Camper seizoen begonnen

NKC Evenementen ook leuk voor solo’s?

Na het Paasweekend op camping de Haer in Agelo, vlak bij Ootmarsum kan ik daar volmondig met een JA op antwoorden.

Vrijdag  vanaf elf uur waren we welkom. Ik reed samen met Lia door een super rustig Duitsland waar goede vrijdag een feestdag is. Onze rit was niet zo lang dus even over elven arriveerden we op camping de Haer in Agelo. Het ontvangstcomité stond klaar. Mooie camping, ruime plaatsen dus al blij. Kennismaking om 13.00 uur en om 19.00 uur een lezing over de Paas gebruiken met daarna gezellig samen zijn. Het thema was de Paasgebruiken en ja wat weet ik daarvan? Ootmarsum is overwegend katholiek en hun Paasgebruiken linken dus naar het katholicisme. Poaskearls, rondgang om de Weme, vlöggelen, wat wist ik ervan. Al snel was mij duidelijk dat de Poaskearls een hoofdrol spelen in de Ootmarsumse Paas traditie. Er zijn acht van die kerels en ieder jaar twee nieuwe die het drie jaar moeten doen en twee oude die moeten stoppen.

Dit jaar hadden de twee nieuwe kerels al twee jaar hun mond moeten houden over hun uitverkoring omdat 2021 en 2022 ivm corona niet kon doorgaan.

Op de zaterdag voor Pasen vertrekken de Poaskearls vanaf de markt naar het landgoed Springendal om hout te halen voor het Paasvuur. Traditioneel met drie platte wagens getrokken door “Belgen”. Nee geen mannen maar paarden. Daarachter lopen mannen die mee gaan om te helpen, vast “voormalige” Poaskearls.

Rond half zeven komen ze weer terug. De drie wagens hoog opgeladen met het hout voor de Paas bult. Onderweg krijgen de mannen borreltjes aangeboden en wordt gestopt bij het cafe.

Op Paaszondag de rondgang om de Weme. ‘s Morgens vroeg maar ook om 13.00 uur. Het mooiste effect is ’s morgens. Maar ja…… Onder het zingen van katholieke liederen vertrekken de kerels vanaf het Stadshotel en lopen dan een keer rond de kerk. Het Alleluja klinkt luid en duidelijk door de straten.

En dan ’s avonds het paasvuur. Waar het hele dorp voor uit loopt.

Een erg leuk weekend, een lezing, iedere dag koffie, BBQ en een paasontbijt. Een dank je wel voor het enthousiaste organiserende Team. Ik heb vast fouten gemaakt in het vertellen van de traditie, lees maar even na op deze site.

Over marianne

73 jaar. Ging graag samen met mijn man met de camper op stap. Vind het leuk om te fotograferen tijdens die reizen. Ben graag buiten voor nordiccen en fietsen. Ik lees en bridge graag. Daarnaast zit ik heel wat uurtjes achter de computer. vanaf mei 2020 ga ik helaas, ivm overlijden van mijn man, alleen op stap of met solo groepsreizen.
Dit bericht werd geplaatst in 2022 weekenden en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Camper seizoen begonnen

  1. Weer een leuk reisblog, Marianne. Moet je vaker doen!

Reacties zijn gesloten.