Noorwegen deel II

Vervolg Noorwegen vanaf Dombas

31-07 vandaag rijden we de mooie weg door het Rauma dal.

Aanvankelijk nog een wijd en vriendelijk dal. We stoppen bij een mooi kerkje in Lesja dat helaas niet open is.

IMG_5279

En dan wordt het dal nauw en zien we majestueuze bergwanden. Echt heel imposant.

IMG_E5305

We vinden zowaar een camping met wasmachine en droger, duur, maar het moet maar even. De plek is geweldig. Tolveggen Camping Åndalsnes

01-08 Alesund staat op het programma. Daarvoor moeten we eerst twee lange tunnels door. Daarna rijden we langs het fjord, wel aardig. Na 50 km bij de brug nemen wij de weg naar Tresford, nieuwsgierig naar het tekentje op de kaart.

IMG_E5339

We vallen met de neus in de boter. Het kerkje wordt om elf uur geopend voor een journalist van de lokale krant en wij mogen mee naar binnen. Prachtig houten interieur, rijk bewerkte kansel, en blauwe sterrenhemel .

img_5333

Het oudste plateau stamt uit 1632 en hangt in een donker hoekje.

Weer terug op de weg naar Alesund, 50 km saaie weg. Alesund zelf valt ons ook tegen. Sobere jugendstil , herbouwd na een brand, in de jugendstil tijd met kapitaal van Willem de III van Duitsland. Al met al maakte het kerkje de tocht leuk maar voor een bezoek aan Alesund zou ik die afstand rijden niet aanbevelen. We overnachten in Andelsnes bij het station, niet mooi maar rustig en voor een nacht prima.

02-08 Vandaag gaat het gebeuren op naar Geiranger. En daarvoor moeten we de Trollstigen rijden, de meest spectaculaire weg in Noorwegen. Eenmaal boven ben je op de Stigøra, een indrukwekkend uitzicht, van waar je de hele weg kan zien liggen. Ik heb gereden, ging goed, beetje hyper toen ik boven was maar er kwam een grotere uitdaging. Ik wilde natuurlijk ook een foto maken en dat vanaf een glasbalkon en met hoogtevrees. Doodeng!

Voorbij de Trollstigen rijd je eerst over een hoogvlakte en vervolgens een mooie geleidelijke afdaling tot Linge. Bij Linge de veerboot naar Eisdal, weer omhoog en dan de afdaling naar Geiranger. Er liggen twee grote cruiseschepen, de Elisabeth en de MCS MAGNIFICA. Imposante schepen die beide meer dan 2000 passagiers kunnen verschepen en 1000 man personeel. Voor de overnachting zijn we zo gelukkig om een vrije plek aan het fjord te vinden. Voor ons staan Russen. Ze zijn twee uur bezig geweest om een kano in elkaar te zetten, zoals je een tent in elkaar zet.

IMG_5371

IMG_5379

Bovenstaande foto is genomen om 21.30 uur

03-08 We stonden wel mooi aan het fjord maar daar weer wegkomen was even een probleem. In Geiranger (we waren wat laat) was het inmiddels een heksenketel. Er lagen al weer twee nieuwe cruiseschepen die met “kanon”schoten en luid scheepsgetoeter aanleggen. De weg naar boven was even stressen vanwege de drukte, vooral die grote bussen maar ook door fietsers die op het grote uitzichtspunt worden afgezet en naar beneden racen.

Op ruim 1000 meter hoog wordt het rustiger. Koud hier tussen de bergtoppen en restanten sneeuw.
Bij de T-splitsing nemen we niet de tunnel maar de 15 naar Gotli om bij Gotli de Gamele Stynefjelisvegen te nemen. Min of meer een dirtroad en door een schitterend gebied. Overal elders zou je deze natuur alleen lopend kunnen zien.

IMG_5409
We zijn verbaasd dat ook hier nog bussen rijden. Je kan elkaar alleen passeren bij de passeerstroken. Waar deze weg weer bij de tunnel samenkomt, ongeveer op de helft van de afdaling, is het weer een geasfalteerde brede weg. We overnachting niet ver van Stryn op camping Mindresunde.

04-08 Saaie dag vandaag. Regenachtig en somber. Bij Stryn wilden we eigenlijk de 60 via Utvik naar de E39 nemen maar die weg was gestremd. Nu moesten we de 13 naar Nordfjodeid nemen en de pont van Lote naar Anda, om zo toch op de E39 te komen.
Overnachten op camping Solrenning – Forde. Een aftandse boel hier maar we staan mooi aan het meer. Niemand aanwezig op de camping.
O ja, de gletsjer laten we zitten, hebben we al eens gezien en daar heb je zonnig weer voor nodig.
05-08 we gaan de Gaularfjellet rijden, weg no. 13 . In het begin meren en nog veel huizen

maar al snel zitten we van 150 op 550 m hoogte, in de regen en laaghangende bewolking. Evengoed mooi. Je waant je in het hooggebergte. De eerste foto is aktueel, de tweede is genomen van het reclamebord. Haukedalen en grote foto is Balestrand.

 

IMG_5461

Diverse keren uit de camper gegaan vooral bij Likholefossen/Viksdalen is dat leuk omdat je vanaf de parkeerplaats een aardig wandeling kan maken. Voor de lange afdeling naar het Sognefjord begint, eerst nog een uitzichtpunt met hoge trap. Een zweeftrap boven het dal, mooie moderne constructie. We moesten even wachten op een gat in de wolken om de foto te kunnen maken.

Op het laatst rijd je langs het fjord, nog steeds smal, naar de ferry bij Vik i Sogn.

Overvaren naar Hella, van de boot af en omdraaien en de boot weer op naar Vangsnes.
We overnachten op camping Tveit in Vangsnes. De eerste camping als je van de boot komt. Mooi gelegen aan het Sognefjord. Op de camping staat een Chinese camper. Ik heb geprobeerd in het engels met de Chinese te praten. Ik leek te begrijpen dat zij met de camper uit China zijn vertrokken.

IMG_5470.jpg

06-08 zondagmorgen, zonnetje piept door de wolken en de camping ligt wonderschoon aan het Sognefjord. We zien een van de cruiseschepen die we ook in Geiranger hebben gezien.

We gaan weer verder met weg 13 richting Voss. Al snel weer een behoorlijke klim. Goed opletten bij een klein restaurant in een bocht naar rechts heb je een geweldig uitzicht over Vik en het fjord.

IMG_5481

Je bent dan nog lang niet boven. De motor vraagt weer veel diesel in de klim: 45 liter per 100 km. Als je 37 km per uur rijdt kan je het op 30 liter houden. We stijgen door tot de tunnel die op 930 meter hoogte ligt. Op de camping was het 20 graden en hier 12,5 graden. Na de tunnel nog kouder en geen zon meer. Je rijdt weer door een hooggebergte gebied, geen bomen, wel meren en oude boerderijen.

IMG_E5513

Daarna weer een lange afdaling naar Voss waar we overnachten op een rustplaats en op tijd stopten om voetbal te kijken. Plezierige bezigheid de Nederlandse Dames wonnen

07-08 Onrustige nacht op de Rastplatte bij Voss aan de E16 . De weg is ’s nachts te druk En op de parkeerplaats stond een vrachtwagen met generator die om de vijf minuten aan en uit ging.We gaan nu richting Flåm en worden al snel geconfronteerd met een staaltje vakmanschap. Tunnels van 8 meter, rotonde in de tunnel , hangbrug omdat het fjord te diep is om de brug op peilers te bouwen, direct weer een tunnel en een brug.

Hier is wel een mooie rastplatte en stil! Hadden we beter kunnen overnachten. Van deze parking maak je een wandeling naar beneden naar het niveau van de weg van de brug, is echt de moeite waard. In Eidfjord komen we de AIDAsol , het cruiseschip uit Duitsland, dat ook in Geiranger lag, weer tegen. Hier aangemeerd aan de kade.

IMG_5555

Wat moet je nu toch de hele dag doen als het schip stil ligt? Een paar km verder is het Hardangervida Natuurcenter. Entree 130 kronen p.p. , daarvoor krijg je ook een prachtige 20 min. durende film op panoramabeeld, je vliegt mee boven de Hardangervida. We overnachten op de modderige camping Staebo, mooi uitzicht op het Eidfjord.

08-08 Hoeveel kilometer tunnel zal Noorwegen wel niet hebben? Na het verlaten van de camping knallen we er meteen weer in op weg naar onze eerste stop bij de … watervallen. Je krijgt eerst een laaggelegen uitzichtpunt, voetpad aangelegd lang de E7 en vandaar mooi uitzicht op de beide watervallen. Tweede uitzichtpunt ligt iets verder op hoogte en daar heeft met een gloednieuw pad en balkons aangelegd. We waren net op een goed moment, even later lagen de watervallen in de mist.

IMG_5574

Op de parkeerplaats stonden Zweden met cabrio Morgan auto’s. Mooi hoor!

De tocht vervolgend rijd je over het hoogteplateau Hardangervida en zit je al snel weer op 1140 meter hoog en koud! We nemen een kijkje in Geilo en rijden verder naar Flåm. Dat stuk hebben we onderschat. Na Geilo weer omhoog en mooie natuur maar dan komt de afdaling. Ik heb ze niet geteld maar het waren heel veel tunnels, sommige erg donker en nauw. Betonnen rand meteen naast de witte strepen, spannend rijden. En weer een mooie bochtige afdaling. IMG_5612Pas om half zeven zijn we bij de camping in Flåm. Meteen maar even naar het station gelopen voor treinkaartjes morgen met de Flåmbanen.

09-08 enerverende dag. Eerst met de Flåmbanen mee. Deze treinreis trekt toeristen over de hele wereld. In onze ogen perfecte marketing want de treinreis stelt niets voor. Zonde van het geld, de kaartjes zijn veel te duur.

IMG_E5658

Om een uur rijden we weer verder. Je zou de tunnel kunnen nemen maar wij kozen voor de Auerlandsfjellet. Een supersmalle weg met veel haarspeldbochten brengt je al gauw naar 1250 meter. Naar een mooi uitzichtpunt.

Heel in de verte zie je het cruiseschip Fantasia ( was ook in Geiranger) liggen. Echt wel stressend rijden als je, zoals vandaag, veel tegenliggers krijgt. Maar het is mooi boven, erg mooi.

IMG_5711

Na de afdaling vinden we in Laerdal een mooie parkeerplaats aan het fjord waar we prima kunnen overnachten. Jammer dat het zo koud is. Maar het uitzicht vanaf ons bed is heel mooi!

10-08 Motor problemen. Het oranje motorblok lampje blijft branden. ‘S morgens bij het starten is het uit maar bij de eerste flinke helling gaat het weer aan. We hebben de indruk dat de motor ook onvoldoende trekt op de helling. Nu zitten we in Laerdal ver van grotere plaatsen dus eerst maar eens de servicedienst bellen. Wij kunnen doorrijden maar het advies is wel een garage op te zoeken. Daarvoor moeten we richting Oslo rijden. Een voordeel, het is mooi weer in die regio. Nadeel we moeten er wel 250 km voor rijden terwijl we nog helemaal niet naar het zuiden willen. Onderweg bezoeken we de Borgund Staaf Kerk. Ligt niet ver van onze overnachtingsplaats.

11-08 Om half elf bij de garage in Drammen. Probleem bleek eerst om half een opgelost. 200 euro betaald. Vijf minuten onderweg en het probleem was er weer. In eerste instantie slangetjes vervangen, daarna de behuizing waar de slangetjes uitkomen. Mocht allemaal niet baten. Toen zelf doorgegeven of het misschien het glasklephuis (doorgekregen van Arnold en Fenna) zou kunnen zijn. Ja dat zou het ook kunnen zijn. Maakten een sensor schoon in dat gasklephuis want ze hebben geen nieuwe op voorraad. Hier worden we natuurlijk niet blij van. Hoog uurloon hier in Noorwegen. Monteur in Emmen gebeld en die zegt dan moet eigenlijk het hele gasklephuis vervangen worden. In NL kost dat 400 euro. Zij adviseren indien het lampje niet weer gaat branden in Emmen preventief te vervangen. Maar als we om vijf uur weer wegrijden, na nog eens 95 euro te hebben betaald ( dan hebben ze ons nog gematst door alleen materiaalkosten te laten betalen) dan gaat na tien km het lampje weer branden. Hellingen die de camper makkelijk moet kunnen doen op 80 km gaan nu op 55. We zoeken eerst maar een plek en morgen maar eens nadenken. We staan op de Camperplaats in Norodde.

12-08 weinig te melden vandaag. De dag begon stralend en tot een uur konden we genieten van de zon maar daarna hoosbuien, we zagen de buien op ons afkomen. Om half vier weer droog en Norodde bekeken en bij de bibliotheek de kranten gedownload . De avond gaf nog wat zon en een mooie regenboog. Als je het terrein op komt rijden van deze cp dan denk je “wat ongezellig” , we staan nu aan het water, dorp dichtbij, fietspaden, alle voorzieningen, wat wil je nog meer. We redden het hier wel in afwachting van de reparatie.

13-08 Eerst nog even over de vorige avond. Slecht weer op komst en we zagen het aankomen. Spannend om te zien hoe de lucht bijna iedere seconde veranderde. Van regenboog naar gitzwart, naar avondrood, naar mosterdgeel. Dreigende luchten, onweer en de hele nacht regen. En de volgende morgen stralend weer.

Rondom Norodde zijn fietspaden, zo halen we voor de eerste keer in Noorwegen de fietsen eruit om naar Heddal staafkerk te fietsen

IMG_5786

We konden de kerk niet meteen in omdat daar een doopceremonie gehouden werd. Aan de overkant van de kerk is een restaurant met museum in de kelder, daar in tussentijd even rondgekeken.

IMG_5800

Vlak bij de kerk ligt Bygdetun een openluchtmuseum. Je koopt ook een combi-ticket voor kerk en museum. Toch een paar uurtjes zoet mee geweest en “thuis” lekker in de zon boekje lezen.

14-08 garage bellen. Onderdeel zit vast bij de douane. Kunnen niet zeggen wanneer het vrij komt. Ach ja, maandagmorgen. Dus wassen op de camping , boodschappen doen, terug naar de camping, was in de droger. Wandeling in Notodde, terug naar de camping, droger heeft niet gewerkt, was ophangen aan de buitenlijnen, email van de garage dat het onderdeel er morgen is. Eten en weer op de fiets naar de camping om de was op te halen, opvouwen en dan pffff koffie. Morgen rijden we weer naar de garage. de rest van het reparatiedrama zal ik niet vermelden. Het is er op neer gekomen dat de garage niet heeft kunnen repareren en dat wij noodgedwongen twee weken vroeger naar huis gereden zijn. Met een motor die het niet goed deed. Schoot steeds weer in de noodstand en we konden niet harder dan negentig. Thuis laten repareren en het is nu in orde.

We hebben vier prachtige weken gehad en jammer dat het zo moet aflopen.

IMG_E5205

 

 

 

 

 

Over marianne

73 jaar. Ging graag samen met mijn man met de camper op stap. Vind het leuk om te fotograferen tijdens die reizen. Ben graag buiten voor nordiccen en fietsen. Ik lees en bridge graag. Daarnaast zit ik heel wat uurtjes achter de computer. vanaf mei 2020 ga ik helaas, ivm overlijden van mijn man, alleen op stap of met solo groepsreizen.
Dit bericht werd geplaatst in 2017 Noorwegen II. Bookmark de permalink .

Een reactie op Noorwegen deel II

  1. Ruud Touwen zegt:

    Wederom een mooi verslag en inderdaad jammer dat het zo moest aflopen. Hopelijk zijn de problemen nu voorbij en kan het genieten beginnen met de voorbereidingen voor de volgende reis en met een NKC campertraining in de broekzak moet ook een klein slippertje onderweg geen probleem meer zijn.
    Wij kijken uit naar het volgende verslag met de daarbij behorende mooie foto’s.
    Groet
    Ruud Touwen

Reacties zijn gesloten.