reisverslag moezel, elzas, provence

Klik op de blauwe woorden en u wordt door gelinkt voor meer info.


Het doel was de Provence toen we 3 oktober 2005 met de camper van huis vertrokken maar het weer was ongekend mooi dus hadden we niet veel haast om door te rijden. Eerste stop was de S.O.G. (ontluchting toilet) fabriek in Loff. Je staat hier rustig en voor een eerste nachtje met als enige eis een rustige plek om te slapen was het prima. De volgende dag uitgekeken naar een mooi plekje langs de moezel en een bezoek gebracht aan Burg Eltz.

We komen uit in Kesten. Staat niet in de gids, het is een prachtige camperplaats.

Geheel tegen onze gewoonte in zijn we hier 4 dagen blijven staan. Het was een mooie plek, veel ruimte en een ideale uitvalsbasis voor mooie fietstochten. Het nabij gelegen Bernkastel hebben we dan ook met de fiets bezocht. Leuke en gezellige plaats. Op 9 oktober rijden we verder naar de Elzas en het is nog steeds prachtig nazomer weer. De herfstkleuren in de Elzas zijn schitterend. We bezoeken graag plekjes die worden beschreven in de ‘Natuurreisgids Frankrijk’ en komen bij Waldeck (10 km voorbij Bitche)

in een mooi gebied en maken een fijne wandeling naar Le Grand Steinberg.

We overnachten op de camperplaats van Saverne. Bij het haventje en naast de kasteeltuin. ’s Avonds het mooie dorp met zijn mooi verlichtte straatjes bekeken.

Vroeg wakker want het is wel een parkeerplaats waar in de ochtend de auto’s af en aan rijden om de kinderen naar school te brengen. We hebben vervolgens afwisselend stukjes van de Weinstrasse en van de route des Cretes gereden. We rijden binnendoor langs mooie dorpjes naar Ottrot. Ook weer mooi verlicht ’s avonds, we zetten de camper bij een wijnboer en gaan weer aan de wandel. De volgende ochtend rijden we in dichte mist naar het hooggelegen St. Odile en opeens zijn we boven de mist en is de lucht weer stralend blauw. Het klooster ligt op een prachtige plek en is de moeite waard. We kijken er geruime tijd rond en gaan uitgebreid lunchen op de e mooie parkeerplaats. Stoeltjes naar buiten, boekje erbij en genieten. We volgen de Weinstrasse en passeren mooie dorpjes. Overnachting in Riquewihr. De camperplaats is een parkeerplaats aan het begin van het dorp en je hebt best wel veel verkeerslawaai. Maar Riquewihr is schitterterend. Zowel ’s avonds als in het vroege ochtendlicht.  Zou je niet hier overnachten dan hadden we het dorp ook niet gezien in het ochtendlicht dus toch maar hier de camperplaats nemen.

Na een uitgebreide wandeling door Riquewihr rijden we via Col du Bonhomme naar de Route des Cretes. We genieten van de herfstkleuren en zetten de camper geregeld aan de kant om korte wandelingen te maken.

We willen naar de camperplaats in Lautenbach maar voorbij de Col de la Slucht is de weg afgesloten en moeten we terug. Zo komen we noodgedwongen in Munster terecht waar je op een parkeerplaats mag overnachten. Een vreselijke plek. Veel verkeerslawaai. We vertrekken zonder ontbijt omdat we de herrie meer dan zat zijn en vinden een mooie parkeerplek richting Gaschney. Hier gaan we douchen en lekker ontbijten. Bij Gaschney houdt de weg op, er is een ruime parkeerplaats voor alle wandelaars die dit gebied trekt. Jammer dat hier geen camperplaats is. Maar goed, we trekken de bergschoenen aan en lopen naar een heel stil gelegen meer.

Dit zijn de plekken waar je het voor doet. ’s Middags rijden we weer terug richting Col de la Schlucht en zoeken in La Bresse de camperplaats op.Die plek is buiten de camping. Je moet betalen voor het staan maar mag geen gebruik maken van de faciliteiten van de camping. Maar ja, doe je dat ook? 15 oktober vroeg rijden we naar Lac des Corbeaux. Het is maar 20 minuten van de camping en er is nog niemand boven bij dit schitterende meer. De herfstkleuren zijn overweldigend en weerspiegelen heel mooi in het donkere meer. We maken een rondrit in deze omgeving en komen langs de ‘Source de la Moselle’ We besluiten aan het eind van de dag nog een keer naar het prachtige Lac de Corbeaux te gaan waar het nu veel drukker is. Veel wandelaars en leden van een duikvereniging die het meer in gaan. Ook wij wandelen nog eens om het meer, we kunnen er geen genoeg van krijgen. Het is nog steeds zo’n 20 graden. We zoeken dezelfde camperplaats maar weer op. Het is een heerlijk rustige plek. 16 oktober: We moeten weer over de col om terug te keren naar Lac Vert ( afslag aan de D417).
Het is niet verwonderlijk dat hier op zondagmiddag veel wandelaars zijn met dit mooie weer en ook hier de weerspiegeling van de herfstkleuren in het water van het meer: het is een plaatje en geen verkeer te horen. We overnachten weer bij een wijnboer. 17 oktober. De weerberichten worden minder en het wordt merkbaar kouder. We rijden nog op ons gemak het laatste stuk van de Weinstrasse en besluiten nu toch echt richting Provence te gaan. Vandaag willen we gewoon doorrijden. We kiezen voor de mooie weg langs de Doubs (N83) en we slaan even af om de camperplaats bij Baume les Dames (we zijn hier later in april 2006 weer geweest en de plek stond overvol) te bekijken. De plek is echt de moeite waard, mooie ruime plekken, iets hoog oplopend aan een kanaal. Boten kunnen hier ook aanleggen en er zijn zelfs douches. Onthouden dus deze plek voor een volgende keer. Via Lons-le-Saunier en Bourg-en-Bresse rijden we door de Ain naar Villars le Dombes en overnachten op de parkeerplek van het vogelpark. We hebben in dit gebied ook eens op een camping municipal gestaan. Mooi gebied om te fietsen en vogels kijken. Zie info. Kunnen we morgen uitgerust om Lyon heenrijden. Er staan 5 campers en ’s nachts heb je geen last van de N83. Prima plek voor alleen overnachten. 18 oktober. Weer een dag rijden. Het stuk van Lyon naar beneden langs de Rhone hebben we al zo vaak gereden dat we het als een heel saai stuk ervaren. Of je nu links of rechts van de Rhone gaat rijden.

In Vaison-la-Romaine kiezen we voor een camping. Het is heel slecht weer en het regent de hele nacht door. De volgende dag willen we Vaison bekijken en zien we een bord dat verwijst naar een camper parkeerplaats, net aan de buitenrand van het dorp. We zochten alleen een parkeerplaats maar deze plaats beviel ons goed en we blijven hier een nacht. Er staan 10 campers.

Na een uitgebreid bezoek aan Vaison en ook aan het oude gedeelte, pakken we de fiets en maken we een (inspannende) fietstocht in de omgeving. 20 oktober. Via Beaumont du Ventoux, heerlijk die hoog gelegen oude plaatsjes om door te lopen, rijden we naar Carpentras maar de camperplaats is waardeloos, er staat ook niemand en dus verder naar Fontaine de Vaucluse.

We hebben nog net tijd om even de weg naar de kasteel-ruïne te lopen. 21 oktober We zoeken in Cavaillon naar een wasserette maar helaas dat lukt niet. De plaats is wel leuk om even door te lopen. Verder de mooie Luberon ontdekken.

We gaan naar Menerbes (weer zo’n mooi plaatsje)

en door naar een camping in Saturnin-les-Apts. Zijn er wel wasmachines maar geen drogers en het is nog steeds regenachtig weer.

22 oktober: Rustel. In het verleden waren we al eens in Roussillon geweest met zijn oude okermijnen maar deze ‘Petit Colorado de France’ is zeker de moeite ook waard.

We lopen hier een paar uur rond en maken natuurlijk de mooiste foto’s.

Voor de overnachting rijden we weer naar Fontaine de Vaucluse. (2015 de cp bestaat niet meer) Het was ons daar goed bevallen en morgen is het zondag en we zijn wel toe aan een rustdag.

23-10 Een miezerige dag maar de temperatuur is goed. Het is druk en veel Franse families slenteren op hun gemak het pad naar de bron af. Gezellig druk! Wij slenteren op ons gemak mee en doen dat ’s middags nog een keer.

Tegen het einde van de dag komt de zon opeens door en het schouwspel van de zon op de bergen is schitterend.

Ik ren naar het plein om nog een foto van de ruïne in de avondzon te kunnen maken. 24-10 De slagboom staat open en we kunnen voorzien van vers water en alles weer schoon de parkeerplaats gratis verlaten. We gaan weer op zoek naar een wasserette en vinden er uiteindelijk een in Cavaillon naast een benzinepomp en autowasplaats. Het is al weer middag als we naar Bonnieux rijden.

Af en toe regen en donkere luchten. Lacoste laten we voor wat het is en we gaan naar de wijnboer in Port Julien. De zon schijnt weer en we hebben een fenomenaal uitzicht.

Over de wijnvelden heen zien we Lacoste liggen dat in het donker wordt verlicht. Dit plekje moeten we goed onthouden. 25-10 we rijden wat rond in de omgeving en overnachten in St. Michel Observatoire. De camperplek ligt buiten het dorp naast een tennisbaan. Typische plek, erg ongelijk maar heerlijk rustig en een mooi uitzicht richting de besneeuwde bergtoppen. We maken hier een mooie wandeling, veel uitgezette wandelroutes. Omdat ons Natuurboek een aparte route beschrijft vanaf Peyrolles en we wel richting kust willen doen we die route.

We komen langs Montfuron en gaan daar even kijken. Het weer is prachtig. ‘s Avond willen we op de camperplaats in Rians gaan staan. De plek hebben we nooit gevonden, we rijden helemaal klem in het centrum van Rians met zijn zeer nauwe straatjes en het kost wel een uur voor we er uit zijn. Weg hier en gelukkig zit er een wijnboer in de buurt en net voor donker vinden we onze plek.

Helaas moeten we ’s avonds beslissen richting huis te gaan vanwege familieomstandigheden. We kiezen voor de Route Napoleon richting huis en stoppen in Les Mees om een kaartje te kopen voor onze kleinzoon Mees.

Toch weer een prachtige route en de volgende keer zullen we er beslist meer tijd voor uittrekken.

TERUG NAAR HOME

Over marianne

73 jaar. Ging graag samen met mijn man met de camper op stap. Vind het leuk om te fotograferen tijdens die reizen. Ben graag buiten voor nordiccen en fietsen. Ik lees en bridge graag. Daarnaast zit ik heel wat uurtjes achter de computer. vanaf mei 2020 ga ik helaas, ivm overlijden van mijn man, alleen op stap of met solo groepsreizen.
Dit bericht werd geplaatst in 2005 Elzas-Provence. Bookmark de permalink .