Frankrijk najaar 2022

Afgelopen donderdag 13 oktober weer veel te vroeg thuis van mijn najaarsreis. Camper staat in Frankrijk in Ussel en met die brandstofproblemen rijden de berging wagens minder en moet ik maar afwachten wanneer de camper in Nederland komt. Probleem is hetzelfde als in juni. Onverklaarbaar koelvloeistof verlies. De garage staat voor een raadsel en zo doen vele mensen aan wie het probleem is voorgelegd.

17 september met zijn 3-en vertrokken richting Saint-Valery-sur-Somme via een overnachting in Houplines. CP (1322) werd druk bezocht zo als altijd in Frankrijk op zondag. Een mooi dorp met een lange boulevard. Die ligt eigenlijk aan een geul (de baai van de Somme) en aan de overkant zie je Le Crotoy liggen. Vanaf de hoger gelegen CP loop je via een bloemrijk straatje naar het laag gelegenValery, doorlopen en je komt via een stadspoort in het oude gedeelte. Mooie kerkmuren.

De volgende dag pakken we de fietsen om naar “Pointe de Hourdel” te gaan. Ik vind het altijd leuk om bij vuurtorens te kijken.

We dronken koffie op een terras en zaten tussen de mossel eters. Dat gerecht vindt veel aftrek langs de kust. Niets voor mij, super allergisch voor mosselen. Best jammer want het ziet er zo gezellig uit, grote zwarte pan op tafel, brood en witte wijn en eten maar. Terug fietsen naar de camperplaats, broodje eten en weer op de fiets naar Le Croytoy. De weg erheen niet leuk. Eerst hadden we al grote moeite om een stuk drukke weg zonder fietspad te omzeilen, dat eenmaal gevonden en dan toch weer langs de drukke weg maar nu op een fietspad en met flinke tegenwind. Het laatste stukje maakte alles goed, dan fiets je langs de baai met zijn vele vogels. Het dorp is aardig en de camperplaats daar is leuk gelegen.

20 september. Kort ritje vandaag voor een bezoekje aan Dieppe. Camperplaats (1142) in het haven gebied. Tijdens het wandelen kwamen we de ander CP tegen. Die kijkt uit op de veerboten.

Prima. De gekleurde huizen langs de kade zijn aardig en zoals vaak, heel veel terrasjes.Van hier gaat een veerboot naar Newhaven. Rond gekeken en een bezoekje aan de Eglise St. Jacques gebracht. Mijn twee euro in de kerkbus zal niet veel bijdragen aan de renovatie van de verwaarloosde kerk. Dieppe kan me verder niet echt bekoren.

Laat op de dag omhoog gelopen naar het dorp Neuville-lès-Dieppe, de kapel staat boven onze CP. Veel herdenking bordjes aan jonge jongens die hun leven op zee lieten.

21 sept. Onderweg naar Veules-les-Roses koffie gedronken onder de krijtrotsen van Quiberville. Op deze rit waren we alle drie verrukt van de architectuur. De manier waarop hier gebouwd werd sprak ons aan. In Veules-les-Roses was markt. Aan de ene kant leuk maar aan de andere kant jammer. Je ziet minder van de huizen. Aardige wandeling achter de huizen langs het riviertje de Veule waarvan de bron net even buiten het dorp ontspringt. Ik las later dat het de kleinste rivier van Frankrijk is; 1149 m lang.

We overnachten vandaag op een mooi gelegen camping met zwembad en fijne douches. Een aanrader camping Huttopia les Falaises. Lia en Jolanda hebben lekker gezwommen in het overdekte zwembad. En wat te denken van een jeu de boulesbaan met uitzicht op zee en de zonsondergang.

Dagje bijgeboekt op deze fijne camping. Wandeling naar het strand 1,5 km naar beneden. Lia en Jolanda gaan toch maar weer zwemmen in het verwarmde bad hoewel lia als ze waterschoenen had gehad ongetwijfeld een duik in de zee had genomen. En we zagen een zeehondje, dat geloofden we. De dame die naast ons stond had het over een dolfijntje. Later zeiden we: ben je gek, we zagen echt geen zeehond en al helemaal geen dolfijn. Wel de mooie krijtrotsen.

Mooie huizen kreeg je hier ook wel te zien. Ik moest wel even sneaky de oprit op om de foto te maken.

23 september. Onderweg naar Honfleur gestopt bij Etretat. De “olifantenslurf”’zo herkenbaar en dan nu in het echt zien. Niet de eerste keer voor mij voor de anderen wel. Het was licht regenachtig en niet ideaal voor foto’s.Voor een kop café au lait vragen ze in dit super toeristische dorp maar liefst 4,80.

Verder naar het charmante Honfleur (14600) waar je toch ook een keer geweest moet zijn. Camperplaats ook nu bomvol maar hij ziet er heel wat beter uit dan tig jaar geleden toen ik daar met Gradus was. Niet meer vol kuilen en betere verharding. Ligging tov de plaats ideaal. Ondanks de regen toch leuk om rond te lopen in dit mooie stadje met leuke haven en zijn smalle straatjes. De twee ijsfanaten Lia en Jolanda konden niet langs die verleidelijke ijssalon komen, brrr

24 sept. Baumont en Auge, Helemaal toevallig kwamen we en route langs dit dorp. En wij niet alleen. Amerikanen die op reis waren met een cruise schip dat in Honfleur ligt, genoten ook van het dorp met zijn kerk uit 1060. Je hebt er een mooi uitzicht over het dal. Het plaatsje had een mooie chocolatier en die deed prima zaken met de koopgrage Amerikanen.

Jammer, het zat even een klein beetje tegen met de overnachtingsplek van vandaag.Vanmorgen nog gebeld of het kon maar bij aankomst bleek dat men toch liever had dat we weg zouden gaan. De France Passion gastheer bracht ons nog wel naar een parkeerplaats waarvan hij vond dat je er ook goed kon staan maar wij dachten daar anders over. En nu dus, in de stromende regen, bij een ganzenboerderij met een mooi winkeltje waar we een potje eend met calvados en een recht hoekige droge worst kochten. Allebei super lekker. Het regent pijpenstelen maar binnen hebben we het gezellig.

Het was niet de bedoeling om binnendoor naar de Mont-Saint-Michel te rijden maar ik had de TomTom nog op snelwegen uit staan en zo kregen we een mooie route. De camper hebben we geparkeerd op P8 in Beauvoir sitecode 23400. Een enorme parkeerplaats met apart gedeelte voor campers. Gratis shuttle naar de Mont of je gaat fietsen of lopen. Perfect geregeld. Van het trappenlopen naar de Abdij had ik de volgende dag spierpijn. Je hebt boven een mooi uitzicht over het wad, er liepen heel veel wadlopers.We overnachten op de parkeerplaats, wel zo makkelijk.Wel grappig dat wij met zijn 3-en na terugkomst de stoelen buiten hadden gezet en aan de wijn gingen, het maar even duurde of de camperaars om ons heen volgden ons voorbeeld. Na de regen was het lekker in de namiddag zon.

26 sept. Ondanks de regen toch naar Pointe du Grohuin gereden. Onderweg gestopt bij een uitzichtpunt. Koud en veel regen dus geen mooie uitzichten. Voordeel: geen moeilijkheden om de drie campers te parkeren. Via de kustweg naar Saint-Suliac, een oud vissersdorp, gereden. De plaats bekijken hopen we morgen zonder regen te kunnen doen. Vanmiddag lezen en naar de regen kijken, staan op camping municipal les Cours. Toch die middag nog een wandeling kunnen maken,

27 sept. Het roer om!!! Te koud, te veel wind en regen in Bretagne. Over de tolweg en bij Saintes eraf, 400 km naar het zuiden gereden. Vandaag nog niet echt lekker maar de weersvoorspellingen zijn beter. We zitten nu 200 km boven Bordeaux en zakken dan binnendoor nog wat zuidelijker. Overnachten op een FP (17610) plek. We staan aan de rand van de wijngaarden. De wijnboer maakt pineau de Charente en cognac.

28 sept Langs de supermarkt en door naar Camping Cognac. Parkachtige camping. Tussen de middag hebben Jolanda en ik genoten van garnalen gebakken in de knoflook en een breek baquette, Even op plek blijven vandaag en alles in orde maken. De meeste campings sluiten 1 oktober. Morgen de plaats Cognac bezoeken. Helaas hebben we vandaag toch heel veel regen. Later een avondwandeling kunnen maken langs de rivier de Charente. Doorkijkje naar een aardig optrekje.

29 sept. Op de fiets via een mooi fietspad langs de Charente naar de plaats Cognac. Daar kostte het even zoeken welke richting we op moesten tot ik het idee kreeg om op de telefoon “stadrondwandeling Cognac” in te voeren. Zo kwam ik op route you terecht en een wandeling van 5,2 km . Een mooie wandeling met Lia als leading Lady. En toen kregen we zin in eten. Restaurant 1 gaf ons een plaats en de kaart en kwamen de bestelling opnemen. Sorry dames geen menu of iets anders vandaag. Onze laatste dag. Restaurant nummer 2. Ober sloeg de deur voor mijn neus dicht maar de ober op het terras vertelde dat dat voor de kou was en dat we binnen konden eten. Maar binnen weer een kwade ober die had er geen zin in. Restaurant drie was midden in de roos. We kregen vriendelijk een tafel toegewezen en kregen de kaart. Ober komt opnemen en zegt dat de keuken gesloten is. Gelukkig ging hij wel naar zijn collega om te overleggen en……we konden bestellen. Voor 85 euro een perfect drie gangen menu (voor drie personen) met een fles wijn. En in een leuke entourage. We hadden het niet beter kunnen treffen. Ik had een flink stuk kabeljauw, goed gegaard. Toch ook niet het goedkoopste gerecht. Toe kregen we een soort grand dessert. Het overnachten wordt ons nu wel lastig gemaakt, De meeste campings en veel restaurants hebben vandaag hun laatste werkdag.

30 sept. Koud vanmorgen maar wel zon. Een mooie rit naar Aubeterre sur Dronne, een van de mooiste dorpen in Frankrijk. Daar bezochten we de monolithe kerk van St.Jean. Indrukwekkend. Helemaal uitgehouwen in de rotsen. Uit 1100. We staan op een parkeerplaats (3979) voor een camping die pas na 30 sept gebruikt mag worden door campers. De camping is dan gesloten. Prima plek aan de rivier. Aan de andere kant van de weg een CP waar je het hele jaar mag staan.

01 okt. Lastige route vandaag naar Perigueux. We moesten een paar keer stoppen om af te stemmen. Op de cp ruimte genoeg. Ik was hier al eerder. Met de plu op de stad ingegaan. Een orthodoxe bruiloft in de kathedraal. We zijn een tijdje in de kathedraal blijven zitten maar tjonge wat duurt dat lang, ik ben weg gegaan en de andere twee zijn nog gebleven maar ook niet tot het eind.

En hoe leuk: Annie komt ook naar de CP. Zij is op de terug weg, heeft een 4 weken reis Spanje Portugal, samen met Marijke, gedaan met de NKC. Ze was erg enthousiast. De volgende dag weer afscheid genomen en wij hebben heerlijk geslenterd door het oude Perigueux. Wijntje op terras mag dan niet ontbreken.

3 okt. Mooier kon de dag niet zijn. Bourdeilles is een heerlijk dorp. Een gotische donjon en een renaissance kasteel naast elkaar. Wel grappig: de audio guide vertelde dat we naar de hal moesten lopen en wachten als die te vol is. Wij waren met zijn drieën en verder niemand! Overnachten op de mooie CP van Car Park.

Montignac. Een rit met problemen. Om negen uur gaan rijden om op tijd in Montignac te zijn. Op tijd is niet gelukt.File en TomTom geeft een alternatieve route die ik dan maar volg. Fout! Rijden we op een “0ne way road” kom ik opeens voor een bord “Route Barré”. Net te ver om op tijd rechts af te gaan. Gelukkig een kleine parkeerplaats waar we alle drie konden draaien. Maar toen zag Jolanda niet dat het een eenrichtingsweg was en dat ze nu meteen links had moeten gaan. Ik zag het ook te laat. Opstopping, achteruit en via een smal straatje (spiegels in) kwamen we op de goede weg. Eindelijk bij de camping bleek die gesloten. Op naar de camperplaats en vandaar (2,5 km lopen) naar de grotten van Lascaux. Werelberoemd, we hadden moeten reserveren. Na 1,5 uur konden we mee met de Franse tour. En dat hebben we geweten. Bij de gratie Gods kregen we een tablet mee met Nederlandse uitleg maar heel summier. En die Franse gids maar praten! We hebben het erg mooi gevonden. Je mocht niet fotograferen maar bij de uitgang was nog een overzichts ruimte. Zonder meer een bezoek waard, alhoewel je kijkt naar een replica. De originele grot wordt goed beschermd zodat de mooie kleuren niet aangetast worden.

We sluiten de dag af met een etentje aan de rivier. Canard erg lekker en slechts een klein toetje toe.

Marcillac-Saint-Quentin. Laatste dag voor Jolanda. Rustige camping opgezocht, lekker douchen, zwemmen en wijntje drinken. Zelf koken en bij 25 graden om half zeven nog buiten eten. Een mooie laatste dag.

06 okt. Vandaag heeft Jolanda afscheid van ons genomen. Het ging goed met ons 3-en. Bedankt Jolanda voor je positieve inbreng. Lia en ik probeerden op de fiets Sarlat te bereiken maar stuitten steeds op de drukke 706. Dus terug naar de camping en op ons gemak een plan gemaakt voor de komende dagen.

7 okt. Lia was nog nooit in Sarlat geweest en die stad moet je toch echt een keer bewonderen. De stad met de gele stenen en de zwarte daken van leisteen. Parkeerplaats vinden is moeilijk. De P die ons was aangewezen door de campingbaas heeft hoogte barrières. Je kan het proberen bij de parkeerplaats naast de CP. Ik begreep niet dat hier geen duidelijke verwijzingen waren naar parkeren. Uiteindelijk bij Le Clercq (72965) neer gezet.

Voor de overnachting naar Les Eyzies, helaas je mocht gaan staan maar ‘s morgens om 7 uur vertrekken. Dus door naar Le Bugue. Mooie CP (12899), je kan staan waar je wilt. Wij waren echter zo moe dat we gewoon zijn gaan staan en dat was prima.We wilden eigenlijk wel een dagje blijven op deze mooie CP maar ook daar moesten we weg vanwege een tentoonstelling. De politie klopte om half negen bij Lia aan de deur. En nu het slechte nieuws. Ik besloot mijn koelvloeistof nog weer na te kijken en ja hoor, weer helemaal leeg. Geen enkele aanleiding om te denken dat er iets niet in orde is. maar ik weet dat je zo niet verder kan rijden. Gevuld en toch nog naar La Roque gereden. Wilde ik graag nog een keer zien en ook Lia vond het een prachtige plek.

Vanmorgen in La Rogue nog lekker in de camper met een kop koffie, hoorde ik het blazen van ballons. In de ochtendjas naar buiten. Mooi gezicht de vertrekkende ballonvaarten.

Later naar Soulliac gereden, mooie rit op en neer langs de Dordogne. In het dorp eerst maar op zoek naar een bakker en omdat het zondag is, iets lekkers bij de koffie. ‘S middags een fietstochtje gemaakt en op zoek naar een fietspad langs de rivier. Niet gelukt. Om half vijf het dorp in voor een wijntje op een terras. Alles dicht! Dan maar bij de camper, ook gezellig. Soulliac is niet zo bijzonder. De architectuur van de kloosterkerk is mooi. Een Car Park cp voor de overnachting.

En toen was het afgelopen. We wilden graag naar de omgeving van Clermont Ferrand, onderweg checkte ik de koelvloeistof en weer tot op de bodem alles weg. In Ussel naar een CP gereden, een mooie trouwens van Car Park en van daar de SOS International gebeld. Volgende dag voor een diagnose naar een garage in Ussel en daar staat de camper nu in afwachting van de repatriering. Zal door de brandstofproblemen wel langer duren. In de camper van Lia naar huis gereden en overnacht in een hotel in Thiers en een hotel in Metz. Vanwege de brandstof crisis drie keer getankt. Op de N weg langs tien stations die dicht waren gereden. Op de snelweg meer succes.

En dan nu weer thuis afwachting van de komst van de camper. Die depannage auto’s hebben natuurlijk ook last van het te kort aan brandstof. Ik zal geduld moeten hebben. Bedankt voor de gezelligheid reismaatjes: Lia en Jolanda.

Over marianne

73 jaar. Ging graag samen met mijn man met de camper op stap. Vind het leuk om te fotograferen tijdens die reizen. Ben graag buiten voor nordiccen en fietsen. Ik lees en bridge graag. Daarnaast zit ik heel wat uurtjes achter de computer. vanaf mei 2020 ga ik helaas, ivm overlijden van mijn man, alleen op stap of met solo groepsreizen.
Dit bericht werd geplaatst in 2022 najaar Frankrijk. Bookmark de permalink .

5 reacties op Frankrijk najaar 2022

 1. Mooie plaatjes Marianne,

  Jammer dat je je reis voortijdig moest afbreken. Hoop dat er gauw een oplossing komt!

  Groeten,

  Jan en Agnes

 2. Lies van Klinken zegt:

  Je hebt ons wel heel mooi mee laten genieten van alle mooie foto,s.Maar vindt het wel heel sneu voor jou dat je weer je camper achter moet laten hopelijk komt het goed.Groetjes Lies van Klinken

 3. Ellen Stempher-Hellwig zegt:

  Wat jammer dat je eerder naar huis moest. Wij hebben dat ook eens gehad met de koelvloeistof. Het was zo erg dat we altijd 2 flessen bij ons hadden om bij te vullen. Bij een grote beurt ontdekten ze toen dat de radioteur stuk was. Nu zit er een nieuwe in en geen last meer gehad.
  Groetjes Ellen
  http://www.fritsellen.com

Reacties zijn gesloten.