HERFSTKLEUREN

We gaan op pad om te genieten van de herfstkleuren. Donderdag naar Dorsten, vrijdag naar Baden-Baden , rustig rondrijden in het zwarte woud, naar Lindau aan het Bodenmeer en daar de Deutsche Alpenstrasse oppakken naar Berchtesgaden. Waarschijnlijk een koude reis dit keer maar we gaan gewoon!

13-10 Na het iPad les geven in de ochtend bij de Zuidermarke, bridgen in de middag (eerste geworden) zijn we om vijf uur naar Dorsten gereden. Het was druk op de camperplaats maar gelukkig nog wel een plekje voor ons.

14-10 Naar cp Baden-Baden. Fietsen uit de camper om Baden-Baden te bekijken. Een stad met veel grandeur en een prachtige allee langs mooie huizen, het casino en het meer.

img_2818

14-10 vanuit Baden-Baden via Bühl naar de Schwarzwalderhochstrasse. Mooie route en een korte wandeling naar waterval gemaakt. Overnacht in Baiersbronn en vanaf de cp gefietst naar Freudenstadt. Het laatste stuk supersteil, viel niet mee, zelfs op de e-bike niet. De stad heeft geleden onder een grote brand en de marktplaats moest weer helemaal opnieuw opgebouwd. Mooi vierkant plein.

Zo 15-10 van Baiersbronn via Kloster Wittichen naar Triberg. Deze plaats ademt koekoeksklokken, de duurste die ik zag kostte 26.000 euro. Ingelegd met Swarovski steentjes en bladgoud. We overnachten op een lekkere rustige camperplaats in Unterkirnach.

17-10 In de ochtend nog redelijk weer en nog een leuke tocht gemaakt in het zwarte woud richting Titi See. Druk daar en wij dus snel weg. We konden verder weinig want het begon behoorlijk te regenen. We zijn maar naar Geisingen gereden een cp die wij kenden van onze Donau fietstocht.

18-10 redelijk weer vanmorgen maar wel veel regen voorspeld. Wij reden naar Konstanz en daar was het gewoon lekker weer, leuke wandeling gemaakt door de gezellige stad.

fullsizeoutput_1b45

Veel mooie winkeltjes die niet bij een keten horen. Daarna naar het eiland Reichenau met zijn drie oude kerken. De St George in Oberzell vonden we vooral binnen de mooiste. We overnachten aan de andere kant van de Bodensee in Meersburg.

19-10 Wakker worden na een nacht met hevige regenbuien. Ook vanmorgen nog regen dus eerst maar even een muziekje aan, boekje en koffie erbij. Droog! We wandelen naar het oude centrum van Meersburg, een plaats met hoogte verschillen en heel sfeervol. We eten in het restaurant van een prachtig hotel een ” Badenerpfanne”. En daar zit Maultaschen bij. Hebben we al zo vaak buiten op de borden zien staan. Het lijkt nog het meest op lasagne en per regio is de vulling anders. Nu een spinazie vulling. Buik vol lopen we weer terug naar de camperplaats om meteen te gaan rijden naar Lindau. Overnachten op de parkeerplaats kost daar 20 euro, een belachelijke prijs voor niet meer dan een parkeerplaats, we hebben hier geen zin in en rijden door naar het 20 km verderop gelegen Lindenberg. Aangenaam verrast door de mooie en ook nog gratis plek.

20-10 Eerst mijn ochtendwandeling en wat blijkt we staan vlak bij de Waldsee en ik kan mooi een wandeling om het meer maken. Met Gradus wandel ik nog even naar de bijzondere kerk. Dan terug  naar Lindau. Parkeren en op de fiets naar het eiland.

fullsizeoutput_1b0a

Mooi maar Meersburg had meer charme. Nu toch echt op weg naar de Deutsche Alpenstrasse.

Even kijken bij de watervallen van Scheidegg, dan naar Immenstadt en voor een fatsoenlijke cp doorgereden naar Bad Hinterlang.

21-10 We worden wakker met stromende regen. Dat gaat het niet worden vandaag , dat is overduidelijk. Dus rijden we naar Nesselwang wetende dat daar een “beleving bad” is en daar vertoeven we voor drie uurtjes. ‘S avonds gaat de verwarming uit. Lpg op dus overschakelen naar propaan. Geen verwarming, we waren vergeten dat er nog butaan in fles zit, nog van het warme Portugal maar hier hebben we winterpropaan nodig. Pomp opgezocht maar het lukte niet om te tanken. Terug naar Nesselwang en onder weg probeer ik het nog eens, zowaar de kachel slaat aan dus nemen we de gok. Tegen bedtijd slaat de kachel weer af, het is inmiddels rond het vriespunt. Dat wordt morgenochtend kou lijden realiseren we ons.

fullsizeoutput_1b41

22-10 Natuurlijk de kachel slaat niet aan en we kunnen ook geen kop koffie maken. Er zit niet anders op dan maar te gaan rijden, naar Fūssen om lpg te tanken en boodschappen te doen. We hebben geluk , het is stralend weer en mooi buiten met die ochtendmist. Veel te bekijken op de route van vandaag. Steingaden met Norbertijns klooster. En taart voor een euro per stuk. De barokke Bedevaartskerk van Wies waar een bruiloft plaats vond, het Benedictijnenklooster van Ettal en het kasteel Linderhof van Lodewijk II. Dat slot was werkelijk gigantisch over de top. We overnachten in Garmisch Partenkirchen

23-10 De temperaturen liggen laag maar een blauwe lucht en zon maken het heerlijk om buiten te zijn, dus eerst maar een wandeling naar het dorp beneden. De Ludwigstrasse bewonderen met zijn mooi beschilderde panden.

img_3304

Terug bij de camper vragen we TomTom om ons naar Mittenwald te brengen, het dorp van de vioolbouwers. We rijden weer verder langs de Walcheren en de Kochelsee. Op een van de parkeerplaatsen ligt een groep adders (?) best groot. In Kochel wil Gradus naar het Frans Marc museum, genoemde was lid van het kunstenaars collectief “de Blaue Reiter”. Het museum ligt mooi en de ramen geven een mooi uitzicht op de omgeving. De kunst was dit keer niet aan mij besteed. Teveel afleiding. Verder naar Benediktinerbeuren waar een groot klooster en een Basiliek nog onze aandacht krijgen. De koek is op en we zijn blij met de rustige camperplaats in genoemde plaats.

24-10 Weer prachtig weer vandaag, ik merk het al tijdens mijn ochtendwandeling maar dat het vandaag twintig graden zou worden hadden we natuurlijk niet verwacht. We gaan eerst naar Bad Tölz, een prettige plaats aan de rivier Isar. De route die we daarna, voorbij Langgries, rijden is prachtig. De herfstkleuren tonen zich in al hun pracht op deze zonnige dag. We stoppen bij de camperplaats bij de Spitzindsee en kunnen daar een fijne wandeling om het meer maken. Het was weer genieten vandaag.

img_3330

25-10 Mist en regen vanmorgen en als het even droog lijkt dan toch maar een ochtendwandeling om het meer. Te optimistisch want drijfnat kwam ik weer terug bij de camper. We vervolgen de route via Tatzlwurm, wandelingetje naar een mooie waterval. Dan Nussforf en Neubeuren. In het slot van deze plaats, hoog boven het dorp gelegen, zit een, ongetwijfeld duur, internaat. We overnachten op een uitstekende camperplaats in Bernau.

26-10 We staan op met een bleek zonnetje en het is lekker buiten. Eerst maar een wandeling naar de Chiemsee. De rest van de dag is bewolkt , beetje jammer want we rijden een mooie route naar Reit in Winkel. Met zon toch nog mooier met de herfstkleuren. Verder naar Bad Reichenhall. Eerst naar de camperplaats en op de fiets naar de mondaine plaats. Prachtige bontjassen of met bont gevoerde jassen in de etalages. Een park met schitterende bomen bij het Koninklijke Kurhaus.

fullsizeoutput_1b46.jpeg

27-10 weer een mistige, bewolkte dag. We genieten evengoed van een boottocht op de Königssee. Zien wel niet de bergtoppen maar het is lekker buiten en ook dit weer heeft zijn charme.

img_3386

Terug naar  Bernau voor de nacht. De tocht over de Deutsche Alpenstrasse zit erop en we hebben ervan genoten. Prachtig om deze tocht eind oktober te maken, een aanrader.

Omdat we het een prachtige fietsomgeving vinden rijden we op de terugweg door het Ahltmuhltal en brengen daar nog een paar dagen door.

Over marianne

73 jaar. Ging graag samen met mijn man met de camper op stap. Vind het leuk om te fotograferen tijdens die reizen. Ben graag buiten voor nordiccen en fietsen. Ik lees en bridge graag. Daarnaast zit ik heel wat uurtjes achter de computer. vanaf mei 2020 ga ik helaas, ivm overlijden van mijn man, alleen op stap of met solo groepsreizen.
Dit bericht werd geplaatst in 2016 Deutsche Alpenstrasse. Bookmark de permalink .