kroatie

Reisboeken: WOMO mit dem wohnmobil nach kroatien

Insight Guide

Kitzingen

Donderdag 4 oktober: we zijn weer op pad. Doel: Kroatie. Maar eerst rustig door Duitsland. We overnachten in Paderborn-Sanne en in Prien aan de Chiemsee maar de mooiste de camperplaats was Kitzingen aan de Main. De camperplaats  ligt direkt aan de rivier en je hebt er een mooi uitzicht op het stadje, dat ’s avond verlicht is. Overdag veelvuldig klokgelui van een van de vele kerken. ’s Nachts tot zeven uur in de morgen heb je er geen last van. Echt een aanrader!!

Zondag 8 oktober zijn we in Istrie en strijken we neer in Savudrije. Een plaatsje met een klein haventje een vuurtoren en veel vakantie gebouwen die nu allemaal al dicht zijn. Het is er heerlijk rustig en het bevalt ons prima op de gedoog camperplek naast de vuurtoren. Direct aan zee en bij een restaurant waar we lekker gaan eten. Ik gegrilde scampi’s natuurlijk.

Kenmerkend voor deze plaats zijn de “vliegende” boten hoewel we ze ook elders op Istrie wel zagen.

8 oktober is een feestdag in Kroatie en ook wij blijven lekker een dagje luieren. Het is prachtig weer en goed toeven in de zon met een mooi boek. Een beetje wandelen en een stukje fietsen. Prima!

dinsdag  9 oktober

Via het binnenland en de plaatsjes Bruje en een leuk kunstenaarsdorpje Groznjan met mooie vergezichten

rijden we richting Novigrad en vervolgens naar Porec. In Porec bezoeken we de Euphasiusbasilika die een beetje verstopt ligt.  Mooie mozaiken boven de ingang en in de basiliek. Jammer genoeg zijn de mozaiken binnen niet aangelicht . Je ziet dan vaak geld automaten staan en voor een muntje krijg je dan een paar minuten licht. Maar hier zag ik ze niet.

Straatbeeld Porec

We overnachten op de mega camping Camping Laternacamp en moeten daar wel een stuk voor terug rijden. De kleine campings zijn allemaal gesloten. Deze grote camping (1200 plaatsen en ook nu staan er nog zo’n 200 campers en caravans)  ligt direct aan zee, met de camping rond lopen ben je al een uur kwijt. Het ziet er allemaal prima uit.

woensdag 10 oktober
We rijden naar het  leuke plaatsje Vsar met een grote Marine waar je niet mag parkeren of overnachten. Op de enorme parkeerplek mag je wel overnachten met de camper maar daar wil ik niet staan. We gaan naar het Limska kanaal. Vlak voor het weggetje naar beneden is een grote parkeerplaats waar je een mooi uitzicht hebt  over het fjord. Hier kopen we een stuk gerookte schapenkaas en een flesje knoflookolie.

Beide producten zijn typisch voor deze streek. Als je de fjorden in Noorwegen hebt gezien moet je wel glimlachen over de benaming “fjord” voor deze inham. Maar het is beneden nu lekker rustig en een goede plek om even rond te lopen en lekker koffie te drinken.

Weer terug naar de kust komen we uit bij Rovinj. Als je via de 303 binnenkomt, alsmaar rechtdoor en de bordjes centrum volgen, ligt er recht een grote parkeerplaats waar je met de camper ook goed uit de voeten kan. Direct na deze parkeerplaats naar rechts ligt er aan de linkerkant naast een parkeerterrein een goed restaurant met een leuk terras en mooi uitzicht op het plaatsje.

We willen overnachten bij Cisterna (aan het einde van de 517 de grindweg links nemen) en komen daar om een uur of vier aan. Een schitterend plekje bij een ruine. We installeren ons met een wijntje en een boek en genieten van het plekje. Af en toe komt er een meneer op een quad langs rijden. Er komt nog een camper bij staat. Altijd prettig! Maar helaas om een uur of acht en nagenoeg donker gaat het fout. Ik zie de meneer op de quad naar de andere camper gaan en hoor agressief gepraat. We besluiten maar even te gaan kijken (lach niet, ik gewapend met een grote zaklamp). De quad meneer beweert dat hij toezichthouder is en sommeert ons op kwade toon te vertrekken van dit terrein. Allebei besluiten we maar te gaan want we hebben geen zin in narigheid. Heel vervelend want de grindweg is niet leuk om te rijden met donker. Gelukkig wist de andere camperaar het plekje bij eerder genoemd restaurant en daar hebben we de nacht verder rustig door gebracht.

donderdag 11 oktober

Pula staat op het programma. Het reisboek zegt dat je hier een dag tot twee dagen voor nodig hebt maar wij hadden het in een morgen wel gezien.

Overnacht op camping Bi Village bij Fazana. Mooie camping direct aan zee en een mooi wandelpad langs zee naar het plaatsje.

Vrijdag 12 oktober

Voor we naar Labin rijden gaan we kijken bij Krnica Luca. Een klein havenplaatsje. Jammer dat de plaatselijke camping achter het restaurant 20 euro vraagt voor een overnachting. Een beetje teveel.

In Labin besluiten we te overnachten op de grote parkeerplaats die in etages tegen de helling ligt. We hebben hier een mooi uitzicht op Labin en de parkeerplaats oogt netjes en is goed verlicht.

Helaas om 23.00 (wij waren gelukkig nog niet naar bed en zaten Kolonisten van Catan te spelen) een ferme bons op de camper en een bars “Controle”. Drie politieagenten! We moesten onze paspoorten laten zien en kregen te horen dat we daar beslist niet mochten overnachten. Bekeuren kon niet immers wij waren nog niet naar bed. Op ons verweer dat er nergens een camping open was, kregen we het advies toch naar de camping in Rabac te rijden en daar op de parkeerplaats van de gesloten camping te overnachten. Wij blij met onze afspraak dat ik een wijntje drink voor het eten en Gradus  ’s avonds. Zo kan er altijd een van ons 2 rijden.

Zaterdag 13 oktober

Als er een bergpas in de buurt is dan wil Gradus die rijden. Daarom vandaag het binnenland in om de Ucka pas te rijden. We passeren eerst Gracisce, een dorpje waar we enthousiast rond lopen. Dit ziet er nog heel authentiek uit

We vervolgen de 64 naar Pazin. De omgeving ziet er goed uit. Er staan hier mooie huizen. Pazin is een grote stad met een kasteel dat zich niet laat fotograferen. Hoge muren en smalle straatjes rondom.

We komen bij de Ucka tunnel en buigen hier rechtsaf om de pas te rijden. De steile helling van 18% is goed te doen, de camper kachelt rustig naar boven.

Normaal gesproken zouden we hier ergens een plekje zoeken om te overnachten maar we hebben geen zin om weer weggestuurd te worden. De campings zitten ook dicht dus maar even de tanden op elkaar en doorrijden naar KRK. We kregen al steeds meer last van de wind maar op de camping bij Krk : Autokamp Bor waaien we er bijna af. De lucht is nog helder blauw maar het is niet warmer dan 15 graden.

Zondag 14 oktober

Rustdag en jammer genoeg kunnen we niet veel lopen. Gradus heeft last van een  hielspoor en dat beperkt ons behoorlijk. Het lukt nog net om naar het plaatsje Krk, met zijn gezellige boulevard en mooi oud stadsgedeelte, te lopen.

Maandag 15 oktober

Op (OTOK) Krk is het rustig, de meeste touristen die je ziet komen met bussen niet veel campers. We rijden om de baai heen naar Punat. Deze plaats heeft een mooie boelevard met een schaduwrijke parkeerplaats waar je prima zou kunnen overnachten. Maar er staanborden met kamperen verboden en wij hebben geen zin meer in vrij staan. We hebben besloten in Kroatie de camping die nog open zijn te nemen. Gek genoeg vinden we in Punat een kleine supermarkt met uitstekende kwaliteit groenten.Die konden we in de grote zaken niet krijgen. Meteen maar voor een  paar dagen ingeslagen.Dan verder naar Stara Baska. Een wat saaie weg nu maar in het voorjaar zal het mooier zijn met de bloeiende lavendel. De weg loopt dood bij een camping en parkeerverbod aan beide kanten van de weg. Voor niets hier heen gereden dus. Het dorpje is alleen lopend te bereiken. We kunnen kunnen niet door naar Baska en moeten helemaal terug naar de 102 om Baska te bereiken.

Van Baska weer terug naar Krk maar eerst nog even rechtsaf naar Vrbnik dat bekend is om zijn witte wijn. Op een mooi uitzichtspunt proef ik op een terras van de witte wijn. Valt me tegen. Een wat vlakke waterige smaak. Hier hoef ik geen fles van mee te nemen.

Dinsdag 16 oktober

Er wordt slechter weer voorspelt en we besluiten naar Selce op het vasteland te rijden. Selce heeft nog een camping die open is, en dan van daar uit de volgende dag naar de Pltivice meren te rijden. We hebben de tijd en rijden nog naar Soline en Klimno. Tussen beide plaatsjes ligt een zandstrand met bomen en vooral vanuit Klimno heb je een mooi zicht op het Velibit gebergte.

Ergens onderweg kwamen we dit mooie witte kerkje tegen

Ook Omissalj is een bezoekje waard. En dan rijden we weer richting brug en verwonderen ons over het aparte kale landschap. Op de camping in Selce zien we een wel heel eigenaardige camper. Geen doorloop van cabine naar woongedeelte, via een keukentrap moet je achter naar het woongedeelte. Aan de witte klep zit een touwtje waarmee het bovenluik opengaat en dan kan je het bruine gedeelte openmaken. Hier paste een gezin met 2 kinderen in.

Woensdag 17 oktober

Vroeg op pad richting Pltivice meren. De  kustweg tussen Selce en Senj is mooi.

Vanaf het vaste land kan je ook goed zien waarom sommige delen op bv KRK helemaal niet te berieken zijn. Witte steile wanden steigen uit de zee op. Bij Senj draaien we het binnenland in.
Het is een mooie weg, het binnenland is compleet anders en bevalt ons goed. Het is wel veel kouder als aan de kust. De tekenen van de oorlog van 12 jaar geleden zijn duidelijk waarneembaar. Veel kogelgaten in de muren van de huizen.

Tegen de middag komen we met stralend weer en met nu weer een aardige temperatuur van 19 graden aan bij de meren. We parkeren bij ingang 1. en informeren  eerst  maar even waar we kunnen overnachten. 8 km verderop ligt de Park Camping Korana . Gesloten maar campers mogen op de parkeerplaats voor de camping overnachten. Geen voorzieningen. Helaas worden nu ook niet de 2-daagse toegangskaartjes verkocht die je anders op de camping kunt kopen. Maar het weer is te mooi om nu niet te gaan. Dan maar twee keer een duur kaartje kopen. Entree is 15 euro per persoon. Je moet wel goed ter been zijn. Er rijden wel bustreintjes en er gaat een boot over het meer maar voor je bij dat vervoer bent moet je toch aardig lopen. Die middag beperken we ons tot het middengedeelte van het park. We lopen op ons gemak over de houten vlonders (nu droog en dus niet glad).

En we vinden het er prachtig. De herfstkleuren zijn nog niet zo goed aanwezig hoewel er ook al kale bomen staan. De kleuren van het water zijn echt zo mooi smaragdgroen als op de posters.

En overal om je heen de mooiste watervallen. Het fotograferen valt niet mee want de zon staat veelal recht in de lens en veel contrast; door de schaduw.

We hebben een heerlijke middag. Aan het eind van de dag zoeken we de camping op. Ongeveer 6 kilometer zei de dame van de info maar het was wel even verder. Net toen we dachten dat we veel te ver zaten zagen we het bordje. Er stonden al een stuk of 5 campers toen we aankwamen. Lekker nog even buiten in de zon gezeten.

Donderdag 18 oktober

Weer vroeg op pad en nu ingang twee van het Nationaal Park genomen. Hier zie je al na een paar stappen de grootste waterval van het park. Je ziet de waterval van grote hoogte en volgt dan de paden naar beneden. Vandaag zware bewolking. Ik heb nog een half uurtje staan wachten of de zon een beetje door wou breken maar tevergeefs.

We hebben die dag het hele park van noord naar zuid gehad.

Eerst lopen, dan de boot, dan weer lopen, het treintje terug, weer lopen en behoorlijk moe weer naar de overnachtingsplaats. Het regende de hele nacht en de volgende dag was het puur slecht weer. Wij blij dat we op tijd gegaan zijn.

Vrijdag 19 oktober

Via de E71 rijden we richting Zadar. Weer een heel ander landschap. Er ligt sneeuw op de bergen en er hangt nog nevel. Een mooi aangelegde weg, weinig verkeer. We nemen aan het einde niet de snelweg maar rijden binnendoor via Gracac. Als we voorbij deze plaats de weg willen volgen worden we tegengehouden door de politie. We mochten niet verder. De wegen waren afgesloten vanwege hevige wind. Te gevaarlijk. We moesten omrijden via Obrovac en Smilcic. Al met al niet zo erg. Het kostte heel veel tijd maar de uitzichten maakten veel goed.

We overnachten op een camping bij NIN autocamp Peros en kunnen zowaar ’s avonds nog even van de zon op de beregen genieten. En het waait ook hier hard en dus is het koud.

Zaterdag 20 oktober

Heldere lucht, harde wind en razend koud. Ik had nu wel een winterjas bij me willen hebben. De mensen in Kroatie lopen al lang in de winterjas. Eerst maar even een kijkje nemen in Nin waar de  Sv.Kriz, kleinste kathedraal ter wereld staat. Nin ligt wel heel mooi aan het water met de bergen op de achtergrond.

Inkopen doen in een van de vele grote supermarkten in Zadar. De supermarkt verkoopt ook heerlijke pizza stukken en we verwennen onszelf maar eens. En dat is dan weer zo leuk van een camper. Zit je op een grote parkeerplaats lekker gezellig in je eigen camper pizza te eten. Natuurlijk bezoek we daarna Zadar. Jammer om 14.00 uur gaat alles dicht op zaterdag. Ook de kerken.

Van Zadar gaan we richting de Kra watervallen. Voor een overnachting kiezen we de camping Solaris net voorbij Sibenik. Staat bekend als een mooie camping maar nu moeten we bij de haven gaan staan. Dat is geen probleem maar het sanitair wel. ’s avonds niet verlicht en geen druppel warm water, ook de volgende dag niet voor een douche. En dan durven ze wel 140 kunar te vragen. Wij hadden een champingcheque.

Zondag 21 oktober

Het waait nog steeds. Het is bewolkt en koud. We gaan naar de Kra watervallen. Het aparte van de Kra watervallen is vooral ook de omgeving. Je rijdt op een groot plateau niemandsland. De rivier Kra heeft in dit plateau een kloof uitgeslepen. We parkeren de camper bij ingang 1. Het is rustig en de bus naar beneden gaat om het half uur. Wij gaan lopen, wachten hebben we een hekel aan. Het pad naar beneden heeft mooie uitzichten maar is lastig lopen. Je moet op het kiezelpad goed uitkijken dat je niet uitglijdt. Eenmaal beneden kan je rondlopen over de bekende houten paden.


Natuurlijk ook hier mensen die proberen de lokale producten te verkopen: olijfolie en bekertjes met vijgen, amandelen en walnoten.

We rijden nog naar een andere ingang  via Drnis en verbazen ons over de grote vlakte. Volgens de kaart zou je over de rivier over kunnen steken maar de brug is maar 2.20 breed en onze camper 2.30. De mevrouw van het park beweert bij hoog en bij laag dat veel campers de bochtige brug overgaan. Wij nemen het zekere voor het onzekere en rijden terug zoals we gekomen zijn. We gaan op zoek naar een camping maar de camping vindt ons. We rijden van ingang 1 richting ingang 2 en dan loopt er een mevrouw met zoontje aan de hand de weg op en wijst ons dat zij wel plek hebben. Klopt, er staat niemand. De eigenaren zijn uiterst vriendelijk en verwelkomen ons in hun restaurantje met een halve liter huiswijn. Natuurlijk bestel je daar dan ook wat te eten. De gegrilde zoetwatervis uit de rivier Kra met eigengemaakt frietjes en salade gaat er wel in. En natuurlijk ook nog een tweede halve liter van de prima wijn. Camping ..

Maandag 22 oktober

Nu waait het wel heel erg hard en we informeren eerst maar even of de campingbaas weet hoe de wegen er aan toe zijn. De snelweg blijkt over 200 km te zijn gesloten. We besluiten ons hoofd te buigen voor de Bora en die dag op de camping te blijven en halen de Kolonisten van Catan uit de kast. Tegen vier uur halen we maar weer zo’n litertje van die lekkere huiswijn. Later hoorden we dat er die dag veel ongelukken zijn gebeurd waaronder twee Italiaanse campers.

Dinsdag 23 oktober.

Minder wind. We willen naar Sibenik. Wat ons niet vaak gebeurd is dat we de plaats niet in kunnen. De meeste toegangswegen zijn voor campers gesloten en de ene weg die we wel kunnen rijden wordt verspert door kris, kras geparkeerde auto’s die naar de markt gaan. We geloven het wel. Vanweg de Bora en de kou besluiten we langzamerhand weer huiswaarts te rijden. We kiezen weer voor de camping in Nin in de hoop dat het morgen beter weer is en we naar het Paklenica National Park kunnen. Maar eerst wippen we Zadar nog even in om te kijken of de kathedraal nu open is. Mooi niet gaat kennelik iedere dag om 2 uur dicht.

Woensdag 24 oktober

En het is beter weer, dus naar het park. Dit Park is vooral een eldorado voor steile wand klimmers. Wanden in allerlei moeilijkheidsgraden. Kennelijk komen de klimmers overal vandaan, we horen in verschillende talen roepen.

Donderdag 25 oktober.

Mooi weer dus toch nog maar een dagje blijven op de camping in Starigrad.

Vrijdag 26 oktober

Het heeft de hele nacht geregend en ook nu nog regen. Nu gaan we echt naar huis en we rijden in een keer door naar een camping in Oostenrijk bij Ossiach waar we om zeven uur aankomen en in het gezellige restaurant met heerlijk eten bij komen van een lange dag rijden.

Zaterdag 27 oktober

Nu maar niet zo ver rijden. We maken een wandeling en rijden dan naar Neuburg waar we willen overnachten. Tot onze verrassing komen we op een mooie plek aan de Donau terecht. Ideaal vertrekpunt voor fietstochten naar oa Ingolstadt. Mooi uitzicht op de stad vanaf de camperplaats.

Neuburg is een eye-opener. Een prachtige barokstad met grote gebouwen en de bakker had heerlijk notengebak. Dat moet toch kunnen op zondag. We gaan na een rustige ochtendwandeling door Neuburg nog even naar Ingolstadt maar daar is het niet gezellig op zondag. Zo’n grote stad moet je op een weekse dag nag toe. Overnachten nog een keertje in Kitzingen en zijn maandag 29 oktober weer thuis.

Kroatie heeft ons niet de mooie nazomer gegeven waar we op gehoopt hadden.  Zouden we weer een keer terug gaan dan vroeger in het seizoen en wel het binnenland wat meer ingaan.

Over marianne

73 jaar. Ging graag samen met mijn man met de camper op stap. Vind het leuk om te fotograferen tijdens die reizen. Ben graag buiten voor nordiccen en fietsen. Ik lees en bridge graag. Daarnaast zit ik heel wat uurtjes achter de computer. vanaf mei 2020 ga ik helaas, ivm overlijden van mijn man, alleen op stap of met solo groepsreizen.
Dit bericht werd geplaatst in 2007 Kroatie. Bookmark de permalink .