overnachtingen

Overnachtingen
Kaltenkirchen de 0
Ribe storkesen 21
Ulfborg Denemarken 7
Kvissel 15
Holmkollen
Notodden 15
Rjukan
Parkeerplaats aan mosvattendam
Kviseseid
Hoggaslusen bij Lunde 2×20
Langesund
Froland 15
Dolemo 15
Flateland camping
Flateland camping 40
Hornnes camping 22
Lindesnes cp vuurtoren 10
Feda haventje in mooi dorp
Eigersund parkeerplaats met zeezicht
Camping Ølberg 25
Tau in de haven 2 x 15 = 30
Erfjord gratis
Rørdal 16,50
Rosendal 25
Camping Ringø Gard Camping 20
Lothe camping 2 x 20
Årland gratis
Bergen Slettebak 15
Ulvik gratis
Haugastøl langs de weg 7
Dagali picknick plaats langs de weg
Lunde 2 x 20
Hirtshals 15
Kaltenkirchen
Totaal 38 nachten 624 wordt 661:38= 17,40 per nacht gemiddeld
img_8862
Geplaatst in 2018 Noorwegen overnachtingen | Tags:

Zuid Noorwegen

30 juni 2018 om half twee vertrokken en overnacht in het ons wel bekende Kaltenkirchen. De volgende dag gereden naar de Camperplaats Storkesøen Ribe. Leuke fietstocht gemaakt langs de kust. Bijzonder om te zien was het pad door het wad, aangegeven door bomen.

img_8119

De fietstocht eindigde in het mooie oude Ribe op 4 km afstand van de cp.

IMG_3574

2 juli gereden naar Esbjerg en een kijkje genomen in de haven. Verder gereden langs de kust en gestop bij vier enorme beelden van mensen die over zee uitkeken.

IMG_7981

Voorbij Esbjerg zie je langs de kustweg prachtige huizen, smullen voor ons want wij houden van die strakke Deense architectuur. Gereden over de landtong die begint bij Nymindenkap. Wij dachten aan twee kanten water te zien maar dat klopt niet. Je rijdt door een duingebied met veel vakantiehuizen, niet zo interessant. Overnacht op een super stille cp in Ulfborg na eerst nog een strandwandeling te hebben gemaakt op een prachtig strand. Aan weerskanten mooi!

3 juli naar Kvissel dicht bij Frederikshavn waar we de volgende dag de boot naar Oslo nemen. Onderweg een bezoek gebracht aan het Voergaard Slot een renaissance kasteel.

fullsizeoutput_620

Bezoek alleen mogelijk met een  begeleide rondleiding. In het Deens omdat er twee Deense gasten waren. Er was ook een Duitse familie en de gids sprak ook Duits maar de uitleg alleen in het Deens. Voor de derde keer een super overtocht met strakblauwe lucht dus de hele vaart van tien uur buiten gezeten. We moesten wel de schaduw opzoek zo heet was de zon. We kwamen aan om half zeven in Oslo waar het nog 28 graden was en zijn doorgereden naar Holmskollen voor een overnachting. Om negen uur toen het iets koeler was een wandelingetje gemaakt rond het meertje dat aan de overkant ligt. Je kan er ook zwemmen.

We hebben besloten met deze hitte niet Oslo in te gaan en morgen rijden we naar Rjukan.

Prima overnachting gehad, lekker rustig. Kijkje genomen bij de skischans van Holmkollen.

IMG_7999.JPG

Destijds aangelegd voor de Olympische spelen. Wat ziet dat er enorm uit als je ervoor staat. Zo hoog maar ook veel smaller als gedacht. Je mag deze skischans op, je moet wel veel trappen willen lopen.

Rjukan hebben we niet gehaald die dag. Heel optimistisch dachten we nog wel even een mooi weggetje langs een fjord te kunnen meenemen (langs Gulstrud). We waren even vergeten hoeveel tijd dat kost in Noorwegen. Overigens ook geen aanrader. Zo kwamen we weer in Notodden uit. En daar staat een kraam met overheerlijk Thais eten! Mocht je er ooit komen, bestel nummer 20! Bloedheet in Notodden.

6 juli Vorig jaar waren we ook in Notodden en zijn toen op de fiets naar de staafkerk van Heddal gegaan. Een van de mooiste in Noorwegen. Nu toch weer even gestopt en omdat de kerk zo mooi is weer een foto.

fullsizeoutput_5ec

Daarna via de E134 en dan doorrijden tot Sauland en daar de 12 nemen over Tuddal. Aan het eind een prachtig uitzicht op de Gaustatoppen.

fullsizeoutput_5ef.jpeg

Wandeling naar de toppen is de nummer 1 van Noorwegen.

Overnacht op de cp van Rjukan om de volgende dag naar de toeristeninfo te gaan voor inlichtingen. Helaas de kelders van de fabriek waren gesloten, er was met de renovatie asbest gevonden.

IMG_8031

Boven zit het Industrial Workers museum (een overzicht vanaf 1900) en krijg je ook informatie over de rol van het zwaar water in de oorlog. (Is verfilmd: The Heavy water war). Op de cp geen voorzieningen maar die vind je 4 km verderop. Zie Campercontact

Nog even leuk om te vertellen. Rjukan ligt 6 maanden per jaar in de schaduw. Nu zijn er op de helling gigantische spiegelwanden gezet die draaibaar zijn en het zonlicht weerkaatsen naar het grote plein in het dorp en zo, als er zon is, dan ook zon op het plein.

Na ons bezoek aan het museum vinden we verderop een mooie plek ( CC 27532) op 930 meter hoogte. Het was erg warm en het besluit om op dit plekje aan het Møsvatnet te blijven was gauw genomen. Volop zon maar lekkere temperatuur vanwege een verkoelende wind van het meer. Een middagje bijkomen.

Ons mooie plekje bij de Møsvassdammen verlaten. Bij deze dam staat een bord over het culturele industrieele erfgoed van deze streek.

img_8185

8 juli. We willen naar Dalen vandaag en rijden een mooie weg naar Amos. Oa door Rauland. Je denkt een dorp te zien maar het zijn allemaal vakantiehuisjes denk ik.

Precies op tijd een geweldig plekje om koffie te drinken. Koffie drinken betekent ook op ons gemak genieten van het uitzicht, even een boekje pakken, even niets doen.

img_8188

Dan maken we door de E134 en de 45 te nemen een korte omweg om te kijken bij het kerkje in Eidsborg.

IMG_8074

In Dalen naar de aanlegsteiger voor de Telemark boten gereden waar we misschien konden blijven maar het was er bloedheet en totaal geen schaduw. Gauw verder. Te laat een lunchplek gevonden aan de weg richting Vrådal. Prima plek onder de naaldbomen en er zeker twee uur gebleven. Schaduw is kostbaar bij deze hitte. Vandaag weer 30 graden. De cp van genoemde plaats was nog heter dan in Dalen en dus weer door gereden, naar Kviteseid. Mooi gedoog plekje aan het meer en schaduw van een berkenboom. Al met al nog niets gezien van het Telemark kanaal. De weg die we reden loopt veel hoger en op dit stuk geen weg langs het kanaal. We hebben weer heel wat haarspeldbochten gereden vandaag.

Herfst op 9 juli

img_8222

De weg van Kviseseid naar de Hogga sluizen bij Lunde, je hebt er je handen vol aan. Het is 45 km vol bochten, op en en neer, en vooral smal erg smal. Er zijn wel passeervakken maar je komt natuurlijk net een camper tegen als dat vak er niet is en naast de weg een helling. Dan steeds kijken in de rechter spiegel of je nog een millimeter naar rechts kan, uiteindeljk linker spiegel inklappen en heel langzaam passeren. gelukkig zijn de wegen niet al te druk en gebeurt het niet zo vaak. Best inspannend rijden.

En het leek wel herfst onderweg. Het is hier zo lang erg warm en droog geweest dat de bomen hun blad al verliezen en verkleuren. Vooral de berken. We stoppen bij de Hoggasluser Bobilcamp aan het Telemark kanaal. En opeens regen!

Maar om 22.00 uur weer de zon.

img_8237

10-07-18 Het is een heerlijk plekje bij de Hoggasluser, een extra dag gebleven. Gelopen en gefietst en bootjes gekeken. De mensen in de kano’s tillen de boot uit het water en brengen ze voorbij de sluis. Dat lukt natuurlijk niet met de toeristenboten. Die gaan door de smalle sluis. Bij de sluis hangt een timetable zodat je weet wanneer de boten komen. Ook handig om te bepalen op welke tijd je het beste in Vrangfoss kan gaan kijken.

IMG_8113

12-07 ons heerlijk plekje weer verlaten om naar de Vrangfoss sluizen te rijden. Toch wel de meest spectaculaire sluizen. Vijf keer in de sluis voor de boot weer verder kan gaan.

img_8358

Al met al waren we er drie uur zoet met kijken, rondlopen en lunchen. Het Telemarken kanaal is nog niet zo makkelijk te ontdekken. De sluizen verbinden eigenlijk een aantal meren. Het is dus niet zo dat je langs het kanaal kunt rijden. Verder gereden en overnacht in Langesund.

Een leuke plaats, in de zomer elke avond een openlucht concert, dat was nog niet zo’n probleem want dat stopt om half twaalf maar daarna gingen feestvierders op de boten door tot half vier!

img_8368

13-07 Met een temperatuur van 20 graden om half acht wakker. Na ontbijt door het plaatsje gekuierd en weer verder gereden naar Kragerø.

Zeer toeristisch en met 28 graden en veel volk voor ons niet aantrekkelijk. Later op de dag komen we in Froland, het rommelt in de lucht en het begint te regenen. De temperatuur klapt naar beneden en met 18 graden staan we nu op een super natuurpark in the middle of nowhere. Heerlijk! Koel en stil.

14-07 op bezoek bij kennissen die Nederland hebben verlaten en nu in Noorwegen, Mykland, wonen. De Noorse Overheid stimuleert mensen te komen wonen in de kleine dorpen. Maar je moet het maar willen, ver overal vandaan, in de winter moeilijk en het leven is duur. Daar staat tegenover: wonen in een mooie natuur, veel ruimte, gezonde lucht en stilte. De rit erheen is mooi. Mooie boerderijen.

img_8411

Overnacht op camping in Dølemo

15-07. De 41 verder gereden, weer naar Dalen. Mooie weg, vooral de laatste 10 km. Steile wanden rijzen op uit het meer. Jammer genoeg veel sparren die je het uitzicht belemmeren. Hotel Dalen, wereldberoemd in Noorwegen. Het hotel ligt prachtig. Aan de achterzijde een mooie tuin met heerlijk uitzicht. Binnen moet je even gaan kijken. Ziet er nog helemaal uit als in de oude tijd. Bijna feodaal.

In Dalen via de 45 doorgestoken naar weg 9:  het Setesdal. Overnacht op de Flatelandcamping waar we een mooi plekje aan de rivier hadden onder de sparrenbomen. Deed ons sterk denken aan Canada. Zondag rustdag op de camping. Nou ja, de was gedaan.

16 juli. We gaan eerst een kijkje nemen bij de Rygnestadtunet. Een boerderij tot 1917 in gebruik en alle gebouwen op hun oorspronkelijke plek. De boerderij werd opgericht rond 1590. Een van de meest bijzondere openluchtmusea van Noorwegen, we kwamen er later nog meer tegen. Deze ligt heel rustig en mooi.

Verder naar beneden via Valle. Valle ligt onder een granietwand, een el dorado voor rotsklimmers. We nemen een kijkje bij de Setesdal huisvlijt winkel. Prachtige dingen. Mooie dekens en mooie truien.

Verder door het dal langs de zilversmeden en glasblazers. Allemaal mooie spullen maar duur. We informeren bij de mineraalmijnen maar besluiten niet naar binnen te gaan omdat het een museum blijkt te zijn en geen mijn. De camperplaats die ligt bij dat mineralen museum (eigenlijk een pretpark) bevalt ons niet, we rijden een stukje terug naar de camping in Hornnes. Het is drie uur en weer bloedheet (30 graden). De warmte speelt ons parten en we genieten op deze schaduwrijke camping van een lekker plekje onder de bomen met uitzicht op het fjord. Weldadig.

17 juli Onderweg zien we een bosbrand op de helling. Volgens ons net ontstaan. Veel mensen blijven kijken, niets voor ons. Mooi doorrijden. We rijden het Setesdal uit en zoeken dan bij Kristiansand de afslag naar de Noorzeekustweg. Het stuk naar Mandal is wonderschoon. Kleine eilandjes in het fjord. Kiekjes maken lukt niet, de weg is smal en stoppen kan echt niet.

In Mandal lopen we even rond en aan het eind van de haven kopen we verse vis in een mooie viswinkel. We hebben genoten van het eten ‘s avonds. Zalm met gebakken morene aardappeltjes. De vis en de aardappeltjes waren subliem.

img_8461

Na Mandal verder gereden naar de Lindenes vuurtoren. Hier overnacht op een stoffige cp, maar de  plek is echt geweldig. En het mooist in het avondlicht.

fullsizeoutput_5fc

’s Avonds na sluitingstijd mag je gratis naar de vuurtoren.

fullsizeoutput_5ff.jpeg

Verder langs de kustweg. We hebben moeite om de juiste weg te vinden en komen tot 2 keer toe op een gravelweg uit en daar hebben we geen zin in. Dan maar de 43 genomen en dat is ook een mooie weg. We overnachten in Feda, een geweldig mooi dorp, we staan in het haventje met mooi uitzicht op het fjord.

img_8494

Op het kerkhof bij de kerk veel oorlogsgraven. De kerkdeur staat open.

19 juli We blijven de kustweg nr 44 volgen. We rijden nu in rotsgebied. Veel bochtjes draaien en af en toe wel erg smal. Twee keer achteruit moeten rijden om een andere camper te laten passeren.

fullsizeoutput_601

Op bovenstaande foto uitzicht op de smalle weg langs het fjord en ook hier goed te zien hoe zwaar de natuur het heeft met de aanhoudende warmte. Onder de rots rechts ligt Helleren.

IMG_8504

Het uitzicht wordt steeds mooier. We nemen de tijd en stoppen waar dat kan.

IMG_8365

Overnachten op een Rasteplass (parkeerplaats) bij Egersund. Mooi plekje om te overnachten.

IMG_8509.jpg

20 juli. In Egersund even rond gekeken. Bij terugkomst bij de camper zien we dat we een bekeuring hebben gekregen op de te betalen parkeerplaats.We hadden met de camper twee plekken in gebruik en dat mag niet.

De weg geeft nu geen enkel probleem meer. De hoge rotsen worden steeds lager en even later rijden we door een een heel licht glooiend gebied. Het meest vruchtbare gebied van Noorwegen. Leuk om even te kijken bij de vuurtoren van Brusand. Je kan hier een wandeling maken langs de kust.

img_8521

Het lichthuis is geïntegreerd met het woonhuis. We rijden nu door weidegebieden, zien veel koeien. Een totaal ander landschap.

Overnachten op de strandcamping Ølberg. Een wereld van verschil met onze andere overnachtingsplekken. Ligt mooi voor strandliefhebbers maar niet voor ons. Als we dan toch op een dure camping gaan staan wil ik ook goed sanitair en dat was onder de maat.

De kustweg is klaar, onder Stavanger door nemen we nu de 13, de weg naar het Lysefjord (preikestolen). Op de ferry van Lauvvik naar Oanes kunnen we het fjord inkijken. Meteen na de overtocht ligt een mooie parkeerplaats waar je prima kan overnachten. Wij lunchen daar en rijden verder naar Tau. Een camperplaats in de haven met maar een paar plekjes. Plek vol maar het lukt ons met behulp van vriendelijke Nederlanders toch de camper kwijt te raken. Zij vertelden ons ook dat er een foodfestival in Stavanger is. Dus snel de fietsen pakken en naar de ferryhaven (7 min) . De boot gaat om de drie kwartier. Enorm druk in het havengebied. Overal food kraampjes. Dure hapjes!

Wij lopen even wat verder naar de oude volksbuurt met zijn hagelwitte huisjes. Mooie, goed gerenoveerde wijk, een aanrader.

img_8535

Tau is een prima vertrekpunt om Stavanger te bezoeken. De ferry doet er drie kwartier over en kost voor senioren 30 kronen enkele reis.

Zondag, rustdag, we blijven nog een nachtje in Tau. En gaan opnieuw naar Stavanger. Bezoeken het blikjesmuseum, voor de sardines. En fietsen naar de ØvreHolmegate met zijn gekleurde panden. Stavanger is de moeite van een bezoek waard, aardige stad en toen wij er waren lag er geen cruise schip in de haven. Dan is de stad wel leuker denk ik.

 

img_8566

23 juli stukje terugrijden naar Solbakk voor prehistorische rotstekeningen.

Dan de 13 volgen of wel de Ryfylke veien tot Erfjord. Een mooie prima te rijden weg met veel bochten, stijgen en dalen. Er zit een nauw stuk tussen. In Erfjord een fijne plek waar we om half drie stoppen en blijven voor de nacht. Zonder campercontact hadden we dit plekje nooit gevonden en of de bewoners naast deze plek blij zijn met de campers?

IMG_4474

24 juli Rørdal Leuke dag vandaag, bewolkt en 22 graden. Mooie uitzichten

IMG_8583.jpg

en een erg leuk bezoek aan Kolbeinstveit museum.

Vanaf de parkeerplaats loopt een voetpad langs de oude boerderij en de watermolen

img_8600

en dan verder naar de nieuwe boerderij uit 1860. De jongeman die ons rond leidde wist zoveel te vertellen. Leuke anekdotes uit vroege tijden.

img_8597

De champignonvorm van de palen van het voorraad gebouw (ook gebruikt om te slapen) is om ratten en muizen tegen te houden.

img_8598.jpg

Bovenstaande schuur was destijds revolutionair. Onderin het vee en boven in het hooi. Kon door een luik naar beneden worden gegooid.

Verder naar Rørdal voor het staafkerkje, van buiten niet zo bijzonder en van binnen een juweeltje. Donker binnen, slecht om foto’s te maken.

Rørdal beviel ons wel, leuke camping en daar overnacht.

25 juli De volgende ochtend duiken we meteen een 11 km lange tunnel in, gelukkig goed verlicht want onze linker koplamp is kapot. De weg naar Odda moet erg mooi zijn, helaas minder goed zicht maar ook dat heeft iets. We komen langs een waterval in Skare. Veel drukte en weinig parkeerplaats, een onveilige situatie.

IMG_8317

In Odda een garage opgezocht en meteen vriendelijk geholpen. In Odda verlaten we de 13 en nemen we 551 naar het schiereiland.

Ook hier een prachtige waterval, een grote sluier.

fullsizeoutput_607.jpeg

In Rosendal overnachten we op de dure camperplaats maar de cp ligt wel mooi. Om 20.00 vaart een cruiseboot van TUI de haven binnen. Tot 02.00 partytime en je hoort alleen dat akelige boem boem van de bassen. Niet iedereen hoor, mijn man sliep heerlijk.

IMG_8337

26 juli Ringøy

Rosendal heeft een heus kasteel, nou ja wij zouden het een landhuis noemen. Vroeg in de ochtend wandelen we er naar toe en genieten van de frisse ochtendlucht en de prachtige tuinen.

IMG_8659

Verder het eiland rond via de 48 en de ferry van Utåker naar Skånevik en komen zo weer op de 13 onder Odda uit. Het schiereiland heeft zeer gevarieerde natuur.

De weg van Odda rijden we opnieuw en nu met mooi weer. Nu kunnen we wel de gletsjers zien liggen. Lange tocht vandaag. We overnachten op camping Ringøy.  Ligt voor de Hardangerbrua.

27 juli. Voor vandaag stond de rit naar Bergen op het programma maar het wordt vandaag en morgen 32 graden en dan wil je niet in een stad zijn. Dus rijden we een paar km terug om de ferry van Kingsarvik naar Utne te nemen en om half elf neer te strijken op de mooi gelegen Lothe camping. Links de camperplaats en rechts een openbare plaats met gras en een strandje.

img_8701

28 juli warm en stormachtig. We blijven op plek. Min of meer tegen onze zin. Morgen lekker weer verder. Maak nog wel een wandelingetje vanaf de camperplaats omhoog, als maar rechts aan houden en je komt weer uit op de rustige weg. Net leuk om te doen.

29 juli De hele nacht regen en bij opstaan weer zon. Leuke bijkomstigheid van de regen waren de watervallen aan de overkant. Gisteren niet een en na de regen wel zes. Ik kan het wel blijven schrijven maar ook deze weg is weer erg mooi. Bij Jondal willen we de weg naar de gletsjer nemen (Fv105)maar dom dom dom, eenmaal op weg zien we dat we te weinig diesel hebben. Ik vond het niet zo erg want de weg erheen is wel erg smal. Toch rijdt de bus ook naar boven. We nemen bij Jonland de ferry richting Bergen .

IMG_8368

Onderweg kijken en lopen we een tijdje rond bij de waterval van Nordheimsund.

img_8743

Het aardige van deze waterval is dat je er achter langs kan lopen. Plek voor vannacht is een gedoogplek in het haventje van Årland: een super plekje. Niet ver van Bergen.

30 juli. We hoeven niet ver te rijden naar de bobilparkering Slettenbak en de tram voor de deur! Ideaal voor een bezoek aan de stad. Maar wat een drukte in de stad. Er liggen 4 grote cruise schepen in de haven, elk goed voor 2000 passagiers. Het oude gedeelte van de stad is eigenlijk een replica.

img_8793

De houten buurt is afgebrand en weer opgebouwd in 1950. Dat wetende maakt het minder leuk. Dan al die groepen, de straatjes zijn nauw en zelfs als jij helemaal rechts tegen de muur loopt, lopen ze het liefst door je heen. Ook hier veel Japanners. Alle grote mooie steden lijken last te hebben van teveel toeristen.

31 juli. Regen vandaag bij het opstaan en het bleef de hele dag regenen. Wij zoeken weg no 7 weer op en dat valt niet mee vanaf onze cp Slettenbak. Voor een stuk rijden wij dezelfde weg die wij reden naar Bergen. Bij Årland stoppen we op de plek waar we overnacht hebben en kopen bij de Spar een lekker gegrild kippetje en hebben we een heerlijke lunch.

IMG_4272

We krijgen op deze dag enorm veel regen over ons heen, bij gebrek aan een goede camperplek aan de 7 tot de brug Hardanger, besluiten we door te rijden naar Ulvik. Een plaats aan het fjord en prachtig gelegen. Bij Grandvin richting Voss en dan rechts de 572 naar Ulvik. Een aanrader! En Ulvik ligt meer dan prachtig.

De regen klettert op ons dank en de grijze luchten boven het fjord geven iets mystieks. Overnachten op een parkeerplek naast een Spaanse camper en een touringbus. De volgende ochtend weer zon.

IMG_8827

01-08 Na rond kuieren in het zo mooi gelegen Ulvik en het kerkje te hebben bekeken rijden we langs het fjord naar de Hardangerbrua. Vanuit deze richting heb je een schitterd zicht op de brug. Vlak na het stukje tunnel ligt een parkeerplaats en vandaar kan je lopen naar de voet van de brug. Hadden we vorig jaar al gedaan maar ik wilde nog een keer. Ben echt geïmponeerd door die schitterende hangbrug van 1380 meter lang.

IMG_8443

Verder naar Eidfjord, wat ziet het er daar anders uit als er niet zo’n gigantisch cruiseschip in de haven ligt.

Volgende stop is bij de Vøringsfoss . Vroeger viel daar veel meer water naar beneden. Nu ligt er boven een stuwmeer en de beheerder moet verplicht een bepaalde hoeveel water doorlaten.

IMG_8854

Na deze watervallen verandert de weg sterk, we rijden langs de rand van de Hardangervidda. En komen op 1280 meter hoogte. We boffen het is half bewolkt en helder zicht. We hebben een goed zicht op de gletsjer. Op de boot naar Oslo spraken we een Noor en die zei: rijd weg no 7 en je ziet alle variaties van Noorwegen. We geven hem gelijk. We overnachten langs de weg op  gedoogplaats haugstastøl. Op 1085 meter hoogte.

02-08 Koud wakker worden op ons overnachtingsplek aan de rand van de Hardangervida , maar wel leuk. We zijn nu op de terugreis, maken een ommetje naar Ål in het Hallingdal. Hier zijn in de baroktijd veel rozen schilderingen gemaakt en het cultuurhistorische huis in Ål heeft een kleine en prachtige collectie. Wij vonden het de moeite waard.

Daarna naar het openlucht museum waar oude gebouwen zijn herbouwd. Muren  en meubels beschilderd met die Rosa kunst.

IMG_8472

Geen spijt van het heen en weer rijden. Overnachten in Dagali bij een picknick plaats.

3 augustus. Leuk wakker worden, een keer geen uitzicht op het fjord maar op een dennenbos.

img_8893De plek ligt op 850 meterhoogte en het was heerlijk koel en tintelend fris vanmorgen. Genoten van een kleine wandeling.

Weg no 40 door het Numedal is een feest om te rijden. We pakken de kleine parallel weggetjes naar de staafkerkjes van oa Nore, langs de Rollagvegen, en de staafkerk van Rollag.

We vinden langs die laatste weg een perfecte lunchplek. Luifel uit, een lekkere lunch maken, nog wat lezen met een kop koffie. Genieten.

En dan gaat het mis, we willen niet te veel rijden en gaan naar een cc plaats (buvanett) in het Jondalen weg 37. Een plek waar we beslist niet willen staan en dus besluiten we naar Notodden te rijden in de hoop onderweg iets tegen te komen, lukt niet. In Notodden schrikken we ons een hoedje. De grote cp is stampvol: bluesfestival en geen plek meer te krijgen. Wat nu? Even de kiezen op elkaar en doorrijden naar Lunde. Daar zijn we dan om zes uur en ook daar vol. Allemaal Noren die daar voor het weekend lekker komen relaxen. Omdat er ruimte genoeg is buiten de plekken gaan maar ergens staan. Lunde is een fijne plek en we blijven hier tot maandag 6 augustus en nemen dan om half zes de boot van Larvik naar Denemarken. Altijd een feestje om het buffet te nemen. Heerlijke garnalen en kreeft, diverse koude vissoorten, lekkere warme gerechten en (aan die verleiding kan ik niet weerstaan) lekker gebak en dropijs!

Overnachten in Hirtshals. De volgende dag in Kaltenkirchen waar het bij aankomst 37 graden is.!

We hebben een prachtige reis gehad en weer volop genoten.

img_8231

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geplaatst in 2018 zuid Noorwegen | Tags: , , | 2 reacties

2018 voorjaar Spanje

Dit verslag is verplaatst naar mijn site met reisverslagen over winter en voorjaar in Spanje en Portugal: 

KLIK HIER VOOR VERSLAG

img_7250

Geplaatst in 2018 voorjaar Spanje | 1 reactie

Noorwegen deel I

15-07-17 Om half acht uit Emmen vertrokken met als reisdoel: Noorwegen. Het is druk op de wegen maar dat was te verwachten. We rijden het eerste stuk binnendoor over Cloppenburg en dan de snelweg naar Bremen. Om de files te vermijden volgen we, de op de snelweg aangegeven, omleiding . Ook bij Hamburg veel files. Als we om half een weer in de file komen kunnen we nog net de afslag naar Kaltenkirchen nemen. Prima camperplaats bij een openluchtbad en Therme. Mooie wandeling gemaakt om een zandafgraving.

img_4943

De volgende dag met veel regen door Denemarken met een stop in Aarhus.  We staan op de cp in Nørager.

17-07 via de kustweg gereden naar Kvissel. We hadden Aalborg willen bezoeken maar konden met geen mogelijkheid een parkeerplaats vinden. Allemaal overdekte garages. Ook niet erg. De kleine kustplaatsen, waaronder Hals, aandoen was ook leuk. Overnacht in Kvissel bij een “landhuis” . Geweldige plek midden in de natuur. De volgende dag met mede camperaar Christiaan een mooie wandeling gemaakt. Een gezellige prater en een leuk wandelmaatje voor een keer. ’s Middags op de fiets naar Frederikshavn en even kijken vanwaar de boot vertrekt. Heen wind in de rug en naar beneden, terug wel even anders, flinke wind tegen. Ach we hebben e-bikes.

19-07 de wekker op half zeven, even tanken en binnen 20 minuten bij de Ferry. Een prachtige dag gehad . Heerlijk ontbijt en een uitstekend lunchbuffet. Op dek in de zon kunnen zitten en gezellige reisgenoten. Wij konden als eerste de boot af om half zeven en hadden al besloten te gaan rijden tot Hamar. Prachtig plekje aan het grootste meer van Noorwegen.

img_505820-07 De bedoeling was verder te rijden. We staan echter naast een mooi openlucht museum en voor we daar uitgekeken waren was het al 13.00 uur.

Bij het openlucht theater werd gedanst door ouderen uit een “house for elderly people” zoals de activiteitenbegeleiding vertelde. Krasse ouderen hoor en zeer ervaren dansers. Zo leuk om te zien hoe die de jive nog doen met allerlei trucjes in de bewegingen om het tempo bij te houden. Hoogtepunt van het museum is de “Domkirkeodden”. Je vindt daar de ruïne van de voormalige kathedraal van het plaatsje Hamarkaupangen die is omgeven door een prachtige constructie van glas en staal. Het is niet alleen een goede bescherming van de ruïne maar het levert meteen ook een mooie hal op met een goede akoestiek voor bijvoorbeeld concerten.

fullsizeoutput_148

Op de fiets nog wezen kijken bij het olympisch schaatsstadion. Heeft de vorm van een omgekeerd Vikingschip.

fullsizeoutput_147

Van Hamar nemen wij de E6 verder richting Trondheim, langs de staafkerk van Ringbu,

IMG_6712.JPG

maar slaan af bij Moev om de 213 te rijden. Helaas lukt het niet om vanuit Dombas met de trein naar Andernes te gaan. Geen bemand station maar wel een telefoonnummer om een reservering te maken. Voor vandaag en morgen waren de roundtrips uitverkocht. Verder naar Oppdal, een mooie route en nu na Dombas steeds meer campers. We stoppen bij een oud gehucht, mooi opgeknapt voor toeristen. Overnachten op de Granmo camping, die vol staat met houten gebouwtjes waar de caravan aan staat. Ook veel trekkershutjes.

22-07 met stralend weer rijden we verder naar Trondheim. Mooie weg, soms door een wijd dal, dan weer nauw. Rode houten boerderijen en huizen met grasdaken. Het rijdt super relaxed . Je mag niet harder dan 80, iedereen houdt ruim afstand dus ook voor de chauffeur tijd om te genieten van het mooie landschap. We rijden door het gebied van de muskus ossen (er zijn safari tochten). Rondom Trondheim meer drukte maar niet te druk en dan duiken we de een na de andere tunnel in. We stoppen niet voordat we een super lunchplekje vinden en dat vinden we ! Aan een fjord, kleine inham. Letten op de “baden” bordjes. Åsen aan de Håmmårsvegen.

img_5093

Bij Steinkjer gaan we naar de toeristeninfo en krijgen daar informatie over de R17 en een handzaam boekje met alle Ferry tijden. We zullen een paar bruggen en 4 of 5 ferries nodig hebben om de R17 tot Bodø te volgen. De camperplaats achter de VVV bevalt ons niet en we rijden door naar camping Holmsted in Namdalseid. Veel rustiger en mooier hier.

IMG_E5096

23 juli. Na een fijn verblijf op de mooi gelegen camping Holmsted rijden we de R 17 verder. Om kwart over tien in de ochtend (zondag) word ik aangehouden voor een alcoholcontrole. Niet te geloven. De weg is super rustig.

Ik kan wel blijven schrijven dat de natuur geweldig is maar dat wordt zo saai . We kijken nog bij de oudste overkapte brug ter wereld, uit de twaalfde eeuw. Maar de brug blijkt in 1891 herbouwt. Een vernieuwde “oude” brug die moeilijk te vinden was. Van de oude overdekte brug is niets meer over. We hadden aanvankelijk ook helemaal niet door dat we ons doel hadden bereikt.

img_5097

Bij Holm nemen we de eerste Ferry naar Vennestrund. Meteen van de boot ligt in Sømna een mooie camping. Lekker geïnstalleerd, wijntje en uitzicht over het fjord, begint de buurman te mauwen. We staan geen vier meter van zijn camper en dat is wet in Noorwegen volgens hem. De dame van de receptie zegt me dat alles ok is. Omdat we geen ruzie willen verplaatsen we de camper naar achteren, maar laten onze stoelen aan het water staan.

img_5104

24-07 wat kan het hier toch super stil zijn, geweldig. Even schrik als we weg willen rijden, water op de vloer. Blijkt dooiwater te zijn uit de koelkast. Dommigheid van onszelf. Op de ferry moet de hoofdgaskraan uit en ja, als je dan vergeet om daarna de koelkast weer aan te doen. Bij Torghatten gaat het ook niet soepel. We wilden naar een natuur fenomeen gaan kijken maar de parkeerplaats was helemaal bezet en de loopafstand bleek een te lastige wandeling voor Gradus. Vlak na de volgende ferry Horn – Anddalsvågen ligt een mooie camperplaats. Het is nog vroeg maar we besluiten toch te stoppen op deze mooie plek. Camperplaats steinmo vevelstad.

IMG_5124

25-07 Opnieuw een prachtige ochtend. We kunnen buiten ontbijten, we boffen enorm met dit prachtige weer. Opgewekt wakker worden met een mooi uitzicht.

Na een km of 15 komen we bij de Ferry Forvik-Tjøtta. Een erg mooie overvaart van drie kwartier. Uitzicht op het gebergte: de zeven zuster. de foto is gemaakt toen we al van de boot af waren. Mooi weer maar heiig.

IMG_5136.jpg

Bij een gerestaureerde kerk voor Alstahaug, stammend uit de 12e eeuw nemen we een kijkje. Mooi houten altaarstuk.

Even verder bij Sandnessjøen de mooiste en langste brug van Noorwegen de Hegelandsbrue.

IMG_5159

Bij de overtocht Levang – Nesna hebben we pech. De rij wachtenden voor ons is te lang en we kunnen niet mee. Uurtje wachten ook geen probleem. Genieten doe je hier overal.

IMG_5161

We overnachten op een gratis camperplaats aan de Flostrandveien weg 17  bij Utskarpen.  Erg mooie plek onder een aparte rotswand.

26-07 Wegrijdend van de Camperplaats krijgen we meteen weer prachtige uitzichten. Laaghangende wolken krullen behaaglijk om spitse bergtoppen. Foto is bij Bratland.

IMG_5168

Maar ook een 3,5 km lange donkere tunnel . Niet leuk rijden in die tunnels, zo donker dat je de witte strepen aan de rechter zijkant niet in de spiegel kan zien. Blij als er weinig tegenliggers zijn. Ook smalle wegen nu, als ik bij een passeerplaats wil in houden voor een tegenligger knalt een auto met caravan ons voor bij. En ik dacht meteen: daar gaat het laatste plekje op de Ferry. En ja hoor, we reden de boot al op maar moesten achterwaarts er weer af. De voorbijganger had de laatste plek. Wij mochten nog een drie kwartier wachten in de haven van Kilboghamn naar Jetktvika.

img_5169

Deze ferryroute is schitterend. Tijdens de vaart passeren we de poolcirkel. Echt genieten met dit mooie weer.

Na nog een Ferry van Agsvanet naar Foroya stoppen we wij de toeristen info van Meløy evenvoorbij Halsa en daar mogen we overnachten met een prachtig uitzicht op de Svartisen gletsjer.

IMG_6838.jpg

IMG_E5202.jpg

27-7 Het mooiste deel van de R 17 hebben we nu gehad. Vandaag eerst naar de Salstraumen maar daarvoor moeten we wel eerst een stuk of zeven tunnels door waarvan de langste en de meest donkere, zeven km is. Het water word met enorme kracht het nauwe fjord ingeperst met hoogtij. De stroom heeft snelheden van 50 km per uur. Mooi om te zien zijn de draaikolken die ontstaan. Busladingen vol worden hier afgeleverd. We spotten ook nog een zeehond. We overnachten even buiten Bodø op cp Lopsvika.

28-07 we zijn aan het einde van de R 17 en willen weer richting Dombås. Via de 80 komen we op de E 60. Super rustig , pas bij de poolcirkel zien we dat er meer mensen onderweg zijn. Natuurlijk stoppen we even bij de poolcirkel lijn. Al die steenmannetjes zijn leuk. Na 200 km op de E6 slaan we af naar de 806, de Wildernesweg

IMG_5241

en we overnachten bij het Rossvatnet meer. In de omgeving veel wilde orchideeën .

29-07 We vinden het gewoon jammer om onze mooie overnachtingsplek te verlaten. Even verder een waterval waar het water met donderend geweld naar beneden komt. Wat een snelheid en kracht. Na ruim een uur draaien we de E6 weer op. Het begint te miezeren en al snel een hoosbui. Temperatuur 14 graden. We waren verwend met twee weken prachtig weer. We stoppen vroeger dan we van plan waren bij Grong op een mooie rustplaats.

30-07 mist vanmorgen en koud. Waren we niet meer gewend. We moeten vandaag even een flinke afstand rijden. Doen veel te lang over de afstand van Bodø naar Dombås (900 km). Vanuit Dombås gaan we de midden Noorwegen route doen. Eenmaal goed op weg breekt de zon door. Mooi stuk hier net voorbij Grong langs het meer en mooie huizen.

IMG_E5267

Het stuk onder Oppdal of boven Dombås, zo je wil is ook erg mooi. Daar tussen wijd rondom Trondheim is niet bijzonder. Bij Oppdal (700 m) is het koud: 13,5 graden en in Dombås (624) als we stoppen bij de camping weer 20 graden. We hebben een wijds uitzicht over het dal en een mooie zonsondergang.

IMG_6907

verder lezen Deel II

Geplaatst in 2017 Noorwegen

Noorwegen deel II

Vervolg Noorwegen vanaf Dombas

31-07 vandaag rijden we de mooie weg door het Rauma dal.

Aanvankelijk nog een wijd en vriendelijk dal. We stoppen bij een mooi kerkje in Lesja dat helaas niet open is.

IMG_5279

En dan wordt het dal nauw en zien we majestueuze bergwanden. Echt heel imposant.

IMG_E5305

We vinden zowaar een camping met wasmachine en droger, duur, maar het moet maar even. De plek is geweldig. Tolveggen Camping Åndalsnes

01-08 Alesund staat op het programma. Daarvoor moeten we eerst twee lange tunnels door. Daarna rijden we langs het fjord, wel aardig. Na 50 km bij de brug nemen wij de weg naar Tresford, nieuwsgierig naar het tekentje op de kaart.

IMG_E5339

We vallen met de neus in de boter. Het kerkje wordt om elf uur geopend voor een journalist van de lokale krant en wij mogen mee naar binnen. Prachtig houten interieur, rijk bewerkte kansel, en blauwe sterrenhemel .

img_5333

Het oudste plateau stamt uit 1632 en hangt in een donker hoekje.

Weer terug op de weg naar Alesund, 50 km saaie weg. Alesund zelf valt ons ook tegen. Sobere jugendstil , herbouwd na een brand, in de jugendstil tijd met kapitaal van Willem de III van Duitsland. Al met al maakte het kerkje de tocht leuk maar voor een bezoek aan Alesund zou ik die afstand rijden niet aanbevelen. We overnachten in Andelsnes bij het station, niet mooi maar rustig en voor een nacht prima.

02-08 Vandaag gaat het gebeuren op naar Geiranger. En daarvoor moeten we de Trollstigen rijden, de meest spectaculaire weg in Noorwegen. Eenmaal boven ben je op de Stigøra, een indrukwekkend uitzicht, van waar je de hele weg kan zien liggen. Ik heb gereden, ging goed, beetje hyper toen ik boven was maar er kwam een grotere uitdaging. Ik wilde natuurlijk ook een foto maken en dat vanaf een glasbalkon en met hoogtevrees. Doodeng!

Voorbij de Trollstigen rijd je eerst over een hoogvlakte en vervolgens een mooie geleidelijke afdaling tot Linge. Bij Linge de veerboot naar Eisdal, weer omhoog en dan de afdaling naar Geiranger. Er liggen twee grote cruiseschepen, de Elisabeth en de MCS MAGNIFICA. Imposante schepen die beide meer dan 2000 passagiers kunnen verschepen en 1000 man personeel. Voor de overnachting zijn we zo gelukkig om een vrije plek aan het fjord te vinden. Voor ons staan Russen. Ze zijn twee uur bezig geweest om een kano in elkaar te zetten, zoals je een tent in elkaar zet.

IMG_5371

IMG_5379

Bovenstaande foto is genomen om 21.30 uur

03-08 We stonden wel mooi aan het fjord maar daar weer wegkomen was even een probleem. In Geiranger (we waren wat laat) was het inmiddels een heksenketel. Er lagen al weer twee nieuwe cruiseschepen die met “kanon”schoten en luid scheepsgetoeter aanleggen. De weg naar boven was even stressen vanwege de drukte, vooral die grote bussen maar ook door fietsers die op het grote uitzichtspunt worden afgezet en naar beneden racen.

Op ruim 1000 meter hoog wordt het rustiger. Koud hier tussen de bergtoppen en restanten sneeuw.
Bij de T-splitsing nemen we niet de tunnel maar de 15 naar Gotli om bij Gotli de Gamele Stynefjelisvegen te nemen. Min of meer een dirtroad en door een schitterend gebied. Overal elders zou je deze natuur alleen lopend kunnen zien.

IMG_5409
We zijn verbaasd dat ook hier nog bussen rijden. Je kan elkaar alleen passeren bij de passeerstroken. Waar deze weg weer bij de tunnel samenkomt, ongeveer op de helft van de afdaling, is het weer een geasfalteerde brede weg. We overnachting niet ver van Stryn op camping Mindresunde.

04-08 Saaie dag vandaag. Regenachtig en somber. Bij Stryn wilden we eigenlijk de 60 via Utvik naar de E39 nemen maar die weg was gestremd. Nu moesten we de 13 naar Nordfjodeid nemen en de pont van Lote naar Anda, om zo toch op de E39 te komen.
Overnachten op camping Solrenning – Forde. Een aftandse boel hier maar we staan mooi aan het meer. Niemand aanwezig op de camping.
O ja, de gletsjer laten we zitten, hebben we al eens gezien en daar heb je zonnig weer voor nodig.
05-08 we gaan de Gaularfjellet rijden, weg no. 13 . In het begin meren en nog veel huizen

maar al snel zitten we van 150 op 550 m hoogte, in de regen en laaghangende bewolking. Evengoed mooi. Je waant je in het hooggebergte. De eerste foto is aktueel, de tweede is genomen van het reclamebord. Haukedalen en grote foto is Balestrand.

 

IMG_5461

Diverse keren uit de camper gegaan vooral bij Likholefossen/Viksdalen is dat leuk omdat je vanaf de parkeerplaats een aardig wandeling kan maken. Voor de lange afdeling naar het Sognefjord begint, eerst nog een uitzichtpunt met hoge trap. Een zweeftrap boven het dal, mooie moderne constructie. We moesten even wachten op een gat in de wolken om de foto te kunnen maken.

Op het laatst rijd je langs het fjord, nog steeds smal, naar de ferry bij Vik i Sogn.

Overvaren naar Hella, van de boot af en omdraaien en de boot weer op naar Vangsnes.
We overnachten op camping Tveit in Vangsnes. De eerste camping als je van de boot komt. Mooi gelegen aan het Sognefjord. Op de camping staat een Chinese camper. Ik heb geprobeerd in het engels met de Chinese te praten. Ik leek te begrijpen dat zij met de camper uit China zijn vertrokken.

IMG_5470.jpg

06-08 zondagmorgen, zonnetje piept door de wolken en de camping ligt wonderschoon aan het Sognefjord. We zien een van de cruiseschepen die we ook in Geiranger hebben gezien.

We gaan weer verder met weg 13 richting Voss. Al snel weer een behoorlijke klim. Goed opletten bij een klein restaurant in een bocht naar rechts heb je een geweldig uitzicht over Vik en het fjord.

IMG_5481

Je bent dan nog lang niet boven. De motor vraagt weer veel diesel in de klim: 45 liter per 100 km. Als je 37 km per uur rijdt kan je het op 30 liter houden. We stijgen door tot de tunnel die op 930 meter hoogte ligt. Op de camping was het 20 graden en hier 12,5 graden. Na de tunnel nog kouder en geen zon meer. Je rijdt weer door een hooggebergte gebied, geen bomen, wel meren en oude boerderijen.

IMG_E5513

Daarna weer een lange afdaling naar Voss waar we overnachten op een rustplaats en op tijd stopten om voetbal te kijken. Plezierige bezigheid de Nederlandse Dames wonnen

07-08 Onrustige nacht op de Rastplatte bij Voss aan de E16 . De weg is ’s nachts te druk En op de parkeerplaats stond een vrachtwagen met generator die om de vijf minuten aan en uit ging.We gaan nu richting Flåm en worden al snel geconfronteerd met een staaltje vakmanschap. Tunnels van 8 meter, rotonde in de tunnel , hangbrug omdat het fjord te diep is om de brug op peilers te bouwen, direct weer een tunnel en een brug.

Hier is wel een mooie rastplatte en stil! Hadden we beter kunnen overnachten. Van deze parking maak je een wandeling naar beneden naar het niveau van de weg van de brug, is echt de moeite waard. In Eidfjord komen we de AIDAsol , het cruiseschip uit Duitsland, dat ook in Geiranger lag, weer tegen. Hier aangemeerd aan de kade.

IMG_5555

Wat moet je nu toch de hele dag doen als het schip stil ligt? Een paar km verder is het Hardangervida Natuurcenter. Entree 130 kronen p.p. , daarvoor krijg je ook een prachtige 20 min. durende film op panoramabeeld, je vliegt mee boven de Hardangervida. We overnachten op de modderige camping Staebo, mooi uitzicht op het Eidfjord.

08-08 Hoeveel kilometer tunnel zal Noorwegen wel niet hebben? Na het verlaten van de camping knallen we er meteen weer in op weg naar onze eerste stop bij de … watervallen. Je krijgt eerst een laaggelegen uitzichtpunt, voetpad aangelegd lang de E7 en vandaar mooi uitzicht op de beide watervallen. Tweede uitzichtpunt ligt iets verder op hoogte en daar heeft met een gloednieuw pad en balkons aangelegd. We waren net op een goed moment, even later lagen de watervallen in de mist.

IMG_5574

Op de parkeerplaats stonden Zweden met cabrio Morgan auto’s. Mooi hoor!

De tocht vervolgend rijd je over het hoogteplateau Hardangervida en zit je al snel weer op 1140 meter hoog en koud! We nemen een kijkje in Geilo en rijden verder naar Flåm. Dat stuk hebben we onderschat. Na Geilo weer omhoog en mooie natuur maar dan komt de afdaling. Ik heb ze niet geteld maar het waren heel veel tunnels, sommige erg donker en nauw. Betonnen rand meteen naast de witte strepen, spannend rijden. En weer een mooie bochtige afdaling. IMG_5612Pas om half zeven zijn we bij de camping in Flåm. Meteen maar even naar het station gelopen voor treinkaartjes morgen met de Flåmbanen.

09-08 enerverende dag. Eerst met de Flåmbanen mee. Deze treinreis trekt toeristen over de hele wereld. In onze ogen perfecte marketing want de treinreis stelt niets voor. Zonde van het geld, de kaartjes zijn veel te duur.

IMG_E5658

Om een uur rijden we weer verder. Je zou de tunnel kunnen nemen maar wij kozen voor de Auerlandsfjellet. Een supersmalle weg met veel haarspeldbochten brengt je al gauw naar 1250 meter. Naar een mooi uitzichtpunt.

Heel in de verte zie je het cruiseschip Fantasia ( was ook in Geiranger) liggen. Echt wel stressend rijden als je, zoals vandaag, veel tegenliggers krijgt. Maar het is mooi boven, erg mooi.

IMG_5711

Na de afdaling vinden we in Laerdal een mooie parkeerplaats aan het fjord waar we prima kunnen overnachten. Jammer dat het zo koud is. Maar het uitzicht vanaf ons bed is heel mooi!

10-08 Motor problemen. Het oranje motorblok lampje blijft branden. ‘S morgens bij het starten is het uit maar bij de eerste flinke helling gaat het weer aan. We hebben de indruk dat de motor ook onvoldoende trekt op de helling. Nu zitten we in Laerdal ver van grotere plaatsen dus eerst maar eens de servicedienst bellen. Wij kunnen doorrijden maar het advies is wel een garage op te zoeken. Daarvoor moeten we richting Oslo rijden. Een voordeel, het is mooi weer in die regio. Nadeel we moeten er wel 250 km voor rijden terwijl we nog helemaal niet naar het zuiden willen. Onderweg bezoeken we de Borgund Staaf Kerk. Ligt niet ver van onze overnachtingsplaats.

11-08 Om half elf bij de garage in Drammen. Probleem bleek eerst om half een opgelost. 200 euro betaald. Vijf minuten onderweg en het probleem was er weer. In eerste instantie slangetjes vervangen, daarna de behuizing waar de slangetjes uitkomen. Mocht allemaal niet baten. Toen zelf doorgegeven of het misschien het glasklephuis (doorgekregen van Arnold en Fenna) zou kunnen zijn. Ja dat zou het ook kunnen zijn. Maakten een sensor schoon in dat gasklephuis want ze hebben geen nieuwe op voorraad. Hier worden we natuurlijk niet blij van. Hoog uurloon hier in Noorwegen. Monteur in Emmen gebeld en die zegt dan moet eigenlijk het hele gasklephuis vervangen worden. In NL kost dat 400 euro. Zij adviseren indien het lampje niet weer gaat branden in Emmen preventief te vervangen. Maar als we om vijf uur weer wegrijden, na nog eens 95 euro te hebben betaald ( dan hebben ze ons nog gematst door alleen materiaalkosten te laten betalen) dan gaat na tien km het lampje weer branden. Hellingen die de camper makkelijk moet kunnen doen op 80 km gaan nu op 55. We zoeken eerst maar een plek en morgen maar eens nadenken. We staan op de Camperplaats in Norodde.

12-08 weinig te melden vandaag. De dag begon stralend en tot een uur konden we genieten van de zon maar daarna hoosbuien, we zagen de buien op ons afkomen. Om half vier weer droog en Norodde bekeken en bij de bibliotheek de kranten gedownload . De avond gaf nog wat zon en een mooie regenboog. Als je het terrein op komt rijden van deze cp dan denk je “wat ongezellig” , we staan nu aan het water, dorp dichtbij, fietspaden, alle voorzieningen, wat wil je nog meer. We redden het hier wel in afwachting van de reparatie.

13-08 Eerst nog even over de vorige avond. Slecht weer op komst en we zagen het aankomen. Spannend om te zien hoe de lucht bijna iedere seconde veranderde. Van regenboog naar gitzwart, naar avondrood, naar mosterdgeel. Dreigende luchten, onweer en de hele nacht regen. En de volgende morgen stralend weer.

Rondom Norodde zijn fietspaden, zo halen we voor de eerste keer in Noorwegen de fietsen eruit om naar Heddal staafkerk te fietsen

IMG_5786

We konden de kerk niet meteen in omdat daar een doopceremonie gehouden werd. Aan de overkant van de kerk is een restaurant met museum in de kelder, daar in tussentijd even rondgekeken.

IMG_5800

Vlak bij de kerk ligt Bygdetun een openluchtmuseum. Je koopt ook een combi-ticket voor kerk en museum. Toch een paar uurtjes zoet mee geweest en “thuis” lekker in de zon boekje lezen.

14-08 garage bellen. Onderdeel zit vast bij de douane. Kunnen niet zeggen wanneer het vrij komt. Ach ja, maandagmorgen. Dus wassen op de camping , boodschappen doen, terug naar de camping, was in de droger. Wandeling in Notodde, terug naar de camping, droger heeft niet gewerkt, was ophangen aan de buitenlijnen, email van de garage dat het onderdeel er morgen is. Eten en weer op de fiets naar de camping om de was op te halen, opvouwen en dan pffff koffie. Morgen rijden we weer naar de garage. de rest van het reparatiedrama zal ik niet vermelden. Het is er op neer gekomen dat de garage niet heeft kunnen repareren en dat wij noodgedwongen twee weken vroeger naar huis gereden zijn. Met een motor die het niet goed deed. Schoot steeds weer in de noodstand en we konden niet harder dan negentig. Thuis laten repareren en het is nu in orde.

We hebben vier prachtige weken gehad en jammer dat het zo moet aflopen.

IMG_E5205

 

 

 

 

 

Geplaatst in 2017 Noorwegen II | 1 reactie

voorjaar portugal

fullsizeoutput_1b9e10 maart 2017 vertrokken we uit Nederland voor een reis naar Portugal. We zijn begonnen in Evoramonte en geëindigd in Braganca. Daarvoor hebben we drie jaar “overwinterd” dat werd ons wat te druk vandaar nu een voorjaarsreis.

Voor het volledige verslag: Klik hier

Afbeelding | Geplaatst op door

HERFSTKLEUREN

We gaan op pad om te genieten van de herfstkleuren. Donderdag naar Dorsten, vrijdag naar Baden-Baden , rustig rondrijden in het zwarte woud, naar Lindau aan het Bodenmeer en daar de Deutsche Alpenstrasse oppakken naar Berchtesgaden. Waarschijnlijk een koude reis dit keer maar we gaan gewoon!

13-10 Na het iPad les geven in de ochtend bij de Zuidermarke, bridgen in de middag (eerste geworden) zijn we om vijf uur naar Dorsten gereden. Het was druk op de camperplaats maar gelukkig nog wel een plekje voor ons.

14-10 Naar cp Baden-Baden. Fietsen uit de camper om Baden-Baden te bekijken. Een stad met veel grandeur en een prachtige allee langs mooie huizen, het casino en het meer.

img_2818

14-10 vanuit Baden-Baden via Bühl naar de Schwarzwalderhochstrasse. Mooie route en een korte wandeling naar waterval gemaakt. Overnacht in Baiersbronn en vanaf de cp gefietst naar Freudenstadt. Het laatste stuk supersteil, viel niet mee, zelfs op de e-bike niet. De stad heeft geleden onder een grote brand en de marktplaats moest weer helemaal opnieuw opgebouwd. Mooi vierkant plein.

Zo 15-10 van Baiersbronn via Kloster Wittichen naar Triberg. Deze plaats ademt koekoeksklokken, de duurste die ik zag kostte 26.000 euro. Ingelegd met Swarovski steentjes en bladgoud. We overnachten op een lekkere rustige camperplaats in Unterkirnach.

17-10 In de ochtend nog redelijk weer en nog een leuke tocht gemaakt in het zwarte woud richting Titi See. Druk daar en wij dus snel weg. We konden verder weinig want het begon behoorlijk te regenen. We zijn maar naar Geisingen gereden een cp die wij kenden van onze Donau fietstocht.

18-10 redelijk weer vanmorgen maar wel veel regen voorspeld. Wij reden naar Konstanz en daar was het gewoon lekker weer, leuke wandeling gemaakt door de gezellige stad.

fullsizeoutput_1b45

Veel mooie winkeltjes die niet bij een keten horen. Daarna naar het eiland Reichenau met zijn drie oude kerken. De St George in Oberzell vonden we vooral binnen de mooiste. We overnachten aan de andere kant van de Bodensee in Meersburg.

19-10 Wakker worden na een nacht met hevige regenbuien. Ook vanmorgen nog regen dus eerst maar even een muziekje aan, boekje en koffie erbij. Droog! We wandelen naar het oude centrum van Meersburg, een plaats met hoogte verschillen en heel sfeervol. We eten in het restaurant van een prachtig hotel een ” Badenerpfanne”. En daar zit Maultaschen bij. Hebben we al zo vaak buiten op de borden zien staan. Het lijkt nog het meest op lasagne en per regio is de vulling anders. Nu een spinazie vulling. Buik vol lopen we weer terug naar de camperplaats om meteen te gaan rijden naar Lindau. Overnachten op de parkeerplaats kost daar 20 euro, een belachelijke prijs voor niet meer dan een parkeerplaats, we hebben hier geen zin in en rijden door naar het 20 km verderop gelegen Lindenberg. Aangenaam verrast door de mooie en ook nog gratis plek.

20-10 Eerst mijn ochtendwandeling en wat blijkt we staan vlak bij de Waldsee en ik kan mooi een wandeling om het meer maken. Met Gradus wandel ik nog even naar de bijzondere kerk. Dan terug  naar Lindau. Parkeren en op de fiets naar het eiland.

fullsizeoutput_1b0a

Mooi maar Meersburg had meer charme. Nu toch echt op weg naar de Deutsche Alpenstrasse.

Even kijken bij de watervallen van Scheidegg, dan naar Immenstadt en voor een fatsoenlijke cp doorgereden naar Bad Hinterlang.

21-10 We worden wakker met stromende regen. Dat gaat het niet worden vandaag , dat is overduidelijk. Dus rijden we naar Nesselwang wetende dat daar een “beleving bad” is en daar vertoeven we voor drie uurtjes. ‘S avonds gaat de verwarming uit. Lpg op dus overschakelen naar propaan. Geen verwarming, we waren vergeten dat er nog butaan in fles zit, nog van het warme Portugal maar hier hebben we winterpropaan nodig. Pomp opgezocht maar het lukte niet om te tanken. Terug naar Nesselwang en onder weg probeer ik het nog eens, zowaar de kachel slaat aan dus nemen we de gok. Tegen bedtijd slaat de kachel weer af, het is inmiddels rond het vriespunt. Dat wordt morgenochtend kou lijden realiseren we ons.

fullsizeoutput_1b41

22-10 Natuurlijk de kachel slaat niet aan en we kunnen ook geen kop koffie maken. Er zit niet anders op dan maar te gaan rijden, naar Fūssen om lpg te tanken en boodschappen te doen. We hebben geluk , het is stralend weer en mooi buiten met die ochtendmist. Veel te bekijken op de route van vandaag. Steingaden met Norbertijns klooster. En taart voor een euro per stuk. De barokke Bedevaartskerk van Wies waar een bruiloft plaats vond, het Benedictijnenklooster van Ettal en het kasteel Linderhof van Lodewijk II. Dat slot was werkelijk gigantisch over de top. We overnachten in Garmisch Partenkirchen

23-10 De temperaturen liggen laag maar een blauwe lucht en zon maken het heerlijk om buiten te zijn, dus eerst maar een wandeling naar het dorp beneden. De Ludwigstrasse bewonderen met zijn mooi beschilderde panden.

img_3304

Terug bij de camper vragen we TomTom om ons naar Mittenwald te brengen, het dorp van de vioolbouwers. We rijden weer verder langs de Walcheren en de Kochelsee. Op een van de parkeerplaatsen ligt een groep adders (?) best groot. In Kochel wil Gradus naar het Frans Marc museum, genoemde was lid van het kunstenaars collectief “de Blaue Reiter”. Het museum ligt mooi en de ramen geven een mooi uitzicht op de omgeving. De kunst was dit keer niet aan mij besteed. Teveel afleiding. Verder naar Benediktinerbeuren waar een groot klooster en een Basiliek nog onze aandacht krijgen. De koek is op en we zijn blij met de rustige camperplaats in genoemde plaats.

24-10 Weer prachtig weer vandaag, ik merk het al tijdens mijn ochtendwandeling maar dat het vandaag twintig graden zou worden hadden we natuurlijk niet verwacht. We gaan eerst naar Bad Tölz, een prettige plaats aan de rivier Isar. De route die we daarna, voorbij Langgries, rijden is prachtig. De herfstkleuren tonen zich in al hun pracht op deze zonnige dag. We stoppen bij de camperplaats bij de Spitzindsee en kunnen daar een fijne wandeling om het meer maken. Het was weer genieten vandaag.

img_3330

25-10 Mist en regen vanmorgen en als het even droog lijkt dan toch maar een ochtendwandeling om het meer. Te optimistisch want drijfnat kwam ik weer terug bij de camper. We vervolgen de route via Tatzlwurm, wandelingetje naar een mooie waterval. Dan Nussforf en Neubeuren. In het slot van deze plaats, hoog boven het dorp gelegen, zit een, ongetwijfeld duur, internaat. We overnachten op een uitstekende camperplaats in Bernau.

26-10 We staan op met een bleek zonnetje en het is lekker buiten. Eerst maar een wandeling naar de Chiemsee. De rest van de dag is bewolkt , beetje jammer want we rijden een mooie route naar Reit in Winkel. Met zon toch nog mooier met de herfstkleuren. Verder naar Bad Reichenhall. Eerst naar de camperplaats en op de fiets naar de mondaine plaats. Prachtige bontjassen of met bont gevoerde jassen in de etalages. Een park met schitterende bomen bij het Koninklijke Kurhaus.

fullsizeoutput_1b46.jpeg

27-10 weer een mistige, bewolkte dag. We genieten evengoed van een boottocht op de Königssee. Zien wel niet de bergtoppen maar het is lekker buiten en ook dit weer heeft zijn charme.

img_3386

Terug naar  Bernau voor de nacht. De tocht over de Deutsche Alpenstrasse zit erop en we hebben ervan genoten. Prachtig om deze tocht eind oktober te maken, een aanrader.

Omdat we het een prachtige fietsomgeving vinden rijden we op de terugweg door het Ahltmuhltal en brengen daar nog een paar dagen door.

Geplaatst in 2016 Deutsche Alpenstrasse