan onderlangs tot Sorento komen en boven langs tot Amalfi. Wij hebben de boot genomen vanuit Seiano, de aanlegplaats is slecht 400 meter van de camping. In Amalfi (waar helemaal niks aan is) hebben we de bus genomen naar het hoger gelegen Ravello. Klein dorp wat wat heeft met muziekfestivals. Leuk om even rond te lopen.

Er zijn twee particuliere villas waar je tegen betaling in kan. Vanuit de tuinen een mooi uitzicht. Eventueel kan je vanuit Amalfi dan de bus nemen terug naar Seiano. De bussen kunnen overvol zijn maar je betaalt niet veel. De boot kost per enkele reis 8 euro. De kust is mooi en daar is alles mee gezegd. Er zijn meer mooi kuststreken.

Donderdag 12 april: Met de trein naar Napels. Napels is een drukke chaotische vuile stad. Wij zijn naar het museum geweest en hebben daarna nog drie uur rondgelopen in Napels en hadden het toen wel gezien. Vrijdag 13 april. Vandaag eerst uitgebreid inkopen doen want de kasten zijn leeg. We troffen een grote Carrefour in Pontecagnano (te bereiken via de S 18) en voor we verder konden rijden was het 2,5 uur later. We namen de A3 tot Lagronegro. Deze weg vraagt om filevorming want overal wordt gewerkt aan verbreding van deze 2-baans weg. Wij hadden geen file maar het schoot ook niet op. In Lagonegro de S585 naar de kust genomen. Dit is een prachtige weg, 35 km mooie uitzichten en prima asfalt. Overnacht in Praia a Mare. Volgens Facile en route zouden hier 4 camperplaatsen zijn, we vonden er niet een. Op de parkeerplaats bijna aan het eind van de kustweg hebben we overnacht omdat er al een camper stond. Zaterdag 14 april Voor het eerst minder weer, het regent. We lopen naar het dorp en keutelen wat aan. Na de lunch trekken we verder. Het doel ligt niet ver. De rit gaat door het binnenland en daar gaat het ons om. De wijnboer in Tarsia kunnen we niet vinden. Ik vraag na bij een bar. Ja, ik ben wel in het juiste buurtschap maar de Fam Petrassi hebben ze nog nooit van gehoord. Ze bellen wel even naar de familie: geen gehoor. Dan een vriend bellen die kent iedereen. Ja, Petrassi is de meisjesnaam van mevrouw. Okee, de barkeeper gebaart dat hij wel even voorrijdt naar het adres. Komen we daar voor een gesloten hek, wel een briefje met een telefoonnummer maar ook dat nummer wordt niet opgenomen. De wijnboer heeft een groot huis met hooguit een wijngaard voor tien flessen wijn. Dan maar naar de camperplaats in Cosenza: niet te vinden. Tomtom helpt ook niet want die geeft midden in de tunnel aan dat we de bestemming hebben bereikt. Bij een benzine pomp vragen we aan een Italiaanse camper of ze nog een camperplaats in de buurt weten. Zij hadden ook Cosenza gezocht en gingen nu naar Rogliano, we kunnen wel achter hun aan rijden. Adres niet te vinden!! Wij rijden alleen verder en gaan naar de kust waar ook een Fattore adres moet zitten. Niet te vinden. Tomtom kent het dorp niet eens. Dan maar een parkeerplaats ergens langs de kust. We komen echter op een hooggelegen kustweg terecht en kunnen niet anders dan doorrijden. Tegen donker komen we het drukke Pizzo. Geen plek te vinden. De haven is afgesloten. Weer verder en dan zien we een parkeerplaats bij een politiebureau. Het is al half negen. De camper neer gezet, nog even gevraagd bij het politiebureau. Prima, we konden blijven. Wat een ellende!

Zondag 15 april naar Sicilie

We zijn vanzelf vroeg op want we staan langs een drukke weg. In anderhalf uur kunnen we bij de ferry zijn en om half twaalf aan de koffie op de camping. Ja, vergeet het maar. We mochten omrijden van de Autostrade bazen. Eerst een heel eind links om en als je dan denkt dat je de weg weer opkan dan verwijzen ze je onderdoor naar de rechterkant. Kost zeker een anderhalf uur omrijden. De ferry naar Sicilie is in 20 minuten aan de overkant. Om een uur zitten we op een leuke kleine familie camping uit de asci gids lekker in het zonnetje te lunchen. Il Peloritano in Rodia.

2007 Italie. We zijn drie weken op Sicilie geweest en trekken nu verder door Zuid Italie

Zaterdag 6 mei

Na de overtocht vanuit Sicilie volgen we de voet van Italie langs de Oostkust.

De kustweg linksom vanaf Reggio is in het begin niet zo mooi. Ook hier weer heel veel gebouwen die niet afgebouwd zijn. Het is zo’n lelijk gezicht. Verderop wordt het weer beter. Bij Ferruzzano zien we vanaf de S106 campers staan even lager dan onze weg. We rijden drie keer heen en weer voor we in de gaten hebben hoe je op de boulevard kan komen waar de campers staan. Voor wie hier ooit komt: er staat een bordje ‘mare’ op kilometer 70,8. Je gaat rechts en even verder over de brug meteen links. Je rijdt dan rechtdoor onder een treinviaduct (je denkt dat je daar vast zult lopen) en als je de bocht om bent zie je de kilometerlange Lungomare met een brede grasstrook voor campers.

De zee is hier behoorlijk ruig. Wij genieten op een bankje van het golvenspel. Mooi plekje. Wij stonden naast http://www.womo.de die de route aan het narijden waren. Leuke boekjes trouwens van Womo, wij hadden er graag een bij ons gehad.

Zondag 6 mei. Gerace en Stilo staan vandaag op het programma. Leuk om weer even het binnenland in te rijden.

We parkeren aan de voet van het dorp Gerace en moeten weer een hele steile weg naar boven lopen. Maar beter dat dan de camper kapot rijden zoals we even later boven zagen gebeuren. Net toen wij ons afvroegen welke idioot het nu in zijn hoofd haalt om met de camper zo’n dorp in te rijden, hoorden we veel gekraak en ja hoor……met het insteken van de bocht nam de camper een geparkeerde auto mee. Nee in de dorpjes kan je je maar beter verplaatsen te voet of met de mini fiat.

De cattolica bij Stilo is zeer fotogeniek.

We overnachten weer aan de kust bij kilometerpaal 156: S. Andrea Apostolo d. Iono Marina. Een verlichtte oprijlaan leidt naar een soort boulevard waar je prima kan overnachten. Natuurlijk moet je wel bedenken dat het begin mei is en ik denk niet dat je hier in juli ook kan staan.

maandag 7 mei 2007. Doel: Natuurpark Stila.

We rijden naar Circirella (bij de skilift zou je kunnen overnachten) en langs het Ampollinomeer weer naar de kust. Een mooie route! Verwend als we waren de afgelopen 2 nachten dachten we bij Capo Rizzuto wel een vrije plek te kunnen vinden. Mooi niet. Het was er enorm druk. Madonna was van de ene naar de andere kerk gebracht. Groot plaatselijk feest. We probeerden weg te komen uit de drukte en kwamen terecht in een doodlopend straatje. Een Nederlander die al 6 jaar hier woont schoot ons te hulp. Hij zou ons wel even voorrijden naar een camping. Al met al zijn we niet op een camping terecht gekomen maar staan nu op zijn oprit.

Deze Nederlanders verhuren twee mooie appartementen : Casa Bahati  Zie D- Reizen. We worden ook nog aller vriendelijkst door de vrouw des huizes uitgenodigd voor een kopje koffie en na het eten wordt ons nog een kan koffie gebracht in de camper. Heerlijk toch!!

Dinsdag 8 mei

We rijden eerst maar een even naar de Kaap. Nu door een rustig dorpje. Je hebt een mooi uitzicht vanaf de Kaap maar niet geschikt voor overnachten. Of je moet op een van de parkeerplaatsen van de restaurants gaan staan.

Het tochtje naar Capo Colonna loopt op een fiasco uit. Als we al een stuk op weg zijn, over een klein weggetje, krijgen we opeens een wegversperring en kunnen we weer terug. Het berg gebied beviel ons goed gisteren dus laten we de kaap de kaap en gaan via de S107 naar Camigliatello, hier kunnen we op een grote parkeerplaats vers water nemen. We overnachten aan het Lago di Cecita o Mucone op een hele grote dagrecreatie terrein links aan de S177 bijna aan het eind. Rechts ligt een info centrum van Staatsbosbeheer. Het dag recreatie terrein is helemaal leeg, we vinden een prachtig plaatsje met uitzicht over het meer.

We zijn wel blij dat er om half acht een camper bijkomt. Het is hier stikdonker. We krijgen gezelschap van wel 6 zwerfhonden. Wel heel vervelend is dat ze tegen je op springen als je de camper uitkomt. Gradus vloekte erover toen hij in het donker even de camper uitging.

Woensdag 9 mei

We beginnen de ochtend met een flinke wandeling aan de overkant in de bossen van het nationaal park Calabrie. Onbegrijpelijk maar Staatbosbeheer heeft hier o.a. een leer/pad aangelegd met kijkhutten. Busladingen vol kinderen kijken naar herten en andere bosdieren in gevangenschap. Niet te geloven.

Na de lunch rijden we via de S660 en de S19 naar Morano Calabro.

Als je het dorpje, vooral in de avond, ziet opduiken dan denk je dat Escher de architect geweest moet zijn. Maar het is andersom, Escher was zeer gefascineerd door dit dorp en daar kunnen we ons dus alles bij voorstellen.

Pas in 2018 bezoeken we het Escher museum in de Haag en zien de litho van deze plaats.

De camperplaats ligt achter de Bernadinokerk die goed wordt aangegeven. Geen slechte plek. Jammer dat het iets hoger gelegen parkje er zo verwaarloosd uit ziet. Hier vind je ook douches en toiletten. Tot onze grote verrassing ontmoeten we onze Belgische vrienden van Capo Rosso hier weer. We brengen een zeer genoeglijke avond met elkaar door. Tegen de tijd dat we willen gaan slapen hebben we even last van jongeren op de lager gelegen parkeerplaats. Het heeft niet lang geduurd.

Donderdag 10 mei.

Eerst even een wandeling naar het dorpje. We lopen helemaal tot boven naar het kasteel. Daarna bezoeken we de kerk die iets boven de camperplaats ligt. De Belgen hadden ons al verteld dat zij een rondleiding hadden gehad van een mannetje dat bij de kerk stond. Hij stond er nu ook en liet ons van alles zien en ik heb hem wel 15 keer de hand moeten schudden. Na elke uitleg! Het meeste plezier had hij in zijn eigen uitleg, in gebarentaal, over de ondeugende Maria Magdalena met haar korte rok. Ook wij hebben hem een paar euro gegeven.

Dan toch weer terug naar de kust. We hebben overnacht bij een FA adres 6 km buiten Massafra. Ook hier werd het hek aanvankelijk niet opgedaan maar na een 20 minuten wachten kwam er toch iemand. Ongezellige plek om te staan. Naast het veld met bijenkorven en tussen de schuren. We kregen wel een potje honing. De hekken gaan achter je op slot en dat maakt dat we ons ook echt opgesloten voelen. Voor ons voorlopig geen FA adres meer.

Vrijdag 11 mei.

De reden dat we terug naar de kust gereden zijn is de streek Trulli met zijn Trulli huizen. We hadden dit keer geluk dat we een beetje fout gereden waren. Zo kwamen we terecht op een zijstraatje van de S581 naar Mas. Ormini en hier zagen we een prachtige authentieke Trulli boerderij.

De boerin was zo vriendelijk om ons op de binnenplaats te nodigen zodat we mooiere foto’s konden maken, ze liet ons ook een van de schuren van binnen zien zodat je goed kon zien dat deze gebouwen niet gemetseld zijn maar gestapeld. We maken een tussenstop in Locorotondo. De plek waar je campers mag parkeren wordt keurig aangegeven tot het laatste bord dat ons naar rechts verwijst waardoor we op de markt terecht komen. Camper draaien op een klein plekje, een bus voor ons heeft hetzelfde probleem, en de andere kant op. De pijl had naar links moeten wijzen en daar konden we prima staan. Locorotondo is een heel leuk plaatsje. Doet een beetje Grieks aan vanwege de witgekalkte muren.

Mooie balkonnetjes en een enorme markt waar we heerlijke verse spullen voor heel weinig geld hebben kunnen kopen. Wat dacht je van 3 kilo grote navelsinasappelen voor 2 euro! Bij de slager kopen we vers vlees en lekkere lamsschijven. Na de lunch maken we een flinke rit naar Luccera, we willen de bergen weer in. We overnachten bij camperstop Centro Sportivo Casanova in Lucera. Gevonden dankzij een paar gezellige tienerjongens die ons onder veel gelach in wat Engels en Italiaans door elkaar heen, hebben uitgelegd waar we moeten zijn. Als je in de TomTom Masseria Cassanova invoert, vind je het heel makkelijk. Ligt dus 6 km voorbij Lucera richting Campobasso bij afslag Basseria. We staan op een basketbalveld. Duur voor wat ze bieden. Je kan je vuil water en het toilet nog niet eens legen. Wel inname drinkwater.

Zaterdag 12 mei

Het duurt maar even en we zitten op een mooie weg richting Campobasso en dan verder naar Opi in het hart van Nationaal Park de Abruzzen. Onderweg zien we een kitscherige kerk en we rijden even terug om te kijken wat het is. Even voor Isernia ligt Santo d.Addolorato. We begrijpen er niet veel van, het lijkt een bedevaartsoort.

We strijken neer op Acsi camping IL Vecchio Mulino aan de SS83 goed aangegeven. Een heerlijke rustige camping en in het voorseizoen geen afgebakende plaatsen. 300 meter voorbij de camping richting Opi ligt de ingang van het Nationaal Park en daar veel wandelmogelijkheden. De camping heeft een goed restaurant. Het bevalt ons prima hier en we blijven 2 nachten.

Zondag 13 mei rustdag………camper schoon maken en wassen.

Maandag 14 mei

Voor we naar Scanno gaan rijden we eerst de S83 tot Gioia dei Marsi. We lunchen achter de kerk waar je een prachtig uitzichtig hebt. Je zou hier ook prima kunnen overnachten. We rijden weer terug naar Opi en nemen de S479 naar lago di Scanno. De camperplaats ligt vlak bij het meer aan de weg naar Villalago (gratis) meteen links. Een verlichte omheinde betonnen plek bepaald niet waterpas. Wij besluiten aan de andere kant van het meer op een grote parkeerplaats te overnachten. In het voorseizoen geen slagboom en geen parkeergeld. We komen in dit hele gebied geen camper tegen.

Dinsdag 15 mei

Te voet naar Scanno. Van de parkeerplaats in Lago di Scanno loopt een makkelijk pad naar dit oude plaatsje en dan verder via een weggetje. Scanno is stil zo vroeg in de morgen.
Opvallend zijn de portalen en de vele, vele kleine kerkjes. De oudere vrouwen lopen nog in de plaatselijke klederdracht.

Via een mooie nauwe kloof voert de S479 ons naar Sulmona. De camperplaats ligt vlak bij het oude centrum. Overdag wat verkeerslawaai maar in de nacht was het stil. Om een uur of vier lopen we naar het oude centrum waar het gezellig druk is.

Voor de eerste keer tijdens deze reis kopen we een overheerlijk Italiaans ijsje. Italianen lopen af en aan in deze salon dus moet er wel goed ijs verkocht worden. En inderdaad:heerlijk!! Op de camperplaats hebben we gezelschap gekregen van…..een familie uit Emmen met precies dezelfde camper. Gehuurd bij Daalmann uit Uelsen waar wij gekocht hebben. Niet te geloven toch!!

Woensdag 16 mei.

Via de S153 naar L Aquilla. We parkeren op de camperplaats Parco del Castello aan de via Strinella. Service aanwezig maar ik kan me niet voorstellen dat iemand hier zou willen overnachten. Wel dicht bij het oude centrum. Niet bijzonder. We eten in de oude stad en willen daarna eigenlijk naar een overnachtingsplaats en kiezen uit de Facile en Route voor Oasi Camper die bij de kabelbanen zou moeten liggen. Niet waar dus. De campercamping ligt in de locatie Tempera en je kan er je kont niet keren laat staan je camper. We rijden dan toch maar door naar de liften bij Fonte Cerreto maar de inmens grote parkeerplaats oogt echt te ongezellig om daar in je eentje te gaan staan. Zo moeten we toch maar doorrijden. Via een schitterende hooggelegen weg rijden we naar de S80 en nemen vervolgens de S577 om het Lago di Compotosto. Inmiddels is het koud, regent en hagelt het. Even voorbij Campotosto parkeren we op een van de vele parkeerhavens langs deze weg en besluiten daar te overnachten. Van de weg heb je geen last. Er komt hooguit 1 auto per uur langs in deze tijd van het jaar. Zomers moet dat anders zijn gezien de vele parkeerplekken.

Donderdag 17 mei hemelvaart.

Wakker worden met uitzicht op de hoogste bergen van de Abruzzen en het stuwmeer is een kadootje. Wat is het hier mooi!!

Voor we verder rijden gaan we eerst wandelen. Dan naar de S4 en het weggetje naar Pretare in het Nationaal Park dei Sibillini. Hier nemen we de SP 89 tot de Refugio dei Alpini. We genieten volop van deze weg, ergens halverwege stoppen we en lopen een tijd rond. Hier groeien de mooiste bloemen en zien we veel orchideen.

Als je op de pas het gravelpad inslaat naar het restaurantje dan kom je bij een fiets cq wandelpad van drie kilometer. Niet te geloven dat dat hier is aangelegd. Het pad leidt naar een balkon met mooie vergezichten.

Wij rijden terug richting Pretare waar ergens tussen km 24 en 25 een oude kalkfabriek staat. Er staan picknicktafels. Daar overnachten we samen met een Duitse camper. De nacht is onrustig veel onweer, regen en hagel.

Vrijdag 18 mei.

We willen dat pad bij de Refugio wel eens proberen. Lengte 3 km. Maar als we er aankomen hagelt het weer en rijden we maar verder. Dan zien we in de diepte ineens de Piano Grande, een erg mooi gezicht. Castelluccio ligt fier boven op een top. We hebben al zoveel dorpjes gezien. Deze geloven we wel. We slaan links af richting Norcia. Rechts ligt een parkeerplaats waar campers overnacht hebben.

Hier komen paragliders en vliegeraars. Norcia is niet bijzonder. We gaan lekker naar de Acsi camping in Perci. Kunnen we alle batterijen en de telefoon weer opladen. De camping is niet makkelijk bereikbaar. Stijl en smal.

Zaterdag 19 mei Spello

We gaan weer richting huis en volgen de route die we ook genomen hebben op de heenweg. Vandaar dat we kiezen voor een overnachting in Spello. Voor we vertrekken maken we een wandeling vanaf de camping. Dat was behoorlijk werken!!

Zondag 20 mei

Kilometers maken vandaag. We willen overnachten op de camperstop Lago di Corlo(volgens Facile en Route) maar bij aankomst blijkt hier wel een mooie acsi camping te liggen maar ze hebben nog nooit gehoord van een camperstop. Lago di Corlo is een juweeltje we zijn aangenaam verrast en blijven een dagje extra om wat te fietsen en zo.

Via een camperstop in Fussen en

Rothenburg ob der Tauber zijn we uiteindelijk op donderdag weer thuis.

Over marianne

73 jaar. Ging graag samen met mijn man met de camper op stap. Vind het leuk om te fotograferen tijdens die reizen. Ben graag buiten voor nordiccen en fietsen. Ik lees en bridge graag. Daarnaast zit ik heel wat uurtjes achter de computer. vanaf mei 2020 ga ik helaas, ivm overlijden van mijn man, alleen op stap of met solo groepsreizen.
Dit bericht werd geplaatst in 2007 Italie naar Sicilie. Bookmark de permalink .