Najaar in Italië, twee solo’s op reis

Op 10 september 2021 hebben Mieke en ik afgesproken bij de camping in Remagen. Mieke heb ik leren kennen tijdens mijn solo groepsreis naar Zuid Frankrijk in het voorjaar. Pratend over onze manier van camperen leek het ons dat we dat samen konden gaan proberen. Ieder in onze eigen camper en de afspraak dat we niet alles samen hoeven te doen. Vlak voor ik thuis wegging had mijn zoon nog walkietalkies voor me opgehaald en wat was ik daar blij mee. Is heel handig onderweg als je met zijn 2-en rijdt en nog gezellig ook. Je kan nog eens roepen naar elkaar als je wat bijzonders ziet. Onze reis begon met pech voor Mieke. Ik was al vroeg in Remagen en vroeg me al af waar Mieke bleef. Nou, die stond met pech bij het benzinestation niet ver van de camping. Pech hulp was al gebeld. Ik ben gaan fietsen richting het benzinestation maar kon het niet vinden. Wel een leuke fietstocht deels langs de Rijn en deels langs mooie lanen met prachtige huizen. We kwamen bijna tegelijk weer op de camping. Mieke een nieuwe accu rijker. Mijn pech was weer de koelkast, een gloed nieuwe maar ontdooit zonder dat ik weet waar dat door komt.

11 sept. Een reisdag naar de camperplaats in Kehl 6182. De reis ging in het begin niet zonder horten of stoten. Vijf keer heb ik Mieke gevraagd te stoppen. Er bonkte iets in de camper. Nadat de fiets was aangesjord, de badkamerdeur aangedrukt, de douchedeur met een doek klem gezet drong het eindelijk tot mij door dat het dakraampje nog op een kier stond. De cp in Kehl uitgezocht vanwege zijn ligging. Aan de overkant van de Rijn ligt Straatsburg. Een prima cp en druk! Blij dat we op tijd waren en plaats hadden. De cp liep snel vol. Kehl heeft een winkelstraat en een mooi wandelpad langs de Rijn, het centrum kon mij niet bekoren.

12 september. Op de fiets naar Straatburg via een mooie brug over de Rijn. Een perfecte dag en toch een andere sfeer op zondag. De kathedraal is indrukwekkend. We hebben echt genoten van deze bloemrijke stad met zijn mooie huizen. De stad lopend in en de fietsen geparkeerd. Maar waar? We waren echt even van slag, aan het begin van onze reis en de fietsen kwijt. Gelukkig konden we ons allebei bepaalde stukken van de route herinneren en vonden onze fietsen na drie kwartier weer terug. Daar hebben we goed van geleerd! In het vervolg de plaats vastzetten in een telefoon.

12 sept. En weer een stommiteit begaan. Bij het tanken net voor de Zwitserse grens alleen gekeken naar B7 en niet gezien dat ik de premium/dure pomp te pakken had. Maar ach schijnt wel een keer goed te zijn voor je motor. Bij de Zwitserse grens de linker rijbaan genomen voor een zwaar verkeer aangifte (>3,5 ton). Dit had ik ook online kunnen doen maar ik had de app:” Via App” niet helemaal goed begrepen. Je betaalt voor 10 dagen 39 euro. Die tien dagen zijn dan een jaar lang geldig. Elke dag dat je in het land bent (dus ook als je op de camping staat) vul je in op het formulier. Op de terugweg kan je zo de grens weer over. Na het regelen van de papieren nog een controle bij het weg rijden. Vraagt die man verbaasd of Mieke en ik samen rijden in ieder een eigen camper. Op mijn bevestigend antwoord zegt hij: “und so geht die Welt unter”!. Ja ja, hoe kort geleden kregen de Zwitserse vrouwen ook al weer kiesrecht? In 1971 door een referendum onder de mannelijke bevolking. En pas in 1990 was het in alle kantons ingevoerd. In Nederland was dat in 1919.

14 sept. Korte route vandaag. We hebben overnacht vlak voor de Gotthard tunnel op CP 98017. Toch een file van drie km maar de file voor de vrachtwagens was vele malen langer. De tunnel is 17 km lang en iedereen houdt zich keurig aan de 100 meter afstand. Zo’n mooie tunnel is de tolheffing van 39 euro toch dubbel waard. Ga ik ooit weer naar Italië dan vast weer via Zwitserland. Om 12 uur stonden we op een mooie camperplaats 53003 bij het Comomeer. Dit moet dan het mooiste meer van Italië zijn. Maar fietsen, vergeet het maar. Te drukke en gevaarlijke weg.

15 sept. Van Como naar Lasize aan het Gardameer via de tol, is een lelijke weg. Onze nieuwe tolbadges werken prima. Super ideaal om bij de tol zo door te kunnen rijden. We staan op eurocamping Pacengo waar nog redelijk ruim plek was, de camping is niet de mooiste maar wij vonden het prima. Ligt direct aan het meer. We hoorden later dat de meeste campings vol zaten. Het fietspad langs het meer richting Lasize was niet zo mooi als ik me van jaren terug kon herinneren. Nieuwe hotels sluiten het stuk voor hun gebouw af zodat je met de fiets over het strand moet. Lastig. Lasize is altijd druk. Om kwart voor vijf zaten we op een terras te genieten van ons eerste Italiaanse ijs van deze reis.

16 sept. Lekkere luierdag, gefietst naar Peschiera, dit stuk gaat wel goed, wat rondgekeken en bij het station info gevraagd over de trein naar Verona waar we de volgende dag heen gingen. Handige app: Trenitalia voor tijden en kaartjes. Na gigantische regenbuien en onweer straalde ons de volgende dag weer tegemoet. Op het Station in Verona kwamen we in gesprek met Lotte die alleen op reis was. Gezellig met elkaar opgetrokken en begonnen bij de Arena. Zonde van het geld en de tijd. Lange wachtrij en eenmaal binnen een teleurstelling. De arena werd klaar gemaakt voor een voorstelling, groot podium in het midden en echt omhoog durf ik toch niet. Verder zijn we gewoon gaan rond wandelen. Het is een mooie fijne stad. Gezellig gegeten in een niet toeristisch straatje. 9,5 km gelopen.

18 sept. 40 km heen en terug gefietst naar Sirmione. Op een prachtig plekje aan het meer de eigen boterhammen gegeten. Het grootste deel van dit traject fiets je rustig en mooi uitzicht.

mooi doorkijkje in Sirmione
toegangs poort tot Sirmione

19 sept. de tolweg naar Venetië genomen naar Camping Venezia in Mestre sitecode 23204. Een uitstekende camping en met de bus ben je in tien minuten in Venetië. En wonder boven wonder kom ik in gesprek met een echtpaar die net als ik geboekt hebben voor de NKC camperreis Baltische Staten.

Venetië. Ik kom er nu voor de derde keer en de stad blijft je bekoren. Het was erg warm, we waren er vroeg en de eerste uren het meest genoten. De vaporetto blijft een ideaal vervoermiddel. Van het station niet de boot door de Canal Grande genomen maar rechts om. Geeft een mooi uitzicht op de stad.

21 sept. Van Venetië naar de Po delta via de weg die parallel aan de kust loopt. De route was een grote tegenvaller. Je hoopt een mooie kustroute te rijden. We reden echter een slechte weg en weinig moois in de omgeving. De eerste camping 8389, wat een ramp. Een schreeuwerige beheerder, links het park op en de slagboom viel boven op de camper van Mieke. We wilden er weer af rijden en weer een schreeuwerige beheerder die naar ons toe kwam lopen. We moesten een uitrijkaartje kopen van 5 euro. Doorgereden naar Area Communale (5888) een camperplaats bij het haventje van Goro. Erg leuk plekje. In de zomer waarschijnlijk te warm daar. Gefietst in de Delta en ik ’s morgens vroeg gaan kijken bij de binnenkomende vissers. Allemaal schelpdieren. Fijne fietstocht gemaakt in het delta gebied.

23 sept. Laat gaan rijden omdat ik eerst naar de tandarts moest. Ravenna hebben we laten zitten. Neer gestreken bij CP Area delle Robinie (6322) Een goed uitgeruste camperplaats. Aan de kust want Mieke was toe aan een middag strand zitten, ik moest vanwege de antibiotica voor de kies een beetje uitkijken met de zon. De volgende dag gefietst naar Rimini over een mooi aangelegd fietspad. Aan weerszijde hotels. In Rimini namen we koffie op een terras toen mijn zwager (tandarts) belde. Hij begreep niet veel van mijn kiespijn verhaal en vroeg me drie keer voorover te buigen en te zeggen wat ik voelde. Zie je het voor je op het terras. Hij voorspelde dat ik de volgende dag vast minder pijn zou hebben. Ja ja. Rimini viel niet tegen. Via mooie gebouwen van het piazza Cavoer naar Castel Sismondo.

castel Sismondo

25 sept naar een enorm winkelcentrum geweest. Op de fiets zo’n 15 km. Mieke had iets nodig bij de Declaton en toen zijn we ook de grote shopping mall maar even ingegaan. Mieke kon scoren met kleding. Wel overal je QR code laten zien en overal mondkapje op. Ik heb er geen enkele moeite mee. 26 sept. Een rit van 130 km naar Arezzo. Na de rust van Goro en het strand konden we wel weer wat cultuur aan. Het is zondag en het leek wel of half Italië op de motor of op de fiets zat. Wat later op de dag ging het beter. Ontelbaar veel bochten gedraaid en beiden hadden we het naar onze zin op deze trip. Toch leuk dat je dit via de walkietalkie even door kan geven. We waren om twee uur op een gratis camperplaats maar hadden om 16.20 uur past rust. We waren goed en wel geïnstalleerd, de fiets eruit om naar Arezzo te fietsen toen een Duitser mij riep om hulp. Hij stond bij een bord wat wij helemaal niet gelezen hadden. Hij begreep niet wat er stond. Google Translate er bij gehaald en wat bleek: op de laatste maandag van de maand markt! Vanaf zeven uur zou er weggesleept worden. Dus weer rij klaar maken en vertrekken. Slechts een km verderop bleek een betaalde camperplaats 4034 op een parkeerplaats en daar stonden we prima. Stoeltjes richting een aardig uitzicht en een glaasje wijn. Arezzo kwam morgen wel. Om half zeven een gigantische onweersbui, we wisten niet hoe snel we alles binnen moesten krijgen en dus binnen eten. Bloedheet in de camper, het eten was lekker. Eten doen Mieke en ik elke avond samen. Daarna ieder naar eigen camper.

het uitzicht en je ziet hier al de donkere wolken maar de bui kwam van de andere kant

27 sept. Na het noodweer van gisteravond was het heerlijk om vroeg rond te lopen in Arezzo. Hele steile en smalle straatjes en geen ruimte voor terrasjes. Die vond je op de pleintjes of op het grote plein. We begonnen bij de kathedraal en daarna naar het park achter de kathedraal vanwaar je ook een mooi uitzicht hebt op de omgeving.

Na het rondlopen in deze mooie stad hebben we koffie gedronken op het Piazza Grande en uiteraard een super lekker roomachtig broodje erbij.

Met de roltrappen weer naar beneden naar de camperplaats. We willen naar de CP van Corona. Bij de afslag zegt mijn tomtom even later dat ik naar rechts moet. Maar Mieke rijdt links omhoog. Al snel erg steil en ik moet overgaan op handschakeling ipv automaat. Spannend en boven in het dorp begreep ik wel dat we fout zaten. Boven begreep niemand waar we heen wilden. Lastige situatie, een zo op het oog redelijke weg naar beneden gekozen. Komt gelukkig goed. Weer beneden, campercontact erbij genomen en even later staan we aan het meer van Trasimeno op een grote camping waarop nu slechts een handvol campers staan. Mooi hoor direct aan het meer.

meer van trasimeno

28 sept. Lekker fietsen vandaag langs het meer naar Castigliano del lage. We fietsten oa langs een verlaten militair terrein en bij de toegangspoort stond nog politie met geweer. Raar gezicht. Het dorp is mooi, heerlijk om op je gemak door te slenteren. Het is zo rustig.

Terug op de camping weet Mieke niet niet hoe snel ze in het water moet komen. Keuze uit het mooie zwembad of het meer. In het hoog seizoen zou je voor geen goud op deze camping willen staan en voor nu is het een geweldige plek. De camping blijft nog een dag open en die dag blijven we dan nog om te relaxen en weer energie op te doen.

06.45 meer van Trasimeno

30 sept. Een prachtige route gereden via de SS71 richting Orvieto. Wel jammer dat je als je alleen rijdt niet makkelijk kan stoppen om een foto te maken. Ik heb dan ook besloten om me daar en route niet druk over te maken. En route heb je je handen vol aan het stuurwerk. Orvieto heeft een camperplaats 88955 aan de voet van het dorp, mooi aangelegd en zelfs een douche maar het contrast met de mooie route kon niet groter zijn. Nauwelijks schaduw, erg warm 30 graden en……..om het kwartier komt de TGV voorbij. Voor mij was het echt mijzelf toespreken om niet gillend gek te worden van die herrie want ik wilde erg graag de volgende dag naar het stadje. Gelukkig rijdt die trein niet tussen 23.00 uur en 06.00 uur.

31 sept. Vanaf de CP loop je zo naar de funicolare die je snel naar Orvieto brengt. En de stad is het verblijf op de CP meer dan waard. Een prachtige ochtend, lekker vroeg boven dus niet zo warm, heerlijk rustig en een pianist op het plein voor de kathedraal, terrasje met heerlijke koffie. Prachtig. De kathedraal is mooi en er valt veel te bekijken.

Het heeft veel voordelen om zo vroeg op stap te zijn. Temperatuur nog aangenaam en genoeg energie om de stad op je gemak door te wandelen.

Nog dezelfde dag rijden we verder en vervolgen we de mooie SS71 richting Bolsena. Vanaf deze weg heb je een fenomenaal uitzicht op Orvieto en zie je pas goed hoe hoog het stadje gebouwd is. Mijn handen jeukten om mijn telefoon te pakken en een foto te maken maar het was te druk om mij heen met motor rijders. Het is vrijdag en dat betekent drukte op de camperplaats 5310, de Italianen gaan er graag op uit in het weekend. We komen hier geen Nederlanders tegen. Af en toe een Duitser. De CP ligt bij het meer en naast een rumoerig restaurant. Zaterdag fietsen we naar het dorp. Hoe het precies zit weet ik niet maar er lijkt een laag deel en een hoger deel. Het hoger gelegen gedeelte van Bolsano is een onverwacht gevonden pareltje. Boven ligt het Castello Rocca Monaldeschi.

Over het mysterie van Bolsano moet je maar op wikipedia lezen. Te lang verhaal voor het blog.

3 okt. Op tijd vertrokken en we rijden weer een prachtige route. De SR2 naar Siena. Het gewas was al van de velden en de verschillende aardekleuren waren prachtig. Echt genoten van de route. De camperplaatsen die we vonden in campercontact vonden we niet prettig om heen te gaan, we kozen voor Camping Collaverde. Van deze camping kan je met de bus vrij snel naar Siena. Sommige chauffeurs rijden als een dolle, het is echt: grijp de leuning! De camping heeft een mooi zwembad en ik besloot ook maar eens te gaan zwemmen, goed en wel in het water moest ik er weer uit. Badmuts verplicht en ja nu ik toch in het water was wilde ik er ook langer in dus badmuts gekocht, vuurrood en klein. Deze foto zal ik jullie besparen.

4 oct. Siena. Ik ben er al eens geweest en verheug me om het Piazza del Campo weer te zien en daar dan een ijsje te eten.

Na het plein lopen we niet direct naar de dicht bijgelegen kathedraal maar lopen we eerst door een rustig deel van de stad omhoog naar convention drie Seivi de Maria. Gesloten maar een verrassend uitzicht vanaf de trappen.

En dan op naar de kathedraal. Mondkapje voor, temperatuur wordt gemeten en waarschuwingen om de 1,5 aan te houden. In Nederland waren op dit moment alle regels los gelaten. Wij hadden geluk bij de kathedraal, normaal wordt een groot gedeelte van de schitterende vloer beschermd door kleden maar vier weken per jaar worden ze weg gehaald en komen er touwen omheen. De vloer is ook ongelooflijk mooi. Zo’n indrukwekkende kathedraal voor de tweede keer zien is geen enkel probleem. Het extra kaartje voor de crypte was zijn geld ook dik waard. Prachtige fresco’s.

We blijven op de camping vandaag en ’s avonds uitgegaan. In een kleine gerenoveerde kerk werd een concert gegeven. Italian opera in het auditorium La Lizza. Mooie zang van een mezzosopraan. Daar was ik wel blij mee want alleen sopraan kunnen mijn oren niet aan. Het was een klein beetje jammer dat er slechts een zangeres was. Wij dachten drie. Maar goed het was erg leuk om in Siena naar zoiets toe te gaan.

6 okt. Een stress volle ochtend en een hilarische middag, Mijn gas was bijna op en dankzij de app “myLPG.eu” was het dichtstbijzijnde LPG station gauw gevonden. Maar toen. Het dak was te laag. Heel voorzichtig dichterbij. Een uiterst vriendelijke pompbediende kwam helpen. Gelukkig was er manoeuvreer ruimte genoeg zodat ik achteruit weer weg kon. Verderop dacht Mieke een parkeerplaats van een winkel op te rijden echter een barrière en daar stonden we dan met twee campers in een smalle doodlopende straat. De enige mogelijkheid om weg te komen was achteruit de uitgang van de parkeerplaats te gebruiken. Daar waar de auto’s eruit willen. Mieke is dan net een ijs konijn. Eerst zij en daarna hielp ze mij. En we konden weer verder naar San Gimignano. De Gemeente heeft een prima parkeerplaats met naastliggende cp 133 aangelegd. Gratis busvervoer naar de stad. Op plek eerst proberen of mijn gas het doet. Niet dus. Jonkeren en Vos bellen. Begint Arno meteen te zeuren dat LPG funest is voor campers. Via what’s app video met hun monteur Eddy gesproken en die zag meteen de knop die ik nog moest indrukken. En ja het werkte. Dat was onze ochtend. Met een service bus van de P plaats naar San Gimignano. Rustig gekuierd en…..een ijsje gegeten want het verhaal gaat dat ze hier werelds beste ijs hebben. En toen, wachten op de bus om terug te gaan en die bus komt tien minuten te vroeg. Toch maar instappen en hier begint het hilarische. Rijdt die bus toch door de poort het smalle straatje in waar alle toeristen lopen. We wisten niet wat ons overkwam . Een Italiaanse dame en Mieke schoten onbedaarlijk in de lach toen we na tien minuten weer bij het opstap punt waren. Lachen als bakvissen die twee en iedereen deed mee! Weer bij de camper horen we iets verderop een man zingen en gitaar spelen . Klinkt leuk.

san Gimignano, de stad met de vele torentjes

7 okt. Vandaag is het opeens herfst. 14 graden! De rit naar de camping ( il pogetto) bij Florence was enerverend. Heel veel bochten en smalle wegen. Bij tegenliggers voorzichtig zoveel mogelijk rechts en bijna stil staan. Onderweg de hoognodige boodschappen gedaan. Morgen naar Florence. we hebben onderweg last van het feit dat onze tomtoms niet dezelfde route aangeven. Komt waarschijnlijk omdat ik een speciale tomtom heb voor campers.

8 okt. De hele dag naar Florence met de bus van negen uur . Tien uur aankomst .De route van de bus is best mooi. Begonnen met de mooie basiliek Santa Maria Novella vooral bekend om zijn fresco’s. Vervolgens naar de Dom en zwerven door de straatjes. Dan naar de ponte vecchio en het palazzo pitti. We waren klaar, zoveel indrukken, om vijf uur terug naar de camping. Veel kon ik me nog herinneren van 20 jaar terug. Dus Uffizi waar we toen echt heen wilden nu niet gedaan.

9 okt. Vandaag 250 km gereden. We willen richting Lago Maggiore. Het is daar mooi weer en we zijn verzadigd door alle indrukken. Hopen daar op rust en fietsen. Tussenstop in Colorno op een grote parkeerplaats 21420 aan een drukke weg, het moet maar een keer, voor een nacht wel te doen. Het stadje is verrassend, groot kasteel met mooie tuin. Er was een soort huisvlijt markt. Gezellig.

Verder naar het Lago Maggiore. We hebben met zorg een camperplaats 97107 uitgezocht waar we een paar dagen kunnen vertoeven. Bij aankomst CP vol. Maar een vriendelijke beheerder verwijst ons naar een parkeerplaats waar je helemaal niet slecht staat en komt ons in de loop van de middag ophalen wanneer er twee plekken vrij zijn. Het is zondag en veel Italianen vertrekken dan na twee uur. We zijn 400 meter van het Lago Maggiore. Eenmaal op plek op deze prima CP een wandeling gemaakt langs het meer van 2 km. Om in het dorp beneden te komen volg je een goed aangelegd fietspad. Daar heb ik de volgende dag vroeg gebruik van gemaakt. Beneden een fijn terras aan het water en de koffie smaakt bijna overal lekker maar hier speciaal. Fijn over het meer kijken, rustig je koffie drinken en mooi weer. Prima. O ja ik drink af en toe: Macchiato, je zou kunnen zeggen een espresso cappuccino. Koud vanmorgen en vannacht een extra fleeze over mijn zomer dekbed gedaan. Maar stralend weer! ’s Middags samen een fietstochtje gemaakt naar het kasteel Rocco di Angers. Terug in Ranco op terras . Ik vond dat Mieke daar toch ook even moest zitten met een cappuccino.

Ritje van 200 km naar Gurtnellen cp 92246. Vanmorgen even dat fijne gevoel van : hé lekker weer naar huis en dan meteen de realisatie.Thuis? Korte wandeling gemaakt vanaf de camperplaats. Lopen langs zes huizen met kabouters in de tuin en ze hebben allemaal van die gezellige gezichtjes. de volgende ochtend vroeg vond ik via een brug een mooi wandelpad langs de rivier.

13 oct. Vandaag gaan we Italië verlaten. De thuisreis ging voorspoedig. Het eerste stuk snelweg was erg mooi. Zon op de besneeuwde bergen. Via Gurtnellen, Kehl, Lahnstein (winkelen in Koblenz). Vanuit Koblenz zijn we apart naar huis gereden. Ik om 8 uur vertrokken. We hebben een mooie reis gehad en we waren trots op onszelf dat het allemaal zo goed verlopen is. We kenden elkaar niet goed en durfden de reis toch aan. Blij dat ik dat gedaan heb. Mieke bedankt voor je gezelschap. Het was gezellig en wat hebben we veel gedaan. Een ding: ik rijd toch liever 100 haha.

Over marianne

73 jaar. Ging graag samen met mijn man met de camper op stap. Vind het leuk om te fotograferen tijdens die reizen. Ben graag buiten voor nordiccen en fietsen. Ik lees en bridge graag. Daarnaast zit ik heel wat uurtjes achter de computer. vanaf mei 2020 ga ik helaas, ivm overlijden van mijn man, alleen op stap of met solo groepsreizen.
Dit bericht werd geplaatst in 2021 najaar Italië en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Najaar in Italië, twee solo’s op reis

  1. j.r.van Stapele zegt:

    Mooi om het zo achter elkaar te lezen. Een mooie reis. Gr Joke Verstuurd vanaf mijn iPhone

    >

Reacties zijn gesloten.